current views are: 5

31 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση10:50

Τζιτζικώστας: Δεν θέλω να γίνω πρόεδρος σε μια μικρή γκρίζα παράταξη

Κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασκεί στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου».

Δημοσίευση 10:50’
αρθρο-newpost

Κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασκεί στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου».

Κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασκεί στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου».

«Δεν καταλαβαίνω αυτή την περίεργη προσπάθεια ανακήρυξης του κ Τσίπρα σε ‘ηγεμόνα’. Ειλικρινά απορώ! Δεν υπάρχει ανάγκη αντι-Τσίπρα διότι δεν υπάρχει ‘Τσίπρας’ όπως εσείς το θέτετε. Υπάρχει ένας πρωθυπουργός εννέα μηνών που έχει προκαλέσει τρεις εκλογικές διαδικασίες, έχει φέρει Τρίτο Μνημόνιο και συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ ψηφίζοντας νέα σκληρότερα μέτρα. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αντιτάξει τη δική της θέση όχι την αντίθεση της, διότι όχι δεν ετεροπροσδιορίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας.
 
Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας, με τίτλο «Δεν θέλω να γίνω ‘πρόεδρος’ σε μια μικρή γκρίζα παράταξη», ο κ. Τζιτζικώστας, απαντά και για τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης: «Ποια διαπραγμάτευση; Διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ή απεμπολεί ένα προς ένα όσα με πραγματικό αγώνα είχε διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση; Δεν προστατευόταν η πρώτη κατοικία; Υπήρχε ποτέ πριν από την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση θέμα ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση; Είχαν ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης οι Τράπεζες ή προέκυψε από τη φυγή καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο και την πολύμηνη πολιτική κι οικονομική αστάθεια; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το ότι η ίδια είναι βυθισμένη στις ιδεοληψίες της, βυθίζει και τη χώρα με την ανικανότητά της. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συναινέσει στην καταστροφή».
 
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην «Ημερησία του Σαββάτου» είναι τα εξής:
 
-Για το αν μπορεί να εκλεγεί στην ηγεσία της ΝΔ έχοντας απέναντί του όλες τις παραδοσιακές εσωκομματικές πτέρυγες ή τάσεις:

Δεν θέλω να γίνω «Πρόεδρος» σε μια μικρή γκρίζα παράταξη. Θέλω να γίνει η ΝΔ η δύναμη που ήταν τότε που την ψήφιζαν 3 εκατομμύρια και πλέον πολίτες
Δεν σκοπεύω να κάνω πολιτική καριέρα εκ του ασφαλούς, όταν η χώρα μου παραπαίει και ο κόσμος έχει παραδοθεί πια από την απελπισία και τα αδιέξοδα. Μπορούσα και να περιμένω και να χτίζω προφίλ και να είμαι αρεστός, αν όχι σε όλους, τουλάχιστον σε πολλούς. Η χώρα μπορεί να περιμένει; Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να περιμένει; Με όλο το σεβασμό λοιπόν, όχι δεν θέλω να γίνω «Πρόεδρος» σε μια μικρή γκρίζα παράταξη. Θέλω να γίνει η Νέα Δημοκρατία η δύναμη που ήταν τότε που την ψήφιζαν 3 εκατομμύρια και πλέον πολίτες όπως το 2004. Και πιστέψτε με δεν θα με ένοιαζε καθόλου τι θα ήμουν εγώ αν υπήρχε, αν διαφαινόταν στον ορίζοντα μια τέτοια δυναμική πορεία. Αλλά δεν διαφαίνεται, οπότε πρέπει να τη χτίσουμε όλοι όσοι πιστεύουμε σ’ αυτήν. Δεν απευθύνομαι στα συστήματα. Στη βάση της Νέας Δημοκρατίας απευθύνομαι. Αυτές είναι οι πλάτες μου και μόνον αυτές. Για να μπορώ την επόμενη ημέρα χωρίς δεσμεύσεις να επιβάλλω τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η παράταξή μας. Έτσι μόνο θα είμαι συνεπής στα μέλη μας.
 
-Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη ΝΔ:

Θέλω να είμαι ο καταλύτης μιας κοινωνίας και μιας κομματικής βάσης που διψάει για ανανέωση και για μια νέα νοοτροπία που θα βάζει συλλογικούς στόχους, θα εργάζεται συντεταγμένα για την επίτευξή τους και θα προσδοκά σε συλλογικές επιτυχίες προόδου. Καήκαμε από τα ωραία λόγια
To πρώτο και βασικότερο είναι η αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας. Να γίνουμε εμείς πρώτοι στη Νέα Δημοκρατία το παράδειγμα της αλλαγής για τη χώρα. Να πρωτοπορήσουμε δηλαδή για μια ακόμη φορά. Γιατί ιστορικά κάθε φορά που η κεντροδεξιά τόλμησε να σπάσει κάθε είδους συντηρητικές δομές και αντιλήψεις δικαιώθηκε. Αντίθετα έχανε και χάνει όταν κάνει άτολμες, φοβικές θα σας έλεγα επιλογές. Οι οργανωτικές αλλαγές όπως και οι πολιτικές μας πρακτικές θα πρέπει πια να  αντιστοιχούν με την κοινωνία όπως διαμορφώθηκε μέσα από το καμίνι της εξαετούς κρίσης. Κι αυτό σημαίνει πολιτική δράση μέσα στην κοινωνία, όχι αφ’ υψηλού. Σημαίνει κάνω εγώ πρώτος στο δικό μου χώρο όλα όσα πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε αύριο όλοι μαζί για την πατρίδα μας με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Η διαφορετικότητα δεν τονίζεται πάντα σαν αντίθεση προς άλλους. Θέλω να είμαι ο καταλύτης μιας κοινωνίας και μιας κομματικής βάσης που διψάει για ανανέωση και για μια νέα νοοτροπία που θα βάζει συλλογικούς στόχους, θα εργάζεται συντεταγμένα για την επίτευξή τους και θα προσδοκά σε συλλογικές επιτυχίες προόδου. Καήκαμε από τα ωραία λόγια. Αυτός είναι ο ρόλος που θα πρέπει να έχει η πολιτική. Και η πράξεις μου στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν δείξει πώς ακριβώς εννοώ τη νέα νοοτροπία Διοίκησης και πως ακριβώς επιτυγχάνονται οι στόχοι.
 
-Για τον κόσμο στον οποίο πρέπει να απευθυνθεί η ΝΔ:

Η πολυσυλλεκτικότητα είναι τελικά πολύ πιο απλή υπόθεση, αν δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, αν υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων, αν ο κόσμος δει μια άλλη πολιτική πρακτική. Οι πολιτικές μου καταβολές όπως και οι πολιτικές μου προτάσεις, αλλά και οι πολιτικές μου πρακτικές, ψηφίστηκαν από τους πολίτες σε ποσοστό 72% στη δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Λέτε όλος αυτός ο κόσμος να είχε μία συγκεκριμένη «ταμπέλα»; Κόμμα εξουσίας είμαστε και τώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεωρητικά εν δυνάμει κυβέρνηση. Κόμμα που να συγκινεί την κοινωνία δεν είμαστε. Κι εδώ επιστρέψτε μου να πω κόντρα στον καλλιεργούμενο μύθο «Τσίπρα» ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ συγκινεί. Πολύ περισσότερο που σήμερα όλοι καταλαβαίνουνε ότι αυτή η κυβέρνηση μας οδηγεί σε κοινωνικό και οικονομικό χάος. Δεν έχει πρόβλημα ιδεολογικής ταυτότητας το κόμμα, έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και επανασύνδεσης με τον κόσμο που απομακρύνεται από τους πολιτικούς και την πολιτική.