current views are: 10

14 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση11:28

Παναγιώτης Τέτσης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με 35 αντιπροσωπευτικά έργα του υδραίου ζωγράφου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή το Κέντρο Πολιτισμού μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε

Δημοσίευση 11:28’

Με 35 αντιπροσωπευτικά έργα του υδραίου ζωγράφου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή το Κέντρο Πολιτισμού μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε

Με 35 αντιπροσωπευτικά έργα του υδραίου ζωγράφου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή το Κέντρο Πολιτισμού μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε

Καθώς το έργο της μεταμόρφωσης του Φαληρικού Δέλτα πλησιάζουν προς την ολοκλήρωσή τους, η βεντάλια των εκδηλώσεων για τη γνωριμία του κοινού με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανοίγει. Το τετραήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο» (23 έως 26 Ιουνίου), εκτός από μουσική (δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα) θα περιλαμβάνει επίσης μια σημαντική έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

Η έκθεση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον διότι περιλαμβάνει 35 έργα του υδραίου ζωγράφου από τη μεγάλη δωρεά του προς την Εθνική Πινακοθήκη, μεταξύ των οποίων και η μνημειώδης σύνθεση της «Λαïκής αγοράς», καθώς και τελευταία έργα του.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, εξηγεί τον λόγο της επιλογής του Παναγιώτη Τέτση  στο εισαγωγικό κείμενό του στο φυλλάδιο που συνοδεύει την έκθεση, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ.

«Η απόφαση για τη σύμπραξη με την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος στην οργάνωση αυτής της έκθεσης είχε ως κίνητρο τις βαθιές ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στο δημιουργικό όραμα του Τέτση και σε αυτό του Renzo Piano, όπως και στο πώς υλοποιούνται στους πίνακες του ενός και στα κτίρια του άλλου, αντίστοιχα. Η ανάρτηση των καμβάδων του Τέτση στους τοίχους του ΚΠΙΣΝ στοχεύει στο ξεκίνημα ενός διαλόγου ανάμεσα στα έργα και τα κτίρια σχετικά με τους ανεξίτηλους τρόπους που το φυσικό τοπίο σημαδεύει και επηρεάζει αμφότερα.

»Οι πίνακες του Τέτση επηρεάζονται ευθέως από το περιβάλλον του ζωγράφου και ανταποκρίνονται σε αυτό. Οι συνθέσεις του αντιπροσωπεύουν μια αέναη προσπάθεια να εκφραστεί με χρώματα η ένταση, αλλά και η λεπτότητα με την οποία το ελληνικό φως διαπερνά σταθερά τα τοπία και τα αντικείμενα της καθημερινότητας. Τον αναλώνει και τον καθορίζει η αίσθησή του της ελληνικότητας. Η συνεχής αλληλεπίδραση του φωτός με το νερό, τη γη και τον αέρα κυριαρχεί σε κάθε άγγιγμα του πινέλου του στον καμβά.

»Αντίστοιχα, τα κτίρια του Renzo Piano ορίζονται με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων, από την επιθυμία και την ικανότητά του να συνδιαλέγεται με το περιβάλλον γύρω του. Η αρχιτεκτονική του αντανακλά μια βαθιά κατανόηση και, επομένως, συσχέτιση με το φυσικό τοπίο που περιβάλλει και αλληλεπιδρά με τα κτίριά του. Όπως οι πίνακες του Τέτση, το ΚΠΙΣΝ αντανακλά τις απόπειρες του Piano να συλλάβει τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο το φως, η θάλασσα και ο αέρας κυριαρχούν στο αττικό τοπίο. Η συνεχής αλληλεπίδραση του φωτός με το νερό, τη γη και τον αέρα αφήνει ένα ανεξάλειπτο σημάδι στον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ».

Συντελεστές:

Ιδέα, Συντονισμός, Κείμενα: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης

Επιμέλεια  έκθεσης: Έφη Αγαθονίκου, Προïσταμένη Διεύθυνσης Συλλογών ΕΠΜΑΣ

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, Επίβλεψη: Γιώργος Παρμενίδης, Christine Longuépée

Παναγιώτης Τέτσης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Υποδοχή Αγοράς). Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Από 23/06 έως 31/07/2016, 23 Ιουνίου 18.00 – 04.00, από 24 Ιουνίου μέχρι 26 Ιουνίου 18.00 – 04.00 (συνεχές ωράριο), από 27 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2016 η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ.  Ελεύθερη είσοδος.