ΤΕΧΝΗ

Amalia Hernandez: Η Google τιμά τη σπουδαία χορογράφο και ιδρύτρια του Ballet Folklórico de México!

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 09:08 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2017, 09:18
Facebook Twitter Whatsapp

Τη σπουδαία Μεξικανή χορογράφο Amalia Hernandez τιμά σήμερα η Google με το doodle της.

Τη σπουδαία Μεξικανή χορογράφο Amalia Hernandez τιμά σήμερα η Google με το doodle της. 

Η Amalia Hernandez γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1917 στο Μεξικό, όπου και μεγάλωσε σε ένα πλούσιο σπίτι, καθώς ο  πατέρας της ήταν εξέχων επιχειρηματίας με άκρες στο στρατό αλλά και την πολιτική.

Είναι η γυναίκα που έδωσε ζωή στη χορογραφία και κατάφερε να προσδώσει… ζωή στο Baile Folklorico, ιδρύοντας το 1952 το Λαϊκό Μπαλέτο του Μεξικό (Mexican Folkloric Ballet), που αριθμούσε μόνο 8 χορεύτριες.

Από πολύ μικρή, η Amalia Hernandez έδειχνε ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον χορό, και δύσκολα θα μπορούσε να κρύψει οτ ταλέντο της. Στην ηλικία των 17 μπήκε στην Εθνική Σχολή Χορού του Μεξικό, υπό τη διεύθυνση της Nellie Campobello. Αυτή ήταν και δασκάλα που την ενέπνευσε και της έδειξε το δρόμο προς την επιτυχία και την καταξίωση.

Μετά όμως από μία σύγκρουση με τη Διεύθυνση της Σχολής, εγκατέλειψε τις σπουδές της, παντρεύτηκε, και για μερικά χρόνια έμεινε μακριά από τους προβολείς και τις χορογραφίες. Λίγο αργότερα όμως, επέστρεψε δριμύτερη.

Το 1959 η ομάδα αριθμούσε πλέον 60 χορεύτριες, και εκπροσώπησε το Μεξικό στους Παναμερικανικούς Αγώνες στο Σικάγο, το 1959. Από το 1960, η Amalia Hernandez (Αμαλία Χερνάντεζ) συνέχιζε να δημιουργεί, και ολοκλήρωσε 60 χορογραφίες. Το φημισμένο μπαλέτο της συνέχιζε να δίνει παραστάσεις για πολλά χρόνια σε κατάμεστες αίθουσες.

Τις πάντα εντυπωσιακές παραστάσεις του μπαλέτου της Hernandez έχουν παρακολουθήσει συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια θεατές! H Amalia Hernandez, από πολύ νωρίς, επέλεξε να ακολουθήσει τα δικά της καλλιτεχνικά μονοπάτια. Από το 1952, με την ολιγομελή της ομάδα, δίνει  παραστάσεις κερδίζοντας καλές κριτικές.

Λίγους μήνες αργότερα είχαν την ευκαιρία να παρουσιαστούν και στην τηλεόραση. Αυτή ήταν και η στιγμή που άνοιξε το δρόμο προς τη δόξα. Από την πρώτη αυτή εμφάνιση στην τηλεόραση, οι προτάσεις για παραστάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Με συνολικά 15.000 παραστάσεις, το μπαλέτο της Amalia Hernandez (Αμαλία Χερνάντεζ), έγραψε τη δική του ιστορία. Σε μία από αυτές τις παραστάσεις, μάλιστα, επίτιμος… θεατής ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.