ΤΕΧΝΗ

Καμαρώστε τις Μαγεμένες (Las Incantadas)!

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2017, 16:01 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2017, 15:23
Καμαρώστε τις Μαγεμένες (Las Incantadas)!
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά από μήνες παραμονής στα κουτιά τους, οι περίφημες Μαγεμένες, θα αποκαλυφθούν στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Μετά από μήνες παραμονής στα κουτιά τους, οι περίφημες Μαγεμένες, θα αποκαλυφθούν στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Τις λένε και Ελγίνεια της Θεσαλονίκης. Κι αυτό διότι οι Μαγεμένες (Las Incantadas για τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης), τμήμα δίτονης κιονοστοιχίας του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου αι. μ.Χ., η οποία κοσμούσε πιθανόν ένα πολυτελές συγκρότημα θερμών νοτίως της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης, λεηλατήθηκαν το 1864 από τον Γάλλο παλαιογράφο Emmanouel Miller και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και βρίσκονται έως σήμερα.

Η περιπέτειά τους συγκίνησε πολλούς –ακόμα και μυθιστόρημα έγινε («Οι Μαγεμένες» της Μαίρης Κόντζογλου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) – όμως οι αμφίγλυφοι πεσσοί με τις γυναικείες μορφές που τόσο γοήτευαν τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τα χρόνια πριν από τον εκπατρισμό τους είχαν και αυτοί την τύχη των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μπορεί κανείς να τις θαυμάσει μόνο στο Παρίσι.

Ακόμα και η ιστορία που αφηγούνται παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Σύμφωνα με το θρύλο πρόκειται για την μαρμαρωμένη βασίλισσα του βασιλιά της Θράκης και την ακολουθία της, οι οποίες τιμωρήθηκαν για τον παράνομο έρωτα της βασίλισσας με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Για τη συνέχεια της ιστορίας δείτε το άρθρο της Κύας Τζήμου στο περιοδικό Parallaxi.

Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης, επέστρεψαν στην πόλη τους το 2015 ως ακριβή αντίγραφα κατασκευασμένα στο Λούβρο χάρη στην υποστήριξη της προσπάθειας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη γενναία χρηματοδότηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) HELEXPO και τη συνδρομή τεσσάρων τοπικών φορέων (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), καθένας από τους οποίους «υιοθέτησε» και έναν πεσσό. Τον Σεπτέμβριο του 2015 τα αντίγραφα εκτέθηκαν για πρώτη φορά, με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, σε περίπτερο της ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της 80ής διοργάνωσής της.

Η έκθεση των αντιγράφων των Μαγεμένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται με τη σύμπραξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, του Προέδρου της ΔΕΘ HELEXPO κ. Αναστασίου Τζήκα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΘ HELEXPO κ. Κυριάκου Ποζρικίδη και της Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Πολυξένης Αδάμ Βελένη.

Εγκαίνια: Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 13:30

Eίσοδος ελεύθερη