current views are: 13

27 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση14:51

Κώστας Γαβράς: Το μόνο που ήθελαν ήταν να σώσουν το μνημόνιο και τις τράπεζες

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα μαζί με όλους τους συντελεστές της ταινίας του «Ενήλικοι στην αίθουσα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Δημοσίευση 14:51’

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα μαζί με όλους τους συντελεστές της ταινίας του «Ενήλικοι στην αίθουσα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

«Ο ελληνικός λαός υπέφερε φοβερά και η Ευρώπη έπαιξε αρνητικό ρόλο. Το μόνο που τους ενδιέφερε όλους ήταν να σωθούν το MOU (Μνημόνιο) και οι τράπεζες. Να σωθεί η οικονομία της Ευρώπης. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν ο κακός ο ρόλος που έπαιξε η Ευρώπη» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα μαζί με όλους τους συντελεστές της ταινίας του «Ενήλικοι στην αίθουσα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης ήταν ξεκάθαρος για την οπτική της πολυσυζητημένης νέας ταινίας του, «Ενήλικοι στην αίθουσα», που μεταφέρει στον κινηματογράφο τα γεγονότα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές της κατά τους πρώτους μήνες του 2015, με βάση το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, «Adults In the Room».

«Κανείς δεν λέει ποιος έφερε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, τα κόμματα, δηλαδή, που κυβέρνησαν την Ελλάδα 30 – 20 χρόνια πριν και άφησαν το χρέος να γίνει τεράστιο. Δεν μιλάω για τον ηθικό αυτουργό της κατάστασης, η οποία είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει για τα επόμενα χρόνια, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και το χρέος παραμένει», συνέχισε όταν ρωτήθηκε πως εμπιστευόμαστε την εκδοχή των γεγονότων με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία για την χώρα μας όταν αυτά τα γεγονότα εκφράζονται από έναν άνθρωπο που τα έχει βιώσει κεκλεισμένων των θυρών.

«Με ενδιέφερε η δική μου ιδέα και η δική μου ιδέα ολοκληρώθηκε με το βιβλίου του Βαρουφάκη. Δεν με ενδιέφερε να ζητήσω τη γνώμη άλλων. Ο Βαρουφάκης με άφησε να ακούσω τους διαλόγους, τι γινόταν μέσα. Ο Σαρτζετάκης έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο για τις πιέσεις που δέχτηκε επί χούντας για τη δουλειά που έκανε εναντίον των στρατιωτικών. Βλέπει κανείς σε εκείνο το βιβλίο μια Ελλάδα τρομερή. Στο «Ζ» μ’ ενδιέφερε η ιδέα τότε του Σαρτζετάκη μέσα από το βιβλίο του Βασιλικού όπως τώρα με ενδιέφερε η ιδέα του Βαρουφάκη. Φυσικά έχουμε βιβλία των Ντάισεμπλουμ, του Μοσκοβισί, δεν με ενδιέφεραν όμως καθόλου. Πως να έχεις την παραμικρή εκτίμηση για κάποιον που είπε ότι τα δισεκατομμύρια οι Έλληνες τα έφαγαν σε γυναίκες και ποτά; Δεν έχω σεβασμό για τον άνθρωπο που διευθύνει το Eurogroup το οποίο είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ευρώπης; Φαίνεται καθαρά αυτό στην ταινία από τα λεγόμενα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών. Δεν έχω κανένα σεβασμό».

«Εδώ στην Ελλάδα καθένας έχει την ιδέα του, καθένας κάνει το δικό του φιλμ. Βλέποντας τη δικιά μου ταινία δεν βλέπετε το δικό σας φιλμ. Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω», τόνισε ο Κώστας Γαβράς σε σχέση με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, ήδη από την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά και μετά από την πρώτη δημοσιογραφική προβολή της στην Αθήνα, για τον τρόπο που η ταινία προσεγγίζει τα γεγονότα του 2015 μέσα πάντα από την οπτική του Γιάνη Βαρουφάκη. «Η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ. Είναι ένα θέαμα…», είπε, επίσης, χαρακτηριστικά. «Πήρα ελευθερίες για να δείξω τον ελληνικό λαό με συγκεκριμένο τρόπο, την ελευθερία για να δείξω την κρίσιμη νύχτα του Τσίπρα, βρήκα ένα νέο τρόπο να διηγηθώ. Και μπορώ να πω ότι έτσι έγινε με όλες τις ταινίες μου…»

Βαρουφάκης: Εγώ είμαι απολυτά υπεύθυνος για τις σελίδες του βιβλίου μου

«Το βιβλίο μου δε θα γραφόταν με τον ίδιο τρόπο εάν δεν γνώριζα τον Κώστα Γαβρά. Μιλήσαμε ώρες ολόκληρες, τρία μερόνυχτα.. ακούσαμε τις μαγνητοσκοπήσεις από τα Eurogroup, είδαμε τα χαρτιά και άρχισα να γράφω, με νωπές ακόμα μνήμες (είναι απίστευτο πώς ο χρόνος αλλοιώνει τις μνήμες) ήταν μια διαλεκτική διαδικασία η συγγραφή του βιβλίου, έγραφα και έστελνα στον Κώστα σελίδες και εκείνος μου έστελνε δικές του. Βέβαια εγώ είμαι απολυτά υπεύθυνος για τις σελίδες του βιβλίου μου και ο κ. Γαβράς για τις σελίδες του σεναρίου του» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ένιωσα τεράστια ευθύνη απέναντι στο χαρτί και στο εγχείρημα. Έκανα μεγάλη προσπάθεια να είμαι ακριβής στην καταγραφή των γεγονότων και των διαλόγων, όπως ακριβώς έγιναν. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν που προσπάθησα να καταλάβω τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του Τσίπρα, του Σόιμπλε, του Νταισελμπλουμ. Ίσως μόνο τον Νταισελμπλουμ να μην κατάλαβα γιατί είναι δισδιάστατος. Έγραψα ένα βιβλίο που θυμίζει τραγωδία: δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Ο καθένας έκανε αυτό που νόμιζε ότι είναι σωστό αλλά όλοι μαζί συμβάλλουν σε μια τραγωδία. Ακόμα και ο Σόιμπλε, κατάλαβα ότι είναι ένας άνθρωπος που είχε μια σύγκρουση μέσα του: επειδή είχε πάρα πολύ δύναμη, ένιωθε αδύναμος. Νιώθω ευλογημένος που ο Κώστας Γαβράς έσκυψε πάνω από το βιβλίο μου και το έκανε ταινία», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.