current views are: 13

5 Μαΐου 2016
Δημοσίευση14:46

Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier στο Μουσείο Μπενάκη

Μια μοναδική έκθεση με φωτογραφίες του Lucien Hervé από το καλοκαίρι του 1952 με τον μεγάλο αρχιτέκτονα στο «καλύβι» του στην Κυανή Ακτή.

Δημοσίευση 14:46’

Μια μοναδική έκθεση με φωτογραφίες του Lucien Hervé από το καλοκαίρι του 1952 με τον μεγάλο αρχιτέκτονα στο «καλύβι» του στην Κυανή Ακτή.

Μια μοναδική έκθεση με φωτογραφίες του Lucien Hervé από το καλοκαίρι του 1952 με τον μεγάλο αρχιτέκτονα στο «καλύβι» του στην Κυανή Ακτή.

Λίγα πράγματα συμβολίζουν το όνειρο της μεταπολεμικής ευημερίας στην Ευρώπη όσο οι καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο. Προνόμιο των λίγων στο απώτατο παρελθόν, αγαπημένη συνήθεια των πολλών τα χρόνια μετά τον πόλεμο.

Ο Le Corbusier, ο ελβετός μοντερνιστής αρχιτέκτονας που ενσάρκωσε στο έργο του τις αρχές του νεωτερισμού, ήταν ένθερμος λάτρης της γαλλικής Κυανής Ακτής όπου τη δεκαετία του ’50 έδιναν ραντεβού μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα της τέχνης και της διανόησης. Εκεί έχτισε το σπίτι του, ένα ασυνήθιστο ησυχαστήριο που αντιπροσώπευε 100% την φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής του.

Το Cabanon –έτσι ονομάζονταν- ήταν ένα δωμάτιο 3,66×3,66 μέτρα δίπλα σε μια ψαροταβέρνα πίσω από το διάσημο σπίτι E1027 της Eileen Gray και του Badovici (επίσης διάσημων αρχιτεκτόνων της εποχής).  Η ψαροταβέρνα –εκτός της προφανούς χρησιμότητάς της- λειτουργούσε και ως τραπεζαρία του σπιτιού, το οποίο ήταν πιστή εφαρμογή της ανθρωπομετρικής κλίμακας Modulor που είχε επινοήσει ο ίδιος ο Le Corbusier.

Ο φωτογράφος Lucien Hervé, πρωτοπόρος της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας, ήταν ένας από τους εκλεκτούς που έτυχαν της φιλοξενίας του Le Corbusier στο ορμητήριο του δίπλα στο κύμα. Οι εικόνες εκείνου του καλοκαιριού, οι άνθρωποι, τα κτίρια, το τοπίο, συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά της έκθεσης «Lucien Hervé – Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier» που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138 στις 9 Μαΐου.  Μαζί με τα σχέδια και τα σκίτσα του Le Corbusier, την αλληλογραφία του και το ίδιο το Cabanon, μερικά ανακατασκευασμένο, οι φωτογραφίες αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες μιας εποχής μεθυστικής αισιοδοξίας και μιας αρχιτεκτονικής αντίληψης που ταύτιζε το ουσιώδες με το μοντέρνο.

Η έκθεση οργανώνεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Docomomo και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» στο Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 9 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου 2016.

Τα σχέδια, τα σκίτσα και η αλληλογραφία του Le Corbusier και οι φωτογραφίες του Lucien Hervé είναι ευγενική συνεισφορά στην έκθεση αυτή του Ιδρύματος Le Corbusier και της Judith Hervé. Η κατασκευή του Cabanon αποτέλεσε μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και υλοποιείται με την ευγενή χορηγία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας, της εταιρείας Μουρίκης, της εταιρείας Άλφα Ξυλείας και του Workshop-S Διονύσης Σοτοβίκης.

Την έκθεση συνοδεύει ένας μικρός κατάλογος με δοκίμια γραμμένα από τους Παναγιώτη Τουρνικιώτη, Μαρία Τασσοπούλου, Παναγιώτη Φαραντάτο, Γιώργο Παρμενίδη και Ηώ Πάσχου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώνεται μια ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, ώρα 10.00, με τίτλο: «O φωτογράφος, ο αρχιτέκτονας και το καλύβι του». Στην ημερίδα αυτή τρεις διαδοχικοί κύκλοι συζητήσεων θα αναζητήσουν, (1) τη σχέση φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής, με αφετηρία το έργο του Lucien Hervé για τον Le Corbusier, (2) το αρχιτεκτονικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον του μικρού Cabanon, ως σχεδιαστικού προτύπου και ως αρχέτυπου κατοικίας, και (3) τη νεωτερική αντίληψη των καλοκαιρινών διακοπών και της φυγής στο θαλάσσιο ορίζοντα.