ΤΕΧΝΗ

Η Αθήνα «πετάει» στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2018, 17:22 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2018, 17:22
Η Αθήνα «πετάει» στο Ελευθέριος Βενιζέλος
Facebook Twitter Whatsapp

Η έκθεση «H Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη» είναι η καλύτερη εισαγωγή στην πρωτεύουσα για τους ξένους επισκέπτες

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας (1839), η Αθήνα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ξένους φωτογράφους, οι οποίοι -όπως και οι έλληνες συνάδελφοί τους στη συνέχεια- απαθανάτιζαν συστηματικά τα αρχαιολογικά μνημεία της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η ίδια η πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν προκαλούσε το ενδιαφέρον τους, καθώς η οικοδόμησή της βρισκόταν σε εξέλιξη και τα σημάδια από τη μακρά οθωμανική περίοδο παρέμεναν ακόμη έντονα.

Τα επόμενα χρόνια και όσο η Αθήνα αναπτυσσόταν, η πόλη φωτογραφήθηκε διεξοδικά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, καθώς προσέφερε πληθώρα θεμάτων. Έτσι, οι εικόνες της παρούσας έκθεσης που επιλέχθηκαν από τις πλούσιες συλλογές των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζουν μια σειρά από απόψεις του κέντρου της πόλης, πλατείες, καθώς και κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας. Το χρονικό διάστημα που διατρέχει η έκθεση, ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνει στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, φιλοξενεί στους χώρους του ένα απάνθισμα εικόνων από αρχεία σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων, που φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη, προσφέροντας στο θεατή μία άρτια φωτογραφική έκθεση. Η ιστορική σημασία των φωτογραφιών αυτών, παράλληλα με την καλλιτεχνική  διάστασή τους, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν μια Αθήνα που δεν  υπάρχει σήμερα.

Πρόκειται για την πρώτη ξεχωριστή συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την παρουσίαση δύο θεματικών εκθέσεων αντιπροσωπευτικών του Ελληνικού Πολιτισμού, μέσα από τις συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου, κατά τη διάρκεια του 2018. 

«H Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη» στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Επίπεδο Αφίξεων – Έξοδος 1, ελεύθερης πρόσβασης. Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου.


Δημήτριος Χαρισιάδης, Άποψη της πλατείας Συντάγματος, 1956

 


Nelly’s, Το Τζαμί του Τζισδαράκη στο Μοναστηράκι, 1927-29

 


Δημήτριος Χαρισιάδης, Πλατεία Ομονοίας, Απρίλιος 1955

 


Ιωάννης Λάμπρος, Πανοραμική άποψη της Αθήνας με την Ακρόπολη στο βάθος, 1960