ΤΕΧΝΗ

Βόμβες στα θεμέλια της Πομπηίας

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2019, 16:03
Βόμβες στα θεμέλια της Πομπηίας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο αρχαιολογικός χώρος στους πρόποδες του Βεζούβιου κρύβει, εκτός από τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, βόμβες – «ενθύμια» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  που κρύβονται ακόμα ανάμεσα στα ερείπια

Δύο χιλιάδες χρόνια μετά από την ηφαιστειακή έκρηξη που έθαψε την Πομπηία κάτω από τόνους λάβας και τέφρας, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ξεθάψουν όλα τα μυστικά της αρχαίας πόλης. Όμως, όπως σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, οι ανακαλύψεις των επιστημόνων στην περιοχή δεν περιορίζονται στα αρχαία. Ανάμεσα στις μοναδικές τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά και τα ερείπια των μεγαλοπρεπών ρωμαϊκών επαύλεων, κρύβονται περισσότερες από 10 βόμβες –πιθανότατα ενεργές- που έριξαν στο σημείο τα συμμαχικά αεροπλάνα στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν περισσότερες από 165 βόμβες στην Πομπηία στη διάρκεια 9 επιδρομών. Αφορμή για τις επιδρομές υπήρξε η, λανθασμένη όπως αποδε4ίχθηκε, πληροφόρηση των συμμαχικών στρατηγείων ότι γερμανικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει στο σημείο.


Αμερικάνικα βομβαρδιστικά αεροσκάφη πάνω από τον Βεζούβιο το 1944

Μετά το τέλος του πολέμου, χιλιάδες εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, όμως τα στοιχείου του ιταλικού υπουργείου άμυνας δείχνουν ότι χιλιάδες βρίσκονται ακόμα διάσπαρτοι.

Στην Πομπηία συγκεκριμένα έχουν εξουδετερωθεί έως τώρα 96 βόμβες. Οι υπόλοιπες υπολογίζεται ότι «κρύβονται» στα σημεία που δεν έχει φτάσει ακόμα η αρχαιολογική σκαπάνη. Και, παρά το γεγονός ότι πολλές έχουν εκραγεί, τουλάχιστον 10 είναι ενεργές και επικίνδυνες.  Το συμπέρασμα βγαίνει από τα συνολικά στατιστικά που δείχνουν ότι 8 – 10% των βομβών που έπεσαν δεν εξερράγησαν.

Εντούτοις, οι υπεύθυνοι του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου είναι καθησυχαστικοί. Οι επισκέπτες της Πομπηίας, διαβεβαιώνουν, δεν πρέπει να ανησυχούν αφού τα επισκέψιμα μέρη έχουν ερευνηθεί διεξοδικά και η έκταση όπου η ανασκαφή συνεχίζεται ερευνάται με προσοχή σε συνεργασία με τον στρατό.