ΑΡΘΡΑ

Το φρενοκοµείο

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2011, 12:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το φρενοκοµείο
Facebook Twitter Whatsapp

Του Ι. Κ. ΠΡΕTΕΝΤΕΡΗ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ δηµοσκοπήσεις συγκλίνουν στην ίδια εικόνα. Αν είχαµε σήµερα εκλογές, θα έβγαζαν µια Βουλή µε οκτώ κόµµατα (ή και περισσότερα...)από τα οποία το µεγαλύτερο µε το ζόρι θα είχε πάρει 32-33%.

Του Ι. Κ. ΠΡΕTΕΝΤΕΡΗ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ δηµοσκοπήσεις συγκλίνουν στην ίδια εικόνα. Αν είχαµε σήµερα εκλογές, θα έβγαζαν µια Βουλή µε οκτώ κόµµατα (ή και περισσότερα...)από τα οποία το µεγαλύτερο µε το ζόρι θα είχε πάρει 32-33%.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ που έχω αποκαλέσει «το σενάριο του φρενοκοµείου». Και το οποίο αποτελεί, επιτρέψτε µου να πω, το ισχυρότερο επιχείρηµα εναντίον οιασδήποτε σκέψηςγια πρόωρες εκλογές.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ που οι ίδιεςδηµοσκοπήσεις περιέχουν κι ένα δεύτερο εύρηµα, το οποίο εν µέρει εξηγεί το πρώτο: ότι ένα ποσοστό συµπολιτών µας που κινείται κάπου µεταξύ 20% και30% θέτει όλοκαι περισσότερο τονεαυτό του εκτός πολιτικών και κοινωνικών πλαισίων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ αµελητέο. Είτε αισθάνονται απόρριψη και αποκλεισµό, είτε εκφράζουν οργή και αγανάκτηση. Είτε καταφεύγουν στην αποχή και την αντιπολιτική ρητορική, είτε τροφοδοτούν συµπεριφορές ανυπακοήςκαι κοινωνικής βίας.

ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ; Εχουν άδικο; Το αποτέλεσµα είναι ότι για πρώτη φορά απότο 1974 έχεισυσσωρευτεί ένα εύφλεκτο υλικό, το οποίοαπειλεί να πυροδοτήσει και τηνκοινωνία και τη ∆ηµοκρατία µας. ∆ιότιένα 20-30% µπορεί να µην είναι η πλειοψηφία. Αλλά είναι αρκετό για να τινάξειµια χώρα στον αέρα.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν οι δυο µείζονεςπαρατάξεις έχουν συνείδηση των κινδύνωνκαι αν διαµορφώνουνκάποιο σχέδιο για να τους αντιµετωπίσουν.

ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, δεν φαίνεται. Το αντίθετο, θα έλεγα: µε την πολιτική τους οι µεν, µε την αντιπολίτευσή τους οι άλλοι, µάλλον τροφοδοτούν παρά κατευνάζουν τέτοιες συµπεριφορές – όταν δεν τους κλείνουν µε νόηµα το µάτι.

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ πως το µέλλον τους είναι αλληλένδετο. Καλώς ή κακώς, είναι καταδικασµένοι µαζί να ζήσουν ή µαζί ναπεθάνουν αφού αποτελούντις δύο κυρίαρχες εκδοχές τουίδιου κόσµου. Ηδη,ο κατακερµατισµός του πολιτικού συστήµατος δεν πλήττει µόνο το ΠΑΣΟΚ, ούτε µόνο τη Ν.∆.: πλήττει και τους δύο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, ούτε η λαϊκιστική Αριστερά δείχνει να επωφελείται από την αναταραχή που παράγει. Και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στα ποσοστά που ούτως ή άλλως θα είχαν σε αυτήν τη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, ακόµη κι αν δεν αναστάτωναν τον τόπο. Τσάµπα η φασαρία, δηλαδή.

ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ; Επειδή κανείς δεν µπορεί ούτε να διευθύνει ούτε να ελέγξει τους ανέµους που ξεφεύγουν από τον ασκό του Αιόλου.

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ όταν µια χώρα διαβεί τηνείσοδο του φρενοκοµείου δεν θα την πληρώσουν µόνο οι γιατροί ή οι υγιείς. Θα την πληρώσουν όλοι. Και κερδισµένο θα βγει µόνο το χάος.