ΤΕΧΝΗ

Στη Λυρική: Κοστούμια στην πλατεία, θεατές επί σκηνής

Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 7 Ιανουαρίου 2019, 16:51
Στη Λυρική: Κοστούμια στην πλατεία, θεατές επί σκηνής
Facebook Twitter Whatsapp

Με το έργο «Noli me tangere» του Νίκου Ναυρίδη εγκαινιάστηκε το Σάββατο 5 Ιανουαρίου το πρόγραμμα «The Artist on the Composer» από την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον Οργανισμό ΝΕΟΝ

Με μια εικαστική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας του σύγχρονου καλλιτέχνη Νίκου Ναυρίδη, η οποία εκτάθηκε σε όλους τους χώρους της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «The Artist on the Composer», το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019.  

Η τριετής συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού ΝΕΟΝ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία έχει σκοπό να εξερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και την όπερα, άνοιξε για το κοινό με μια εντυπωσιακή, ανατρεπτική εγκατάσταση, δομικά μέρη της οποίας αποτέλεσαν τα έργα των Μάλερ και Κούρταγκ, τα δεκάδες κοστούμια από το βεστιάριο της Ε.Λ.Σ., το ηχητικό περιβάλλον, η Ορχήστρα της Ε.Λ.Σ., οι ερμηνευτές, οι χώροι της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος και η σύμπραξη του κοινού ως ενεργού συμμετέχοντα.

Ο Νίκος Ναυρίδης στοχάστηκε πάνω στην ιδέα της σκηνής ως μέσου εκτέλεσης, του σώματος ως διάμεσου ανάμεσα στον ήχο και τη μουσική, αλλά και στον ρόλο του κοστουμιού της όπερας ως άδειου σώματος, που χρησιμοποιείται επί σειρά ετών σε διάφορες παραγωγές.

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης, το κοινό οδηγήθηκε, ανά ομάδες, από τα παρασκήνια πάνω στη σκηνή όπου είχε στηθεί και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ζιάβρα. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά» του Μάλερ, το κοινό παρακολούθησε από τη σκηνή, μια ανατρεπτική χορογραφημένη περφόρμανς που έλαβε χώρα στην πλατεία του θεάτρου, κατά την οποία 40 περφόρμερς τοποθέτησαν δεκάδες κοστούμια στις θέσεις των θεατών. Μετά το τέλος του έργου, το κοινό οδηγήθηκε στην πλατεία και έλαβε τις θέσεις του ανάμεσα στα άδεια κοστούμια, τα οποία ο Ναυρίδης χειρίστηκε ως άπνοες οντότητες προσδίδοντας τους έναν τρισδιάστατο και πνευματικό χαρακτήρα. Από τις θέσεις αυτές το κοινό παρακολούθησε την ερμηνεία του έργου « ...Quasi una fantasia...» του Τζαιρτζ Κούρταγκ.

Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα απόλυτης ησυχίας, όπου η αμηχανία εναλλασσόταν με την ενεργή συμμετοχή, μοιάζει να βρήκε το στόχο της η επιθυμία του Ναυρίδη, όπως την κατέγραψε στο σημείωμα του: «Θα ήθελα όσο διαρκεί το «Noli me Tangere», το θέατρο να γίνεται αντιληπτό σαν μοναδικός τόπος αντιπαράθεσης του κοινού με το σώμα του. Το θέατρο σαν συλλογική παράθεση εαυτών».

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον ΝΕΟΝ, η πρώτη ανάθεση του προγράμματος «The Artist on the Composer» πέτυχε τον στόχο της και κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα παραστατική γλώσσα, ανοίγοντας έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στη μουσική και τα εικαστικά και παρουσιάζοντας μια πρωτόγνωρη χρήση μιας αίθουσας όπερας.

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
Σολίστ: Τάσης Χριστογιαννόπουλος (5/1 στις 18:30 & 10/2)
Σολίστ: Δημήτρης Τηλιακός (5/1 στις 20:30 & 3/2)
Με την Ορχήστρα της Ε.Λ.Σ.

Επιμέλεια: Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια του ΝΕΟΝ και Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

THE ARTIST ON THE COMPOSER | Νίκος Ναυρίδης, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 5 Ιανουαρίου 2019 & 3, 10 Φεβρουαρίου 2019, ώρες 18:30 & 20:30 / Ώρες προσέλευσης: 18:00 & 20:00. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία Ε.Λ.Σ. (2130885700 & www.nationalopera.gr), Public, www.ticketservices.gr