current views are: 4

10 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση11:34

Die Welt: «Μάχη» Λαγκάρντ – Μέρκελ για το ελληνικό χρέος

Στη διαμάχη που φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ κάνει αναφορά η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με αφορμή το ελληνικό χρέος. 

Δημοσίευση 11:34’
αρθρο-newpost

Στη διαμάχη που φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ κάνει αναφορά η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με αφορμή το ελληνικό χρέος. 

Στη διαμάχη που φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ κάνει αναφορά η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με αφορμή το ελληνικό χρέος. 

Η Γερμανία, εξηγεί η Welt, η χώρα που έχει δανείσει τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα τασσόταν μέχρι τώρα κατά μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους. Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται, τόνιζε το Βερολίνο.

Όμως αυτή τη φορά δεν είναι μόνο η Αθήνα που ζητεί την απομείωση του χρέους της, αλλά και το ΔΝΤ, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, αυτή η κίνηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχή εξυγίανση της Ελλάδας.
Και τώρα, τονίζει η Welt, η Λαγκάρντ ασκεί πιέσεις. Η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε την Τετάρτη σε ομιλία της στο ινστιτούτο Brookings ότι θεωρεί «απαραίτητη» την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ δεν είναι απλώς μια διαπίστωση, είναι ένα αίτημα προς τη Γερμανία τελικά να υποχωρήσει, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για μια σοβαρή συμφωνία με την Αθήνα, υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Το ΔΝΤ πιέζει για μια απομείωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να πέσει σε ένα επίπεδο που πλέον θα θεωρείται βιώσιμο, διότι ακόμη και υπό τις πιο καλές συνθήκες στο Ταμείο δεν πιστεύουν πλέον ότι οι Έλληνες μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για το Βερολίνο. Η Μέρκελ, η οποία επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών, θα αναρωτιέται αν ήταν λάθος, επισημαίνει η εφημερίδα.

Επίσης η απαίτηση αυτή δεν θα πρέπει να αρέσει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξ αρχής δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ. Όμως ενδέχεται να αποτελέσει και έναν ακόμη λόγο για τον οποίο, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, δεν θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Εδώ και χρόνια υπόσχεται στους Γερμανούς ότι κάποτε θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στο εσωτερικό του κόμματός της.

Από τη μία, εξηγεί η Welt, αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τότε πλέον δεν θα τίθεται θέμα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Όμως στην περίπτωση αυτή θα είναι ακόμη υψηλότερο το ποσοστό του ελληνικού χρέους που θα πρέπει να επωμιστούν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Το ερώτημα τώρα είναι αν όντως θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.