current views are: 14

2 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:58

Ο Κώστας Τσώλης «Μια ημέρα στον παράδεισο»

Εγκαινιάζεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η έκθεση «Another day in paradise» του εικαστικού Κώστα Τσώλη

Δημοσίευση 11:58’

Εγκαινιάζεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η έκθεση «Another day in paradise» του εικαστικού Κώστα Τσώλη

Μια ακόμη μέρα στον Παράδεισο «υπόσχεται» με τρόπο προκλητικά ειρωνικό ο εικαστικός Κώστας Τσωλης. Αρχειακό φωτογραφικό υλικό, εικονογραφήσεις εφημερίδων και περιοδικών, διαφημιστικές αφίσες και αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργίας του, με συνθέσεις οι οποίες επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της ατομικής και συλλογικής μνήμης.

Η ζωγραφική του Κώστα Τσώλη προκαλεί το βλέμμα υπερβαίνοντας τις συμβάσεις του. Απευθύνεται, σημαίνει , παρακινεί, εγείρει ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξης και επικαλείται μια βαθύτερη επικοινωνία. Πρωταγωνιστές των έργων του, μια λίστα γεγονότων και υποκειμένων: οι επαναστατικοί και λαϊκοί ηγέτες και αγωνιστές, τα πορτραίτα πνευματικών προσωπικοτήτων, οι ανθρωπολογικές μελέτες, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Αμερική των φυλετικών διακρίσεων, τα εθνικά εμβλήματα, τα σύμβολα της αγωνιστικότητας αλλά και της εξουσίας, οι σκηνές της εξέγερσης, τα θύματα και η βία της κρατικής καταστολής της πρόσφατης ιστορίας, οι όψεις της Ελλάδας της κρίσης και οι αναποδογυρισμένες βάρκες των προσφύγων στον βυθό του Αιγαίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης – Επιμελητής Κ.Μ.Σ.Τ.

«Κώστας Τσώλης, Another day in paradise», Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Διάρκεια έκθεσης:  7 Φεβρουαρίου – 6 Μαΐου 2018. Εγκαίνια: Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 20:00


σχετικα αρθρα