ΤΕΧΝΗ

Την έπαθαν σαν πρωτάρηδες: Αφαίρεσαν από εκκλησία πίνακα - μαϊμού

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2019, 17:09
Την έπαθαν σαν πρωτάρηδες: Αφαίρεσαν από εκκλησία πίνακα - μαϊμού
Facebook Twitter Whatsapp

Το αριστούργημα του Μπρίγκελ του νεότερου είχε αντικατασταθεί με αντίγραφο από την αστυνομία η οποία είχε πληροφορηθεί το σχέδιο των δραστών

Ένα από τα αριστουργήματα της φλαμανδικής σχολής, ο πίνακας της Σταύρωσης του Μπρίγκελ του νεότερου, ο οποίος εκτίθεται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα στον ιερό ναό της Santa Maria Maddalena στο Castelnuovo Magra, μια μικρή πόλη της βόρειας Ιταλίας, έπεσε «θύμα» κλοπής τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι δράστες εισέβαλλαν στην αφύλακτη εκκλησία,  αφαίρεσαν τον πίνακα, αξίας μεγαλύτερης των 3 εκατομμυρίων ευρώ,  και έφυγαν σαν… κύριοι.

Λάθος τους. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο πίνακας που κλάπηκε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα αντίγραφο της σειράς. Κι αυτό διότι οι φήμες που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από καιρό, ότι δηλαδή το έργο είχε στο μάτι επιτήδειων, θορύβησαν τις τοπικές αρχές, οι οποίες, αντικατέστησαν τον αυθεντικό πίνακα πριν από έναν περίπου μήνα.

Το σχέδιο γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος, δεν αποκάλυψε την «συνομωσία» ακόμα και όταν η είδηση της κλοπής κυκλοφόρησε.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πίνακας, ο αυθεντικός, είχε ξαναπέσει θύμα κλοπής το 1981 και χρειάστηκε να περάσουν μήνες έως ότου η κλοπή  διαλευκανθεί και επιστραφεί το κλοπιμαίο.