current views are: 5

12 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση09:19

Μήπως έχει δίκιο το ΔΝΤ για τις συντάξεις;

Ανένδοτο, σου λέει, είναι το ΔΝΤ στις περικοπές των συντάξεων, ίσες με το 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Δημοσίευση 09:19’

Ανένδοτο, σου λέει, είναι το ΔΝΤ στις περικοπές των συντάξεων, ίσες με το 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ανένδοτο, σου λέει, είναι το ΔΝΤ στις περικοπές των συντάξεων, ίσες με το 1% του ελληνικού ΑΕΠ. Και μια κι έξω, σε μια χρονιά δηλαδή. Που όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς στην Ελλάδα της κρίσης ο πραγματικός στυλοβάτης δεν είναι ούτε ο τουρισμός ούτε η ναυτιλία (όπως λέγαμε τα παλιά, καλά χρόνια) αλλά ο συνταξιούχος!

Μακριά από μας κάθε προσπάθεια υπεράσπισης κάποιων τεχνοκρατών, που η ζωή τους εξαντλείται στο να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, σε ολόκληρο τον πλανήτη, και να κόβουν επιδόματα, συντάξεις και μισθούς, ζωές εν τέλει. Αλλά!

Αξίζει να δουμε τι επί της ουσίας υποστηρίζουν οι δανειστές και επιμένουν τόσο πολύ στην περικοπή των ελληνικών συντάξεων. Το ελληνικό κράτος πληρώνει από τα ταμεία του για τις συντάξεις το μεγαλύτερο ποσό (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτός είναι ο βασικός ισχυρισμός και επιχείρημα της άλλης πλευράς.

Μέχρι λοιπόν να αυξηθεί ο παρονομαστής (το ΑΕΠ δηλαδή), η λύση θα είναι μία: η μείωση των συντάξεων. Και όσο δεν καταβάλλονται εισφορές, όσο δεν μπαίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα νέοι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα, αυτή θα είναι η λύση. Και για την επόμενη κυβέρνηση, και για τη μεθεπόμενη κ.ο.κ.
Τίτλους ειδικού περί το ασφαλιστικό δεν διεκδικούμε, αλλά το θέμα θα πρέπει να βάλει σε ευρύτερους προβληματισμούς το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Γιατί έφτασε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να γίνει τόσο ακριβό; Ποια είναι η επιβάρυνση από τις «χρυσές» συντάξεις των ΔΕΚΟ και άλλων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα; Ποια η επιβάρυνση από όσους /ες συνταξιοδοτήθηκαν στα 50 τους ή ακόμη και νωρίτερα; Ποια η επιβάρυνση από το, εδώ και χρόνια, πάρτι μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών –διαγνωστικών κέντρων;

Έχουν όλα αυτά σταματήσει; Τι λέει επ’ αυτού ο «σκληρός» Πολάκης; Απαντήσεις παρακαλούμε. Μήπως και ματαιώσουμε την επόμενη περικοπή των συντάξεων…