current views are: 13

4 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση19:41

Τα ηλιοτρόπια του Van Gogh κινδυνεύουν από μαρασμό

Το εκτυφλωτικό κίτρινο χρώμα τους θαμπώνει με τον καιρό λόγω του «εκφυλισμού» των χρωστικών

Δημοσίευση 19:41’

Το εκτυφλωτικό κίτρινο χρώμα τους θαμπώνει με τον καιρό λόγω του «εκφυλισμού» των χρωστικών

Τα περίφημα ηλιοτρόπια του Van Gogh καφετίζουν όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό είναι το συμπέρασμα της διετούς έρευνας που διεξήγαγαν από κοινού επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Αμβέρσας και του Ντέλφτ.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά όπλα για την  ακτινογράφηση και τη χημική χαρτογράφηση των πινάκων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αποχρωματισμού είναι ορατός.

Όπως εξηγεί ο Frederik Vanmeert του πανεπιστημίου της Αμβέρσας, «ο Van Gogh χρησιμοποιούσε δύο τύπους χρώματος κίτρινου χρωμίου, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη εκείνη την εποχή. Ο ένας τύπος, αυτός που περιέχει πορτοκαλί, είναι αρκετά σταθερός, όμως ο άλλος τύπος είναι ευαίσθητος και το χρώμα μεταβάλλεται με τον καιρό».

Το πρόβλημα δεν είναι το πρώτο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί σε σχέση με τα έργα του Van Gogh. Έχει διαπιστωθεί ότι και το κόκκινο χρώμα έχει την τάση να ξεθωριάζει –χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πίνακα του 1888 «Υπνοδωμάτιο» όπου οι τοίχοι από μοβ έγιναν μπλε.

Το ίδιο πρόβλημα μάλιστα ενδέχεται να παρατηρηθεί και με άλλα έργα ζωγραφικής μεγάλων δασκάλων της ίδια εποχής, αφού και εκείνοι χρησιμοποιούσαν τα ίδια υλικά.

Πάντως, στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ οι υπεύθυνοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να αποφύγουν την καταστροφή. Για το σκοπό αυτό ετοιμάζουν και νέα «αναθεώρηση» των συνθηκών φωτισμού στο μουσείο, αφού είναι δεδομένο ότι το φως βλάπτει σοβαρά τα έργα τέχνης.