current views are: 11

5 Μαΐου 2017
Δημοσίευση16:01

«#iFollow» από την Brigitte Πολέμη στο Μουσείο Μπουζιάνη

Η πολωνολιβανέζα εικαστική καλλιτέχνις, που εδώ και χρόνια έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα, εκθέτει έργα της ψηφιακής ζωγραφικής σε διάλογο με την Documenta 14

Δημοσίευση 16:01’

Η πολωνολιβανέζα εικαστική καλλιτέχνις, που εδώ και χρόνια έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα, εκθέτει έργα της ψηφιακής ζωγραφικής σε διάλογο με την Documenta 14

Η πολωνολιβανέζα εικαστική καλλιτέχνις, που εδώ και χρόνια έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα, εκθέτει έργα της ψηφιακής ζωγραφικής σε διάλογο με την Documenta 14

Το Μουσείο Μπουζιάνη, δίπλα στο σπίτι του μεγάλου έλληνα εξπρεσιονιστή ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη στη Δάφνη, ανοίγεται στη σύγχρονη τέχνη. Την αρχή θα κάνει η έκθεση «#iFollow» με έργα της Brigitte Πολέμη, πρωτοπόρου στη χρήση της μικτής τεχνικής ψηφιακής εκτύπωσης σε πολλαπλές στρώσεις plexi-glass σε συνομιλία με την Documenta 14.

Η Brigitte Πολέμη, πολωνολιβανέζα καλλιτέχνις που έχει αποκτήσει ρίζες στην Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της παγκοσμιοποίησης, της έλλειψης ταυτότητας και της «ετικέτας» που οδηγούν τους νέους της εποχής να κινούνται σαν μηχανές, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, απόντες από το «εδώ και τώρα» καταλήγοντας να υποφέρουν μέσα στην καθημερινότητα.

«Η αγγλική λέξη «suit», κοστούμι στα ελληνικά, προέρχεται από τη λατινική λέξη «sequi» που σημαίνει ακολουθώ», λέει η Brigitte Πολέμη. «Τα τελευταία 300 χρόνια το κοστούμι αντιπροσωπεύει τη «στολή» του «επιτυχημένου». Μια επιτυχία που ακολουθούμε τυφλά, που δεν έχουμε συχνά επιλέξει και που συχνά ορίζεται από άλλους. Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι φορώντας το κοστούμι και κάνοντας ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει αποκτούμε κύρος, «ανεβαίνουμε κοινωνική τάξη» και γινόμαστε αποδεκτοί. Το κοστούμι είναι σαν να λέει: «Γίνε σαν και εμάς και θα πετύχεις». Κάπως έτσι καταλήξαμε να φαινόμαστε όλοι ίδιοι, χωρίς ταυτότητα, δημιουργικότητα και ελευθερία, αντίγραφα ο ένας του άλλου!  Έχουμε εθιστεί στην υπερκατανάλωση, κυνηγώντας όλο και περισσότερα χρήματα, δύναμη-εξουσία, με αποτέλεσμα η απληστία και η ματαιοδοξία να κυβερνούν τη ζωή μας. Η σημερινή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας έχουν δώσει διακεκριμένες θέσεις στη μοναξιά, στον απομονωμένο ναρκισσισμό, αναζητώντας επιβεβαίωση μέσα από τα «likes», τους «followers» και τα «friend requests», από ανθρώπους που τελικά δεν γνωρίζουμε και δεν θα γνωρίσουμε ποτέ. «#iFollow» είναι ο δικός μου τρόπος να πω «Σταμάτα, Σκέψου, Νιώσε, Αγάπα και Συνδέσου».

Στο σπίτι του Γ. Μπουζιάνη και στο Μουσείο θα παρουσιαστούν παλιά και νέα έργα, καθώς και video animations της εικαστικού. Παράλληλα, εν είδει διαλόγου/ιστορικής καλλιτεχνικής παραπομπής, θα εκτίθενται κατασκευές του Γιάννη Γαΐτη.

Η έκθεση «#iFollow» υποστηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα η Θεοτόκος, που παρέχει υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης και θεραπείας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και εφήβους με αναπτυξιακή ανωριμότητα, νοητικές αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Επίσης παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή αποκατάσταση σε ενήλικες νέους. και υποστηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον τους και παρεμβαίνει όταν είναι αναγκαίο.

Επιμέλεια έκθεσης: Φοίβος Κυπραίος/ Αναστασία Πιλιτσίδη
Project coordinator/ Συντονισμός: Σίσσυ Χλωμίσιου

«#iFollow», Μουσείο Μπουζιάνη, Οδός Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη (Μετρό Στάση Άγιος Ιωάννης), τηλ. 210 9028455. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πεμ-Παρ-Σαβ-Κυρ 12:00-19:00, από 16 Μαΐου έως 16 Ιουλίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το website www.brigittepolemis.com.