ΤΕΧΝΗ

Τα δικά σου δικά μας (και τα δικά μου δικά μας) στο Μουσείο Μπενάκη

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2017, 16:09 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2017, 16:09
Τα δικά σου δικά μας (και τα δικά μου δικά μας) στο Μουσείο Μπενάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Η εικαστικός Ciara Phillips μας προσκαλεί να πάρουμε μέρος σε μια έκθεση-φωτογραφικό εργαστήριο «σε Διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη» με τίτλο «Yours and Mine is Ours»

Η εικαστικός Ciara Phillips μας προσκαλεί να πάρουμε μέρος σε μια έκθεση-φωτογραφικό εργαστήριο «σε Διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη» με τίτλο «Yours and Mine is Ours»

Η έκθεση «Yours and Mine is Ours» της Ciara Phillips θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο ισόγειο του κτηρίου της οδού Πειραιώς, από τις 28 Απριλίου έως τις 4 Ιουνίου 2017. Η έκθεση αποτελεί τον πέμπτο σταθμό της σειράς «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη», σε συνεργασία με το British Council, η οποία ξεκίνησε το 2011 με σκοπό την παραγωγή νέων, site-specific έργων Ελλήνων και Βρετανών καλλιτεχνών σε σχέση με τον χώρο και τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Η Ciara Phillips ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μουσείου Μπενάκη για επιτόπια έρευνα στις συλλογές και τα αρχεία του, και στη συνέχεια επέλεξε να εστιάσει την έρευνά της στο υλικό των Φωτογραφικών Αρχείων. Συνεχίζοντας το εν εξελίξει έργο της με τίτλο Workshop (2010-), η καλλιτέχνης θα μετατρέψει τoν χώρο του Μουσείου Μπενάκη σε τόπο συνεχούς διερεύνησης, συζήτησης, συλλογικής παραγωγής και παρουσίασης.

H Phillips εργάζεται κυρίως με διάφορες πρακτικές εκτύπωσης, ειδικά το screen printing, ενώ συχνά εντάσσει και φωτογραφίες από την προσωπική της συλλογή στο έργο της. Εικόνες γυναικών εν ώρα εργασίας ή σε τόπους εκπαίδευσης αποτελούν επαναλαμβανόμενα θέματα που προσεγγίζει, όπως και οι φωτογραφίες χρηστικών αντικειμένων που καταλαμβάνουν την καθημερινότητά της. Η έρευνά της στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και ειδικότερα στο συνεκτικό φωτογραφικό αρχείο της Nelly’s, την παρακίνησε να επανεξετάσει τη δική της συλλογή φωτογραφιών και να επικεντρωθεί σε εκείνες που είχαν ληφθεί στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έως και τις αρχές του 2002, όπου και διέμενε εκείνο το διάστημα.

Στη συγκεκριμένη εκδοχή του Workshop, η Phillips θα εγκαταστήσει στο Μουσείο έναν προσωρινό σκοτεινό θάλαμο, όπου θα προσκαλεί καλλιτέχνες (τη Μαργαρίτα Μυρογιάννη και τον Αντωνάκη Χριστοδούλου), φωτογράφους του Φωτογραφικού Κύκλου, το προσωπικό του Μουσείου αλλά και παιδιά να συμμετάσχουν στην εξερεύνηση του υλικού των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μέρος των προσωπικών φωτογραφικών συλλογών τους, ενώ το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση συναντώντας την καλλιτέχνη να εργάζεται μεμονωμένα ή σε συνεργασία με άλλους. Οι φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από τα Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και όσες θα προέρχονται από το προσωπικό αρχείο των συμμετεχόντων, θα παρουσιαστούν στον χώρο μιας έκθεσης που συνεχώς θα εμπλουτίζεται και θα αλλάζει.

Επιμελήτρια του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη»: Πολύνα Κοσμαδάκη σε συνεργασία με την Μαρία Παπαϊωάννου (British Council)

Yours and Mine is Ours, Μουσείο Μπενάκη οδού Πειραιώς. Διάρκεια Έκθεσης: 28 Απριλίου – 4 Ιουνίου 2017. Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή 12:00-21:00. Ανοιχτή Συζήτηση: 17 Μαΐου, 19:30


Έργο της Ciara Phillips