ΤΕΧΝΗ

Τα Χρόνια της Μόδας του Γιάννη Τσεκλένη στο Φουγάρο

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2018, 14:13 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2018, 16:40
Τα Χρόνια της Μόδας  του Γιάννη Τσεκλένη  στο Φουγάρο
Facebook Twitter Whatsapp

Ως τις 25 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η μεγάλη έκθεση – πανόραμα δημιουργίας του σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη στον χώρο πολιτισμού του Ναυπλίου

Ο Γιάννης Τσεκλένης αποτελεί μοναδική περίπτωση στον χώρο της ελληνικής μόδας. Αυτός μόνος πέτυχε να κάνει το πέρασμα από την «οικοτεχνία» στις διεθνείς αγορές, εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας και νεωτερισμού για την ελληνική κοινωνία στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Με πυξίδα το όραμά του, το δημιουργικό πάντρεμα της ελληνικής παράδοσης με την pop αισθητική, και συμπαραστάτιδα την σύντροφο της ζωής του και περιζήτητο μοντέλο, Έφη Μελά, ο σχεδιαστής πέτυχε να γίνει υπολογίσιμος δύναμη στο prêt-à-porter. Τα υφάσματα, σε δικά του σχέδια, οι αέρινες φόρμες των ρούχων, εμπνευσμένες από την κλασική αρχαιότητα, που περιέβαλλαν με πρωτοφανή άνεση το γυναικείο σώμα, κατέστησαν το brand Τσεκλένης  ισάξιο των μεγάλων ιταλικών και γαλλικών brands της εποχής. Για να έχει τον απόλυτο έλεγχο και της ποιότητας των προϊόντων με την επωνυμία του, ο  σχεδιαστής δημιούργησε στην Αττική τη δική του καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής.  

Μια σειρά από ατυχείς συμπτώσεις, μια σοβαρή ασθένεια που έκανε τις τράπεζες επιφυλακτικές απέναντί του και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις σχολικές στολές, έγιναν οι αιτίες για να εγκαταλείψει ο Τσεκλένης την ενασχόληση του με τη μόδα το 1991.

Ένας κύκλος έκλεισε για τον designer που διοχέτευσε το περίσσευμα της δημιουργικότητάς του σε άλλες δραστηριότητες όπως η διακόσμηση ξενοδοχείων.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Τσεκλένη στο Φουγάρο που εγκαινιάστηκε στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (Π.Λ.Ι.) εστιάζει στο έργο του σχεδιαστή μέσα από συλλογές ρούχων και υφασμάτων του, ξεκινώντας από το 1965 - όταν λανσάρει την πρώτη του συλλογή - και καταλήγοντας στο 1991. 

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, καθώς επίσης και από μία ειδική έκδοση σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Δημήτρης Ξανθούλης
Γενική εποπτεία έκθεσης: Ιωάννα Παπαντωνίου
Σχεδιασμός: Σταμάτης Ζάννος
Σύμβουλος: Νόλη Μωυσή

Γιάννης Τσεκλένης - Τα Χρόνια της Μόδας, Fougaro The Gallery,  Ναύπλιο. Διάρκεια έκθεσης 7 Οκτωβρίου - 25 Νοεμβρίου 2018. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 11:00-14:30 & 17:30- 22:00 | Κυριακή 11:00 -20:00. Γενική είσοδος: 2€ για την ενίσχυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Πληροφορίες – κρατήσεις: τηλ. 27520 47300

Δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό
Κάθε Παρασκευή, ώρα 18:00: Αγγελική Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη Συλλογών Π.Λ.Ι.
Κάθε Σάββατο, ώρα 13:00: Γιάννης Τσιόδρας, Ιστορικός - Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Φουγάρου
Κάθε Κυριακή, ώρα 13:00: Δημήτρης Ξανθούλης, επιμελητής της έκθεσης
Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης για ομάδες και σχολεία