ΤΕΧΝΗ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «Piece by Piece»

Δημοσίευση 27 Απριλίου 2017, 19:19 / Ανανεώθηκε 28 Απριλίου 2017, 12:43
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «Piece by Piece»
Facebook Twitter Whatsapp

Το Renzo Piano Building Workshop παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση με αναπαραστάσεις έργων του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα, δημιουργού του Κ.Π.Ι.Σ.Ν.

Το Renzo Piano Building Workshop παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση με αναπαραστάσεις έργων του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα, δημιουργού του Κ.Π.Ι.Σ.Ν.

Η έκθεση «Piece by Piece», η οποία φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 27 Απριλίου έως τις 23 Ιουλίου, διοργανώνεται από το Fondazione Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η περιοδεύουσα έκθεση που ξεκίνησε την πορεία της το 2013  από την Gagosian Gallery στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει 18 μονογραφίες-εγκαταστάσεις σε τραπέζια, αφιερωμένα το καθένα σε ένα έργο, που μέσα από μοντέλα, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο, διηγούνται την ιστορία των διαφόρων projects του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου. Οι μακέτες, σαν νησιά, παρουσιάζουν μια μεγάλη γκάμα έργων, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες και αεροδρόμια έως ιδιωτικές κατοικίες, εξιστορώντας τη διαδικασία σχεδιασμού των κτιρίων, από το όραμα και την σύλληψη, έως την κατασκευή.

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. έχει δηλώσει για την έκθεση: «Είναι σίγουρα δύσκολο να εκθέσεις επιτυχώς την αρχιτεκτονική. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το να βρίσκεσαι στο ίδιο το κτίριο, την αίσθηση της υβριδικής υφής μιας πόλης ή τη συνεχή ροή των φωνών που συνθέτουν τους ήχους της ζωής.  Ωστόσο, μια αρχιτεκτονική έκθεση, μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια  κάτι από τη συνθετότητα και την κοινή διαδικασία μέσω της οποίας τα κτίρια που σχεδιάζουμε συλλαμβάνονται ως ιδέα, κατασκευάζονται και στη συνέχεια αποκτούν ζωή… Θέλω να σκέφτομαι αυτήν την έκθεση σαν ένα ταξίδι μέσα στον χώρο».

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση, κατέχει το ίδιο το Κ.Π.Ι.Σ.Ν., ένα έργο, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, και αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του Renzo Piano Building Workshop.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε σχετικά με την έκθεση: «Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχαμε το προνόμιο να ζήσουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας και της σχεδιαστικής προσέγγισης του Renzo Piano και του RPBW κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που φιλοξενούμε την τελευταία στάση της έκθεσης αυτής σε ένα από τα πιο πρόσφατα κτίρια του RPBW, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες του Κέντρου να βιώσουν την εξέλιξη της δημιουργικής γλώσσας του Renzo Piano σε ένα «ζωντανό» κτίριο το οποίο, θέλουμε να πιστεύουμε, αποτελεί το αποκορύφωμα μίας αξιοσημείωτης σταδιοδρομίας δεκαετιών».

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop ιδρύθηκε το 1981. Σήμερα, 130 ειδικοί σε θέματα αρχιτεκτονικής και μηχανολογίας συνεργάζονται με τον Ιταλό αρχιτέκτονα στα γραφεία του στο Παρίσι, στη Γένοβα και στη Νέα Υόρκη. Μαζί τους, ο Renzo Piano έχει αναπτύξει μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικά έργα του σε όλο τον κόσμο, όπως είναι ο τερματικός σταθμός του διεθνούς αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το Μουσείο του Ιδρύματος Beyeler στη Βασιλεία, το Πολιτιστικό Κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία, η αίθουσα συναυλιών Music Park Auditorium στη Ρώμη, η Βιβλιοθήκη και Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη, η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η σύγχρονη πτέρυγα του Art Institute του Σικάγο, το νέο Whitney Museum στη Νέα Υόρκη αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Renzo Piano Building Workshop – Piece by Piece, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Φάρος, 27 Απριλίου – 23 Ιουλίου 2017. Ώρες λειτουργίας : 06:00 – 24:00. Είσοδος Ελεύθερη

Σημείωση: Από 2 Μαΐου θα διοργανώνονται ξεναγήσεις για την έκθεση «Piece by Piece». Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ www.SNFCC.org