ΤΕΧΝΗ

«Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» με το Εθνικό στο Μπενάκη

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2016, 17:56 / Ανανεώθηκε 3 Ιανουαρίου 2017, 19:12
«Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» με το Εθνικό στο Μπενάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Μια διαφορετική ξενάγηση στις συλλογές βυζαντνών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων του Μουσείου με τα λόγια του Πτωχοπρόδρομου

Μια διαφορετική ξενάγηση στις συλλογές βυζαντνών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων του Μουσείου με τα λόγια του Πτωχοπρόδρομου

Επειδή ο Πτωχοπρόδρομος είναι άγνωστος σήμερα στους πολλούς, δυο λόγια γι’ αυτό είναι απαραίτητα. Ο Θεόδωρος Πρόδρομος, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, έζησε το 12ο αιώνα, το διάστημα της βασιλείας του Μανουήλ Κομνηνού και, ίσως, του διαδόχου του Αλέξιου Β’. Την ιστορία του –όσο μπορούμε να γνωρίζουμε- τη διηγείται ο Φώτης Κόντογλου στο αφήγημά του «Πτωχοπρόδρομος, ο πεινασμένος καλόγερος» το οποίο θα βρείτε ΕΔΩ. Τα «Πτωχοπροδρομικά» του, έμμετρα σατιρικά ποιήματα σε δημώδη γλώσσα, θεωρούνται οι απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Σε αυτά διεκτραγωδούνται η πείνα και τα υπόλοιπα δεινά των φτωχών ανθρώπων που μετέρχονταν κάθε μέσου για να βάλουν μια μπουκιά στο στόμα τους και να έχουν μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους.

Με αποσπάσματα από τα «Πτωχοπροδρομικά» θα μας υποδεχτούν αυτή την Τρίτη -και για τέσσερις Τρίτες ακόμα- οι τέσσερις ηθοποιοί του Εθνικού που συμμετέχουν στην δεύτερη παράσταση της δράσης «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» στο Μουσείο Μπενάκη. Ο Νέστορας Κοψιδάς, ο Νίκος Γιαλελής, η Έλενα Μαρσίδου και ο Στρατής Πανούριος, υπακούοντας στις σκηνοθετικές οδηγίες του τελευταίου, θα παρουσιάσουν μια performance-γέφυρα ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, τον λόγο και τα αντικείμενα.

Της παράστασης θα προηγηθεί σύντομη ξενάγηση στα εκθέματα που σχετίζονται με το έργο του Πτωχοπρόδρομου από την  επιμελήτρια της Βυζαντινής & Μεταβυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη,  Δρ. Αναστασία Δρανδάκη.

Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη παράσταση της δράσης «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο», «Νεοπτολέμου Μύησις», ήταν sold-out.

Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε, Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα. 13, 20, 27 Δεκεμβρίου 2016 & 10, 17 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: € 15, € 10 μειωμένο (ανά παράσταση),  €50, € 35 (για το σύνολο των παραστάσεων). Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο Μουσείου Μπενάκη. Πληροφορίες: τηλ.  210 3671015, 210 3671057.