ΑΡΤΕΜΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

Άνγκελα Μέρκελ, η ανθεκτικότερη ηγέτης της Ευρώπης

της Άρτεμις Παραδείσου - Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2017, 17:43 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2017, 17:43
Άνγκελα Μέρκελ, η ανθεκτικότερη ηγέτης της Ευρώπης
Facebook Twitter Whatsapp
Όταν συζητά κανείς με φίλους για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επωδός είναι γνωστή: «Δεν υπάρχουν ηγέτες».

Όταν συζητά κανείς με φίλους για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επωδός είναι γνωστή: «Δεν υπάρχουν ηγέτες». Το εντυπωσιακό είναι ότι η φράση αυτή ψελλιζόταν όχι τώρα, αλλά εδώ και, πάνω κάτω, δυο δεκαετίες.

Πόσο μάλλον τώρα που  συμβαίνουν κατακλυσμιαία γεγονότα (με τελευταίο, το Brexit) και η ευρωπαϊκή ηγεσία παρακολουθεί απαθής, αδιάφορη, αδύναμη να παρέμβει στις εξελίξεις (μπορείτε να διαλέξετε όποιο ρήμα θέλετε εσείς).

Αν δεχτεί κανείς πάντως, ότι δομικά οι Βρυξέλλες δεν μπορούν τίποτε να κάνουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στην πραγματικότητα όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή ηγεσία στις μέρες μας, αυτή έχει ένα και μόνο ονοματεπώνυμο: Άνγκελα Μέρκελ.

Η πολιτικός που στ’ αχνάρια του Χέλμουτ Κολ, έχει δείξει απαράμιλλη ανθεκτικότητα. Οι ηγέτες πάντως, που περνούν στην Ιστορία, δεν είναι εκείνοι που δείχνουν επιμονή στους στόχους. Είναι εκείνοι που, ταυτόχρονα με την ανθεκτικότητα, δείχνουν επίσης προσαρμοστικότητα στις συνθήκες που αλλάζουν.

Η Μέρκελ που έζησε από κοντά την πτώση του βερολινέζικου τείχους (αλλά και τις προηγούμενες δεκαετίες, τις προσωπικές ιστορίες των Ανατολικογερμανών που ήθελαν να πετάξουν προς την ελευθερία) έχει ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για την τύχη των καθεστώτων που παραμένουν άκαμπτα…

Εκείνη τι θα κάνει τώρα;