current views are: 15

6 Απριλίου 2016
Δημοσίευση13:09

Αρχαιολογικοί θησαυροί από το Δίον στη Νέα Υόρκη

Έως τις 18 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία» στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Δημοσίευση 13:09’

Έως τις 18 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία» στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Έως τις 18 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία» στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στους πρόποδες του Ολύμπου ταξίδεψαν το τελευταίο διάστημα ως τη Νέα Υόρκη για να περιληφθούν στην έκθεση «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία» που πραγματοποιείται στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου στην καρδιά του Μανχάταν.

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει την πολιτική και οικονομική σημασία του οικισμού, τον ρόλο του ως θρησκευτικού κέντρου, την πολύχρονη διαδρομή του από την κλασική αρχαιότητα, τα χρόνια της μακεδονικής δυναστείας, τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά καθώς και το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής μέσα από μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

Έως τις 18 Ιουνίου λοιπόν, οι επισκέπτες του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης έχουν τη δυνατότητα:

  • να εξερευνήσουν τα τοπία και τους ήχους του Ολύμπου
  • να μάθουν για τη ζωή των ανθρώπων που έχουν κατοικήσει και κατοικούν στις πλαγιές του
  • να βιώσουν αποκρίσεις σύγχρονων καλλιτεχνών σε αυτόν τον διαποτισμένο με ιστορία και μυθολογία τόπο
  • να συζητήσουν για την έκθεση και τα ζητήματα που αυτή θέτει για το σήμερα, με τον φιλόσοφο Σάιμον Κρίτσλεϋ
  • να παίξουν το ρόλο του αρχαιολόγου σε ένα βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε  ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση, με τίτλο Secrets of the Past – Excavating the City of Zeus (Μυστικά του παρελθόντος – Ανασκαφή στην πόλη του Δία)
  • και να δουν μια αποκλειστική έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου στον Όλυμπο -ορισμένα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στο κοινό, υπό την επιμέλεια του Δρα Δημήτριου Παντερμαλή, Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και Υπευθύνου Ανασκαφών στο Δίον.

Ο Δρ Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, δήλωσε σχετικά: «Λέγεται ότι η ιστορία είναι αυτό που νομίζουμε ότι συνέβη πραγματικά, με βάση κυρίως τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί. Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα “ζωντανό” παράδειγμα αυτής της ρήσης. Κατά τ’ άλλα, εννοείται ότι ο καθένας από εμάς επιλέγει τους δικούς τους θεούς και τη διαδρομή του προς το δικό του “ιερό βουνό”. Αυτή η μεγάλη έκθεση, πραγματικά σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του εκθεσιακού χώρου στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, μετά από τριετή ανακαίνιση. Αδημονούμε να καλωσορίσουμε επισκέπτες από την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο στο νέο μας χώρο, που πλέον είναι έτοιμος να φιλοξενήσει μια νέα σειρά από εκθέσεις Τέχνης και Πολιτισμού, οι οποίες, ακολουθώντας την καθιερωμένη παράδοση του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, θα συνεχίσουν να διερευνούν και να παρουσιάζουν την ελληνική κληρονομιά, «αμφισβητώντας» όμως τα δεδομένα στερεότυπα περί των αρχαίων κοινωνιών και των πολιτισμών τους».

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο Δημήτρης Παντερμαλής δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 45 ετών, με τις εργασίες στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης του Δίου, καταφέραμε όχι μόνο να εντοπίσουμε αρχαία κτίσματα και αντικείμενα, αλλά και να χαρτογραφήσουμε τις ζωές πολλών μεμονωμένων ανθρώπων ανά τους αιώνες. Η έκθεση “Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία”, στόχο έχει να προσφέρει στους επισκέπτες μια αίσθηση του Δίου, μέσω της παρουσίασης ορισμένων από τα σημαντικότερα ευρήματα, καθώς και να τους συστήσει στο θαύμα του φυσικού περιβάλλοντος που ενέπνευσε τους αρχαίους να διαμορφώσουν ένα ιερό κέντρο στους πρόποδες του Ολύμπου».

Η Αμάλια Κοσμετάτου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Πολιτιστικού Προγράμματος του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτή την άνοιξη, παρουσιάζουμε μια μεγάλη έκθεση και προγράμματα για το κοινό, που αντλούν έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και μεταφέρουν τη συζήτηση στο παρόν. Εισερχόμαστε σε ένα διάλογο με την αρχαία και σύγχρονη τέχνη, τις αρχαίες και σύγχρονες ιδέες, εμπνεόμενοι από τη ζωή στην αρχαία πόλη του Δίου και το φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου, στοχαζόμενοι πάνω στη θεία και την ανθρώπινη κατάσταση, πάνω στο αιώνιο και το εφήμερο. Προσφέροντας προγράμματα για όλες τις ηλικίες, παρέχουμε ένα φόρουμ για δημιουργική, πρωτότυπη σκέψη σχετικά με την κλασική πολιτιστική κληρονομιά και τη σχέση της με το σήμερα».

Παράλληλες δράσεις

Αναθέσεις Σύγχρονης Τέχνης

Στο Art Wall του Αιθρίου του Olympic Tower, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης παρουσιάζει εγκατάσταση-βίντεο, ανάθεση στην εικαστικό Μαρία Ζερβού, το οποίο τιτλοφορείται My Half of the Sky, My Half of the Earth (Το δικό μου μισό του Ουρανού, το δικό μου μισό της Γης). Αυτή η εικαστική εγκατάσταση συνδυάζει εικόνες από το φυσικό τοπίο του Ολύμπου με κείμενα, όπου η Ζερβού φέρνει ένα από τα δικά της ποιήματα σε διάλογο με έργο της ποιήτριας των ελληνιστικών χρόνων Τελέσιλλας. Διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους ο σύγχρονος άνθρωπος παλεύει με τα αρχαία ιδανικά της τελειότητας και της αθανασίας, το έργο παρέχει επίσης ένα θηλυκό αντίβαρο απέναντι στην καταλυτική παρουσία του Ολυμπίου Διός μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της εαρινής σεζόν, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης θα παρουσιάσει, επίσης, δύο νέες ηχητικές εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη Κώστα Ιωαννίδη που πραγματοποιήθηκαν μετά από ειδική ανάθεση. Στο φουαγιέ του εκθεσιακού χώρου, το έργο In memory of, memory of, memory of (Στη μνήμη τού, μνήμη τού, μνήμη τού) συνιστά έναν προβληματισμό για το πώς θέτουμε στρώματα ερμηνειας πάνω στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας κείμενα ποιητών, όπως ο Οβίδιος και ο W.B. Yeats, σχετικά με τον έρωτα της νύμφης Ηχούς για τον Νάρκισσο, μεταφρασμένα στην ασυνήθιστη, πανάρχαια «γλώσσα των βουνών» – ένα ρεπερτόριο σφυριγμάτων με πλήρως ανεπτυγμένο λεξιλόγιο, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους ορεσίβιους σήμερα. Μέσα στον εκθεσιακό χώρο, η εγκατάσταση με τίτλο O rocky voice, shall we in that great night rejoice? (Ω, βραχώδη φωνή, σε αυτή την υπέροχη νύχτα θα ευφρανθούμε;) θα πλαισιώνει τα εκθέματα του Δίου με το φυσικό ηχητικό τοπίο του βουνού, προσομοιώνοντας συγχρόνως ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, εν μέρει εμπνευσμένο από το ποίημα του Γέητς, The Man and the Echo.

Διαδικτυακό υλικό

Ι. Ειδικά σχεδιασμένο βιντεοπαιχνίδι

Σε σύνδεση με την έκθεση «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο», το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης ανέθεσε στην ελληνική εταιρεία λογισμικού Culturplay (Λήδα Μαντζουράνη και Άλεξ Γιαννακίδης) να δημιουργήσει το βιντεοπαιχνίδι Secrets of the Past – Excavating the City of Zeus (Μυστικά του παρελθόντος – Ανασκαφή στην πόλη του Δία). Το παιχνίδι καλεί τον παίκτη να αναλάβει το ρόλο του Υπευθύνου των Ανασκαφών στο Δίον, ο οποίος αποφασίζει πού και πώς θα κάνει την έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία για να ξεθάψει τους θησαυρούς, εξετάζει τα ευρήματα σε εργαστήριο και παρουσιάζει τα αντικείμενα της ανασκαφής σε έκθεση. Οι επισκέπτες του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν το βιντεοπαιχνίδι επί τόπου σε iPad, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να το κατεβάσει κανείς δωρεάν, μέσω ενός link  στο Apple App Store. Ηλικίες: 10-12.

ΙΙ. Υλικό στην ιστοσελίδα           

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης θα ανακαλύψουν μια ξεχωριστή σελίδα με τίτλο Olympus Now, η οποία περιλαμβάνει πρόσφατες εικόνες του Ολύμπου και των ανθρώπων που ζουν στους πρόποδες του βουνού, ένα ιστορικό των αποστολών προς την κορυφή του, ένα βίντεο με συνέντευξη του Καθηγητή Δημήτριου Παντερμαλή, ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη συντήρηση και αποκατάσταση των ψηφιδωτών της «Οικίας του Διονύσου», έναν «τοίχο» κοινωνικών δικτύων (social media wall) και πολλά άλλα.

Η έκθεση Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία (Gods and Mortals at Olympus: Ancient Dion, City of Zeus) διοργανώνεται από το Θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ και την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δίου, σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ και το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, επισκεφθείτε τη σελίδα www.onassisusa.org