ΤΕΧΝΗ

Room 18 –με το κλειδί στο χέρι

Δημοσίευση 18 Νοεμβρίου 2016, 12:44 / Ανανεώθηκε 18 Νοεμβρίου 2016, 12:44
Room 18 –με το κλειδί στο χέρι
Facebook Twitter Whatsapp

Μια έκθεση με θέμα το ιδανικό δωμάτιο ενός αθηναϊκού αστικού ξενοδοχείου, με τη συμμετοχή 582 δημιουργών από 17 χώρες, στο Μουσείο Μπενάκη.

Μια έκθεση με θέμα το ιδανικό δωμάτιο ενός αθηναϊκού αστικού ξενοδοχείου, με τη συμμετοχή 582 δημιουργών από 17 χώρες, στο Μουσείο Μπενάκη.

Πως θα ήταν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία;

Ένα δωμάτιο - διάδρομος προσαρμοσμένο στις διαθέσεις του ταξιδιώτη;

Ένας χώρος ύπνου μέσα σε ένα αιωρούμενο κουτί ονείρων;

Τρία πρωτοποριακά δωμάτια και ακόμη 262 προτάσεις παρουσιάζονται στην πρωτότυπη έκθεση «Room18» στο Μουσείο Μπενάκη από τις 19 Νοεμβρίου. Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής Δομές και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, παρουσιάζουν 262 νέες προτάσεις 582 δημιουργών από 17 χώρες.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1), τα τρία βραβευμένα δωμάτια του διαγωνισμού, όπως τα φαντάστηκαν και τα σχεδίασαν οι Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος (1ο Βραβείο - Ελλάδα), João Prates Ruivo (2ο Βραβείο - Πορτογαλία) και Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο Βραβείο - Ισπανία).

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί μέσα στα δωμάτια και να βιώσει μια εμπειρία που αψηφά τα συμβατικά όρια εστιάζοντας στην έννοια της διαμονής ως μία ξεχωριστή δομή που γεννά νέα συναισθήματα και αντιλήψεις.

1ο Βραβείο - Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος - Ελλάδα | Elyseum & the politics of the golf course: Ένα καταπράσινο δωμάτιο - πάρκο, εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία και την δομή του γηπέδου του Γκολφ, εκφράζεται ως ένα απέραντο τοπίο, σημείο ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου, σύμφωνα με τον Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο, αρχιτέκτονα του πολυβραβευμένου ξενοδοχείου Λειβαθώ στην Κεφαλλονιά.   

2ο Βραβείο - João Prates Ruivo (FORA) - Πορτογαλία: Ο João Prates Ruivo του πολυβραβευμένου γραφείου FORA, με έδρα το Λονδίνο, έχοντας ως βασική ιδέα ότι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι παράλληλα και ένας χώρος προσωπικής έκφρασης, συνέλαβε ένα δωμάτιο - διάδρομο, με πλάτος 1 και μήκος 18 μέτρα, στο οποίο όλα τα έπιπλα, με την βοήθεια αυτοματισμών, μπορούν να αναρτούνται σε διάφορα ύψη, ανάλογα με τις διαθέσεις του χρήστη.

3ο Βραβείο - Sara Navazo Saez De Arregui, Edorta Larizgoitia Andueza (LA-NA) – Ισπανία | Το κουτί των ονείρων: Η Sara Navazo Saez De Arregui και ο Edorta Larizgoitia Andueza, προτείνουν ένα δωμάτιο ύπνου μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Το κρεβάτι,  σημείο υπενθύμισης ότι ο ταξιδιώτης δεν είναι στο σπίτι του, κρεμιέται στο κέντρο του χώρου, μέσα σε ένα ξύλινο κουτί, και λειτουργεί ως ένας χώρος απομόνωσης από το υπόλοιπο δωμάτιο, από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει ο ειδικός τόμος Room18, στον οποίο θα παρουσιάζονται αναλυτικά τα τρία βραβευμένα δωμάτια και οι 100 καλύτερες προτάσεις, σύμφωνα με την κρίση της επιτροπής.

Room 18-Το νέο αστικό ξενοδοχείο, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, από 19 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου.

Σκηνές από το στήσιμο της έκθεσης: