Γράφει ο Christiano

Σε αυτό το κράτος τελικά, όλα θα τα δούμε. Δε χωράει αμφιβολία ότι ελάχιστα είναι τα πράγματα που έχουν μείνει όρθια. Τελευταίο απίστευτο κι όμως ελληνικό, η άρνηση από την ΕΠΟ να χορηγήσει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα –και σε κάθε άλλη ποδοσφαιρική διοργάνωση- στον Παναθηναϊκό.
Επαναλαμβάνουμε, στον Παναθηναϊκό. Έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, την ομάδα με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάκριση σε «ατομικό» επίπεδο (σ.σ. Γουέμπλεϊ), τη φανέλα με τις πιο ξεχωριστές πορείες στην Ευρώπη.

Ο αρμόδιος εισηγητής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ονόματι Γιώργος Δημητρίου, ανάβει «κόκκινο». Αμετανόητος, παρά τον πλήρη φάκελο της διοίκησης του Γιάννη Αλαφούζου. Ετσι είναι και έτσι γίνεται στην Ελλάδα της νομιμότητας και της τυπικότητας. Ένα ψεγάδι να βρουν, σε κατακερματίζουν. Σου κλείνουν το σπίτι και σου βγάζουν… κόκκινη κάρτα.

Σε στέλνουν… στα αποδυτήρια. Ας έχεις νοικοκυρέψει το μαγαζί. Ας έχεις «χτίσει» σπίτι (βλέπε Απήλιον) με μια επένδυση της τάξης των 8 εκατομμυρίων σε μια εποχή που το ευρώ μένει «εκτός αποστολής». Τι σημασία έχει αν έχεις βάλει το κεφάλι σου στο ντορβά για να γλιτώσεις έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό από το βέβαιο και προδιαγεγραμμένο, έστω και στη διαδικασία των πέναλτι;

Ο Παναθηναϊκός βρήκε διοίκηση και σε ένα χρόνο περίπου, τακτοποίησε τα χρέη του με τους ποδοσφαιριστές του, με τους περισσότερους έχει έρθει σε συμφωνία, έχει κλείσει χορηγία 6 εκατ. ευρώ με τον ΣΚΑΪ, αγόρασε μέσα σε μια νύχτα προπονητικό κέντρο από τα καλύτερα της Ευρώπης, βάζει υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσει με αξιώσεις τα ελληνικά χρώματα στην Ευρώπη μετά την άρνηση της Ομοσπονδίας στον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε μετράει στο κράτος που έχει γίνει υποχείριο ενός… Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος παρεμπιπτόντως τη σκαπούλαρε για άλλη μια φορά ώστε να μην επιστρέψει στην ΑΕΚ τα κλεμμένα.

Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύεται να πάρει άδεια συμμετοχής από την ΕΠΟ, με υπαιτιότητα της οποίας κινδυνεύει ακόμη και η Εθνική Ομάδα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, επειδή υπάρχουν καταγγελίες και σκιές στη λειτουργία της. Αλλά ξεχνάμε κάτι βασικό: η ΕΠΟ με το τόσο… αθώο παρελθόν απολαμβάνει το αλάθητο. Όπερ το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Άσχετα αν οι φάκελοι για στημένα παιχνίδια έρχονται από την UEFA, όπως τα μέτρα της τρόικα.

Ο μεγάλος Παναθηναϊκός που ξαναστάθηκε στα πόδια του είναι το πρόβλημα…