current views are: 14

16 Μαΐου 2016
Δημοσίευση19:09

Όπερα και μόδα ξανά μαζί την Πέμπτη

Το project που είδε το φως της σκηνής για πρώτη φορά το 2013 επιστρέφει με θέμα Dammi i colori – Δώσ’ μου τα χρώματα από την Τόσκα την Πέμπτη 19 Μαίου

Δημοσίευση 19:09’

Το project που είδε το φως της σκηνής για πρώτη φορά το 2013 επιστρέφει με θέμα Dammi i colori – Δώσ’ μου τα χρώματα από την Τόσκα την Πέμπτη 19 Μαίου

Το project που είδε το φως της σκηνής για πρώτη φορά το 2013 επιστρέφει με θέμα Dammi i colori – Δωσ’ μου τα χρώματα από την Τόσκα την Πέμπτη 19 Μαίου.

Ο Κύκλος Όπερα και Μόδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που έκανε το ντεμπούτο του το 2013 σε επιμέλεια της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου επιστρέφει για μια ακόμα χρονιά. Μετά από τη θριαμβευτική επιτυχία της περσινής παραγωγής «Il sogno», οι συντελεστές του project έθεσαν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και επέλεξαν έναν στίχο (Dammi i colori – Δώσ’ μου τα χρώματα) από την διάσημη άρια «Recondita armonia» από την «Τόσκα» για να αποτελέσει τον πυρήνα και την έμπνευση της διήμερης μουσικό-εικαστικής εξτραβαγκάντσιας.

Τα «χρώματα» του τίτλου θα βάλει ο κορυφαίος μακιγιέρ Αχιλλέας Χαρίτος ο οποίος για πρώτη φορά θα μας δείξει έμπρακτα πως το make up μπορεί να αποτελέσει μορφή τέχνης, ανοίγοντας δρόμους δημιουργίας στο θέατρο και όχι μόνο. Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ θα «παντρευτούν» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής.

Την σκηνοθεσία – χορογραφία θα υπογράφει ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Ρήγος, τη μουσική επιμέλεια θα έχει ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Θα συμμετέχουν οι μονωδοί Ινές Ζήκου (μεσόφωνος), Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) και  Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ, καθώς και ο μουσικός της ΟΛΣ Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο).

Το φετινό event θα γίνει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, πάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον «Βαφτιστικό» του Θ. Σακελλαρίδη. Πρόκειται για μια συμβολική επιλογή καθώς η σεζόν 2015-16 είναι η τελευταία πλήρης καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, το οποίο αποτελεί την έδρα του οργανισμού από το 1944. Με τον τρόπο αυτό κλείνει πανηγυρικά ο πρώτος κύκλος του project που εγκαινιάστηκε το 2013 στις σκάλες του Ολύμπια (στο πλαίσιο του κύκλου του «φιλοξενούμενου συνθέτη»  Γιώργου Κουμεντάκη) κι αργότερα συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών.

Η ταυτότητα της παραγωγής:

Ιδέα-Γενική επιμέλεια: Ίσμα Τουλάτου
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Special Guest: Αχιλλέας Χαρίτος  
Μουσική επιμέλεια – Συνοδεία παράστασης: Δημήτρης Γιάκας 
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Ερμηνεύουν: Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), Ινές Ζήκου (μεσόφωνος), Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο)    

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το corps de ballet της ΕΛΣ

Ειδική συνεργάτις: Πόλυ Χρυσανθακοπούλου   

Ως συμβολική κίνηση σύνδεσης του σήμερα με το αύριο, του project «Όπερα & Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φιλοδοξεί να λειτουργήσει  η έκθεση «Dammi i colori… The making of» που θα καταγράψει καρέ-καρέ την γοητευτική προετοιμασία της φετινής παράστασης μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βασίλη Μακρή. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Dammi i colori – Δώσ’ μου τα χρώματα, Θέατρο Ολύμπια, Πέμπτη 19 Μαΐου, ώρα έναρξης 21:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Παράλληλη εκδήλωση-έκθεση φωτογραφίας, «Dammi i colori…The making of», του Βασίλη Μακρή, Κέντρο επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 25 Μαΐου – 5 Ιουνίου. Είσοδος ελεύθερη