Τη λίστα με τα –κατά την ΟΥΕΦΑ- ύποπτα ελληνικά παιχνίδια ζήτησε με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Ανδρέας Φάκος από την εισαγγελέα πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου.

Αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση από την ποινική δικαιοσύνη. Πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση της αθλητικής δικαιοσύνης στην υπόθεση, έπειτα από ένα χρόνο κατά τον οποίο η ΕΠΟ θεωρούσε πως οι αθλητικοί δικαστές δεν μπορούν να επιληφθούν των ύποπτων αγώνων.

Η παραπάνω αποκάλυψη έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Δίκη» του Blue Sky. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας (που ανήκει στην ΕΠΟ και όχι στην τακτική-ποινική δικαιοσύνη) παρενέβη αυτεπάγγελτα στην υπόθεση των ύποπτων αγώνων και ζήτησε από την αρμόδια εισαγγελέα, όταν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση, να λάβει την περίφημη λίστα της ΟΥΕΦΑ. Ένα μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι το πότε θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός του 2011 και η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη μιλά για πριν το καλοκαίρι.

Η ουσία, ωστόσο, της είδησης, είναι πως ο Ανδρέας Φάκος (συνταξιούχος Αρεοπαγίτης) προέβη σε μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριζε η ΕΠΟ εδώ και ένα χρόνο. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή τόνιζε πως η αθλητική δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιληφθεί της υπόθεσης, κάτι που μπορεί να κάνει μονάχα η ποινική. Της ίδιας άποψης είναι και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η παρέμβαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα (ανεξάρτητα αν θα προκύψει κάτι ουσιώδες) είναι σημαντική, διότι η αθλητική δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να τιμωρήσει ομάδες. Τα ποινικά δικαστήρια θα επιβάλλουν ποινές σε φυσικά πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται, ενώ η τιμωρία στις εμπλεκόμενες ομάδες είναι δουλειά των πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου.

Να σημειώσουμε και κάτι ακόμη: Έπειτα από όσα διέρρευσαν από δικαστικές πηγές περί ύπαρξης δύο ύποπτων αγώνων που δεν περιέχονται στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ με την οποία ρωτά τον Σοφοκλή Πιλάβιο αν έχει στη διάθεση του ή έχουν περιέλθει σε γνώση του κι άλλα παιχνίδια πέραν των 27 που περιλαμβάνονται στους γνωστούς φακέλους. Το ίδιο έχει πράξει και η εισαγγελέας πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου. Η ΕΠΟ από την πλευρά της υποστηρίζει πως όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της έχουν παραδοθεί στη δικαιοσύνη.