ΤΕΧΝΗ

Το Μ.Ι.Ε.Τ. παρουσιάζει: «Όλες μου οι επιθυμίες» της Κάλλης Καστώρη

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιανουαρίου 2019, 17:12
Το Μ.Ι.Ε.Τ. παρουσιάζει: «Όλες μου οι επιθυμίες» της Κάλλης Καστώρη
Facebook Twitter Whatsapp

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων της με θέμα την αντικειμενοποίηση του εαυτού στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη

Περπατάμε μέσα στους δρόμους, πραγματικούς ή ψηφιακούς. Προσπερνάμε και ταυτοχρόνως εισπράττουμε αφιλτράριστα τα πολυάριθμα σήματα, τα μηνύματα, τα φώτα, τις φωνές που έχουν μετατραπεί σε βουητό. Οι άλλοι είναι δίπλα μας, αλλά μακριά. Στο κάθισμα του λεωφορείου, του μετρό, στον ίδιο μας τον καναπέ. Βάζουμε μια οθόνη μπροστά στα πρόσωπα μας και τα κρύβουμε. Εκθέτουμε τους εαυτούς μας ώστε να γινόμαστε γίνουμε εικόνα σε έναν μη πραγματικό κόσμο και, με αυτή τη δεύτερη φύση, απομακρυνόμαστε ακόμη περισσότερο.

Στα έργα της, η Κάλλη Καστώρη παγώνει καθημερινά στιγμιότυπα τα οποία ζούμε στα αστικά περιβάλλοντα και καταφέρνει να κρατήσει σε αυτά μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε μια ρεαλιστική προσέγγιση από τη μια, και από την άλληέναν απαραίτητο βαθμό ερμηνείας και τροποποίησης των μορφών, ώστε τα πορτρέτα να γίνουν καταστάσεις.

Το άτομο γίνεται καθρέφτης μιας συλλογικότητας σε ζωγραφικά έργα που, παρά τη νοηματική τους φόρτιση, δεν αρνούνται την αισθητική τους άξια. Η συνολική ισορροπία των χρωμάτων, η προσοχή στη σύνθεση και η ένταξη των μορφών στα αυστηρά γεωμετρικά φόντα είναι μερικά από τα γνωρίσματα της τέχνης της Καστώρη.

Άξονας της δουλειάς της την τελευταία περίοδο είναι η επικοινωνία που πραγματεύεται μέσα σε ένα παρόν, που επιβραβεύει τη γρήγορη κατανάλωση και την αντικειμενοποίηση του εαυτού μας, τη μετατροπή μας σε ευάλωτα προϊόντα. Οι εμπορικές τιμές και οι αξίες μοιάζει να έχουν ταυτιστεί αδιάκριτα. Ωστόσο, συνεχίζουμε να είμαστε άνθρωποι και να ψάχνουμε την εσωστρέφεια, το άγγιγμα, το φιλί. Παρά τα πυροτεχνήματα, η ουσία βρίσκεται ακόμα στις σιωπές.  

Miguel Fernández Belmonte
Ιστορικός τέχνης
Μεταδιδάκτορας ερευνητής, Α.Π.Θ.

Η Κάλλη Καστώρη γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε μουσική και κιθάρα και έκανε ηχογραφήσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Κάιρο, τη Ρουμανία, τη Σόφια και την Ε.Ρ.Τ. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2008 και στη συνέχεια πραγματοποίησε, με υποτροφία του Ιδρύματος Μιχελή, σπουδές στο University of the Arts στο Λονδίνο (Wimbledon College of Art). Έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου καθώς και σε δημόσιους οργανισμούς, ιδρύματα και πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Κάλλη Καστώρη: Όλες μου οι επιθυμίες, Βιβλιοπωλείο Μ.Ι.Ε.Τ., Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 288.036. Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου έως και 16 Μαρτίου2019. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 09:30-16:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό