ΤΕΧΝΗ

Αυτή είναι η νέα εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Α.Σ.Κ.Τ.

Δημοσίευση 23 Ιανουαρίου 2017, 15:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2017, 12:03
Αυτή είναι η νέα εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Α.Σ.Κ.Τ.
Facebook Twitter Whatsapp

Η νέα βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου

Η νέα βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου

Μετά από χρόνια, η παλαιότερη συλλογή βιβλίων Τέχνης στην Ελλάδα, βρήκε στέγη στο κτίριο που σχεδίασαν η Σουζάνα και ο Δημήτρης Αντωνακάκης (το εξωτερικό κέλυφος) και ο Διονύσης Σοτοβίκης (το εσωτερικό). Οι χρήστες της βιβλιοθήκης θα έχουν πρόσβαση σε 64.000 τόμους βιβλίων, 410 τίτλους περιοδικών εκ των οποίων οι 65 ενεργοί, 5.000 τόμους οπτικοακουστικού υλικού, μια σπάνια συλλογή παλαιών και πολύτιμων βιβλίων Τέχνης, ψηφιακή συλλογή αποτελούμενη από 12 βιβλία και 19 περιοδικά τέχνης, και μια συλλογή περίπου 500 χαρακτικών έργων ,μερικά μάλιστα ανεκτίμητης αξίας, τα οποία αναπτύσσονται σε μια έκταση 4.780 τ.μ..

Αναλυτικά:

Στο ισόγειο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα μικρό αμφιθέατρο (80 θέσεων) για πολλαπλές χρήσεις, ψηφιακή βιβλιοθήκη, βιβλιοστάσια και αναγνωστήριο. 

Στον πρώτο όροφο υπάρχουν  βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια, μικρότερες περιοχές μελέτης, ένα αίθριο με μαρμάρινα τραπέζια.

Στο δεύτερο όροφο φιλοξενείται  η πλούσια βιβλιοθήκη/αρχείο του διακεκριμένου ιστορικού τέχνης Χρήστου Ιωακειμίδη και μία αίθουσα συνεδριάσεων.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κτιρίου είναι ο πωρόλιθος και το γυμνό μπετόν μαζί με το φυσικό ξύλο και τους ακατέργαστους  μαρμάρινους όγκους που χρησιμεύουν σαν τραπέζια, καθίσματα αλλά και σαν βιβλιοστάτες στις σιδερένιες κατασκευές των βιβλιοθηκών.

Οι μελέτες λειτουργίας των χώρων, η σχεδίαση των απαραίτητων υποδομών και κατασκευών, καθώς και η μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η ιστορία της βιβλιοθήκης της Α.Σ.Κ.Τ.

Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Έχει την αφετηρία το 1837, στις απαρχές του «Σχολείου των Τεχνών». Την εποχή εκείνη η συλλογή των βιβλίων δε διαχωρίζεται από «τας συλλογάς προπλασμάτων, προτύπων, εικόνων, ...και εν γένει όλα τα εις το κατάστημα ανήκοντα αντικείμενα».

 Το 1863  για  πρώτη φορά  ξεχωρίζει η  βιβλιοθήκη από τις άλλες  συλλογές.

 Το 1910 στο  διαχωρισμό της περιουσίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σημειώνονται «τα υπάρχοντα καλλιτεχνικά βιβλία» τα οποία ανήκουν πια στο «Σχολείον των Καλών Τεχνών» το οποίο έχει «ίδιαν βιβλιοθήκην».

Το 1930 αναφέρεται ότι η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών περιλαμβάνει «Καλλιτεχνικήν Βιβλιοθήκην μετ’αναγνωστηρίου».

Μέχρι το 1995 Η βιβλιοθήκη στεγαζόταν στο κτιριακό συγκρότημα της Α.Σ.Κ.Τ. της οδού Πατησίων 42, σε χώρο 36m2, οπότε και μεταφέρθηκε στα κτίρια της οδού Πειραιώς 256 σε χώρο 630 m2 στον οποίο λειτουργούσε  μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης:

Η Βιβλιοθήκη προσφέρει υπηρεσίες δανεισμού, διαδανεισμού, παροχή αντιγράφων άρθρων, δυνατότητα εξ αποστάσεως πρόσβασης, εκπαιδευτικά σεμινάρια για χρήστες, χώρο πρόσβασης στο ιστορικό αρχείο της ΑΣΚΤ.

Στο χώρο της υπάρχουν αναγνωστήρια, μικρό εξοπλισμένο Αμφιθέατρο για εκδηλώσεις, Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο, σαρωτής για σάρωση υλικού της βιβλιοθήκης, φωτοτυπικά, μηχάνημα ανάγνωσης microfilm και θάλαμος φωτογράφησης.

Πρόσβαση στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης, την ψηφιακή βιβλιοθήκη, τις σχετικές ηλεκτρονικές πηγές, καθώς και πληροφορίες για τη λειτουργία και για τις υπηρεσίες της, παρέχονται μέσω του Ιστότοπου της: www.library.asfa.gr

Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, τηλ. 2104801204,  [email protected] Προσωρινό ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 8.30 – 15.00.

Τα 3 συλλεκτικά γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν για την επέτειο των 180 χρόνων λειτουργίας της Α.Σ.Κ.Τ.: