ΑΡΘΡΑ

Λύση πακέτο

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2012, 12:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λύση πακέτο
Facebook Twitter Whatsapp
Του Γιάννη Πρετεντέρη

Όλες οι ενδείξεις που συγκεντρώνουμε καθημερινά δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση: η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προωθήσει μια «λύση πακέτο» για όλες τις προβληματικές χώρες, από την Ελλάδα και την Ισπανία έως την Κύπρο.
Του Γιάννη Πρετεντέρη

Όλες οι ενδείξεις που συγκεντρώνουμε καθημερινά δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση: η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προωθήσει μια «λύση πακέτο» για όλες τις προβληματικές χώρες, από την Ελλάδα και την Ισπανία έως την Κύπρο.
H λύση αυτή θα περιλαμβάνει ενδεχομένως επιμέρους διευθετήσεις και ρυθμίσεις για κάθε περίπτωση, αλλά το «πακέτο» προκρίνεται για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή δεν θα χρειαστεί να ασχολούνται κάθε τρεις και λίγο τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια με την κάθε χώρα χωριστά, διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο «ατυχήματος».

Δεύτερον, επειδή η «ομαδοποίηση» θα επιτρέψει να περάσουν από τα Κοινοβούλια μερικές αμφιλεγόμενες περιπτώσεις (όπως η Ελλάδα) στην παρέα σοβαρότερων και αναντίρρητων περιπτώσεων (όπως η Ισπανία).

Κανείς δεν μπορεί βεβαίως, να πει αν ο σχεδιασμός αυτός θα τηρηθεί. Ούτως ή άλλως, όμως, μια συνολική ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στη «λύση πακέτο» κατεβάζει σημαντικά τις προσδοκίες από τη σημερινή επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα.

Ενδεχομένως ακόμη και η Σύνοδος Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου να μην οδηγήσει σε κάτι πιο χειροπιαστό. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, έχουμε καλά και κακά νέα. Τα καλα νέα είναι ότι οδεύουμε προς μια ευρωπαϊκή λύση. Ε, άμα έλθει το ναυαγοσωστικό, αποκλείεται να μη βρεθεί μια θεσούλα και για την Ελλαδίτσα!..

Τα κακα νέα είναι ότι το ναυαγοσωστικό μπορεί ακόμη να αργήσει. Και τότε υπάρχει κίνδυνος να μη βρει ζωντανούς τους ναυαγούς. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ευρωπαίοι παράγοντες ρωτούν πιεστικά τους έλληνες ομολόγους τους έως πότε φτάνουν τα πραγματικά διαθέσιμα της χώρας. Η πικρή αλήθεια είναι ότι χάσαμε χρόνο. Πολύτιμο χρόνο.

Η κυβέρνηση μπερδεμένη σε μια διπλή διαπραγμάτευση με τον εαυτό της και την τρόικα συζητάει ακόμη τον Οκτώβριο τα μέτρα που ήξερε ότι πρέπει να λάβει τον Ιούνιο. Αποτέλεσμα; Ξόδεψε ένα ευνοϊκό timing, ενώ έδωσε όπλα σε όσους επέλεξαν από την αρχή την κωλυσιεργία. Και ποιοι είναι αυτοί;

Πρώτο και καλύτερο το ΔΝΤ. Το οποίο είναι προφανές ότι περιμένει να περάσουν οι αμερικανικές εκλογές και η πίεση του Μπαράκ Ομπάμα για να δει τι θα κάνει με την περίπτωσή μας.

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν η «λύση πακέτο» αποδειχθεί θετική εξέλιξη, η διευθέτηση απέκτησε μία σειρά από μεταβλητές που δεν υπήρχαν προ τριμήνου.

Με πρώτη και σημαντικότερη, τον χρόνο. Εδώ και μήνες γράφουμε εδώ πως «ελληνική λύση» πλέον δεν υπάρχει. Και πως μόνο μια «ευρωπαϊκή λύση» μπορεί να σώσει τη χώρα. Υπό μία προϋπόθεση βεβαίως. Πως όταν προκύψει η λύση, θα υπάρχει ακόμη η χώρα.

Διαφορετικά...


Πηγή: Τα Νέα