ΤΕΧΝΗ

Ανοίγει τις πόρτες του το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2017, 15:00 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2017, 15:50
Ανοίγει τις πόρτες του το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 26 Οκτωβρίου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό η νεογοτθική κατοικία στο Παλαιό Φάληρο όπου στεγάζεται η συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη από τον 18ο αιώνα έως σήμερα

Ένας μικρός θησαυρός που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα θα αποκαλυφθεί στο τέλος του μήνα στους επισκέπτες της «Κουλούρας», όπως ονομάζουν οι γνώστες την fin de siècle βίλα του Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου Αθανάσιου Κουλούρα και της συζύγου του, Βέρας, όπου στεγάζεται ήδη το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη. Με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, μια από τις 10 καλύτερες στην Ευρώπη, το μουσείο θα εκθέτει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μουσείο Παιχνιδιών Μουσείου Μπενάκη, Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο. Έναρξη λειτουργίας 26.10.2017. Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη – Κυριακή 10:00 – 18:00