ΤΕΧΝΗ

Η Σπάρτη αποκτά νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2018, 18:42 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2018, 18:42
Η Σπάρτη αποκτά νέο Αρχαιολογικό Μουσείο
Facebook Twitter Whatsapp


Μετά από απανωτά μπρος-πίσω, δρομολογείται η δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης
 

Η περιπέτεια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της. Η δεύτερη σε σημασία πόλη της κλασικής Ελλάδας θα αποκτήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα ένα σύγχρονο Μουσείο στον χώρο της παλιάς Χυμοφίξ, του εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών της Φιξ που λειτουργούσε στην περιοχή από τη δεκαετία του ’50 και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.

Η μουσειολογική προμελέτη και το επικαιροποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου από το Συμβούλιο Μουσείων και πλέον μπορεί να προχωρήσει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του έργου. Τη χρηματοδότηση της μελέτης του νέου μουσείου,  ύψους 2.750.000 ευρώ, ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το ωφέλιμο σύνολο θα είναι 7.690 τ.μ., με τους εκθεσιακούς χώρους να καταλαμβάνουν έκταση 3.050 τ.μ., ενώ προβλέπονται χώροι πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια συντήρησης, αποθηκευτικοί χώροι κ.ά. Επίσης, το μουσείο, το οποίο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην είσοδο της πόλης, θα συνδέεται με μονοπάτι με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Σπάρτης.

Γιατί το έργο είναι απαραίτητο;
Το υπάρχων Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ένα κομψοτέχνημα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού ( κατά καιρούς είχε θεωρηθεί έργο του διάσημου δανού αρχιτέκτονα του 19ου αι. T. Hansen) που λειτουργεί από το 1876, έχει εμβαδό που δεν υπερβαίνει τα 500 τ.μ. και είναι απολύτως ανεπαρκές για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής αλλά και για την λειτουργία των απαραίτητων εργαστηρίων.

Που κόλλαγε το έργο;
Το δημόσιο απέκτησε το οικόπεδο της Χυμοφίξ από την Εθνική Τράπεζα το 2005. Όμως, η αποκάλυψη αρχαιοτήτων στον χώρο του οικοπέδου και η διαμάχη μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ. και της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με τον επιχειρούμενο από την Περιφέρεια αποχαρακτηρισμό του υφιστάμενου κτιρίου –είναι διατηρητέο από το 1997- οδήγησαν το έργο σε στασιμότητα.