ΤΕΧΝΗ

Ένας μουσικός περίπατος με τους Breakfast Club στην Κυψέλη

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2016, 14:42 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2016, 16:08
Ένας μουσικός περίπατος με τους Breakfast Club στην Κυψέλη
Facebook Twitter Whatsapp

Το λονδρέζικο κουαρτέτο μας προσκαλεί να αγκαλιάσουμε ξανά τον αστικό χώρο μέσα από τη μουσική, τον χορό, την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά στις 23 και 24 Απριλίου

Το λονδρέζικο κουαρτέτο μας προσκαλεί να αγκαλιάσουμε ξανά τον αστικό χώρο μέσα από τη μουσική, τον χορό, την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά στις 23 και 24 Απριλίου

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας έχει συνηθίσει στις απρόσμενες συνεργασίες με καλλιτέχνες εκτός Στέγης, σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ακόμα και σε δρόμους της Αθήνας. Ο στόχος όλων αυτών των εκδηλώσεων είναι διπλός: Αφενός, η γνωριμία του αθηναϊκού κοινού με τις διαφορετικές εκφράσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και, αφετέρου, η «σύσφιξη»  της σχέσης των συμπολιτών μας με το αστικό τοπίο που τα τελευταία χρόνια έχει διαταραχθεί.

Η τελευταία πρωτοβουλία της Στέγης είναι τρεις αστικοί περίπατοι/συναυλίες στην Κυψέλη σχεδιασμένοι από το λονδρέζικο κουαρτέτο Breakfast Club, σε συνεργασία με μια ομάδα αρχιτεκτόνων, φωτογράφων, εικαστικών και ηθοποιών. Με αφετηρία ή κατάληξη το Άσυλο Ανιάτω , κοινό και μουσικοί θα επιχειρήσουν να βιώσουν συλλογικά το αστικό περιβάλλον, μέσω της μουσικής, της αφήγησης, της αρχιτεκτονικής και εικαστικών εγκαταστάσεων. Έργα των Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, György Kurtág, Morton Feldman, Claudio Monteverdi, Johann Sebastian Bach, Carlo Gesualdo, Steve Reich, John Dowland και François Couperin θα συνυπάρχουν –μεταξύ άλλων– με τραγούδια των Αττίκ, Λευτέρη Μουμτζή και Τώνη Μαρούδα, αγγλικά folk και αμερικάνικα bluegrass κομμάτια, όλα διασκευασμένα από τα μέλη του συνόλου Breakfast Club, το οποίο θα πλαισιώνει μουσικά την κάθε διαδρομή/περίπατο εντός και εκτός του Ασύλου Ανιάτων.

Η διαδρομή κάθε περιπάτου είναι διαφορετική, αλλά και οι τρεις ολοκληρώνονται με συναυλία στο χώρο του Ασύλου.

1ος περίπατος | Σάββατο 23 Απριλίου | 11:00-12:30 (Αφετηρία στο Άσυλο Ανιάτων)

Ο χορευτής Δημήτρης Σωτηρίου επιμελείται τον πρώτο πρωινό περίπατο στο Άσυλο Ανιάτων. Ο περίπατος θα αποτελείται από δύο μέρη: έναν εσωτερικό, εντός του νοσοκομείου, και έναν εξωτερικό, στους προαύλιους χώρους του Ασύλου. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο σε εκείνους τους ενοίκους του Ασύλου που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στο χώρο. Η επίσκεψή μας στα πρόσωπα αυτά έχει το χαρακτήρα ενός απλού χαιρετισμού, με την παράδοση μιας μικρής ευχής τυπωμένης σε ένα κομμάτι χαρτί. Τη δεύτερη ώρα θα προσκαλέσουμε τους ενοίκους του Ασύλου, καθώς και τους επισκέπτες, σε μια μικρή περιήγηση. Χώροι που χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές δραστηριότητες θα βιωθούν με όλες μας τις αισθήσεις, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε το υπερβατικό μέσα στο συνηθισμένο. Επιδίωξή μας είναι να ενωθούν τα βήματα όλων μας στην αναζήτηση του ρυθμού, τόσο στα σίγουρα όσο και στα λιγότερο σίγουρα βήματα.
 
2ος περίπατος | Σάββατο 23 Απριλίου | 19:30-21:00 (Αφετηρία στο Άσυλο Ανιάτων)


Ο ηθοποιός Μιχάλης Σιώνας περιηγείται στο Άσυλο Ανιάτων: «Ένα κτίριο. Μία σκάλα. Εκατό χρόνια. Εκεί. Η ποίηση. Εκεί. Όπως παντού γύρω μας. Η μουσική. Κι αυτή. Εκεί. Όπως παντού γύρω μας. Ένα άσυλο. Μία πόλη μέσα σε μια πόλη. Μία μεγάλη πράσινη πόρτα. Άνθρωποι όρθιοι. Ναι. Όρθιοι. Θα περπατήσω. Θα κατέβω τη σκάλα. Θα περάσω μπροστά από τα πλυντήρια. Κάτω από δέντρα. Θα μιλάω. Με λόγια δικά μου, με λόγια άλλων. Θα μπούμε μέσα. Θα βρούμε άσυλο. Ελπίζω η κυρία Βάσω να ξυπνήσει νωρίς και με κέφια, να 'χει όρεξη για κουβέντα. Η μουσική όλη αυτή την ώρα. Εκεί, μαζί μας. Έξω πάλι. Έχει παγκάκια. Δέντρα. Θα μιλάω. Μπορεί και να τραγουδάω. Οι μουσικοί όλη αυτή την ώρα. Εκεί.»
 
3ος περίπατος | Κυριακή 24 Απριλίου | 19:30-21:00 (Αφετηρία στην πλατεία Κυψέλης, μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο περίπατος συνεχίζεται στη Φωκίωνος Νέγρη και καταλήγει στο Άσυλο για τη συναυλία)

Ο νεαρός ράπερ Νέγρος Του Μοριά αποτελεί ζωντανή απόδειξη της κοινωνικής ώσμωσης αυτής της περιοχής. Γεννημένος στους Αμπελόκηπους και μεγαλωμένος στην Κυψέλη, με ρίζες από την Γκάνα, ο Νέγρος Του Μοριά αισθάνεται την Κυψέλη ως προσωπικό του χώρο. Είναι το σπίτι του, οι φίλοι του, τα στέκια του, ενώ αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς των τραγουδιών του: «Είναι ο Πίπης στην Κυψέλη, φώναζέ με Νέγρο... μέσα στην Αθήνα ξέρω, βλέπω και προσέχω, ναι προσέχω...» λέει στο ρεφρέν του «Φώναζέ με», ενώ στο «Πες μου (Κάπως Αλλιώς Vol. 4)» βάζει στην ίδια πρόταση τον κύριο Κώστα (Κανάρη) με αγαπημένους δρόμους της Κυψέλης και παρομοιάζει τον εαυτό του με Θεοδωράκη του ραπ: «Από τη Βελβενδού στην πλατεία Κανάρη όχημα δεν σταματά, δεν παίζει φανάρι, του Μοριά ο Νέγρος είναι εδώ κύριε Κώστα, με τη μουσική πείτε με Θεοδωράκη». Ένα ταξίδι στις πραγματικές, τις ονειρικές και τις φανταστικές διαστάσεις της Φωκίωνος, με ξεναγό έναν γνήσιο αντιπρόσωπό της, τον Νέγρο Του Μοριά.

Σύλληψη και επιμέλεια: Breakfast Club, Swop, Δημήτρης Σωτηρίου, Μιχάλης Σιώνας, Νέγρος του Μοριά

Breakfast Club: Natasha Zielazinski (τσέλο), Rhia Parker (φλογέρα, φωνή), Detta Danford (φλάουτο), Εύη Νάκου (φλάουτο)
Δημιουργικό γραφείο Swop: Γιάννα Λαζαρίδη, Τάσος Σπυρίδωνος
Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Σωτηρίου (χορευτής), Μιχάλης Σιώνας (ηθοποιός), Νέγρος του Μοριά (MC/ράπερ)

Οι Breakfast Club στην Κυψέλη, 23 και 24 Απριλίου. Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ (κανονικό), 4 ευρώ (ΑΜΕΑ & άνεργοι), 5 ευρώ (συνοδοί ΑΜΕΑ). Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 9005800. Οι διαδρομές ξεκινούν αυστηρά στις αναγραφόμενες ώρες.