Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, έλεγε κάποτε η διαφήμιση. Σωστό. Ειδικά σε μία χώρα με αρχές, με αξίες, με ιδανικά, με… Σύνταγμα. Υπάρχουν τα παραπάνω, πλέον, στην Ελλάδα των Μνημονίων, στην Ελλάδα που οι συνταξιούχοι καταδικάζονται σε δυστυχία και η νέα γενιά βλέπει το μέλλον της μαύρο σαν το σήμα που εκπέμπει η ΕΡΤ;

Δεν νομίζω. Γι’ αυτό και μου κακοφάνηκε, μου έκατσε στο στομάχι η είδηση που θέλει την Περιφέρεια Αττικής να προσφέρει 20 εκατ. ευρώ για να φτιάξει γήπεδο η ΑΕΚ. Για να βοηθηθεί –πιο σωστά- η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ, ώστε να πάρει σάρκα και… μπετά το γήπεδό της στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σαφώς και η ανέγερση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου έχει τη θετική της πλευρά. Θα απασχοληθεί κόσμος για το χτίσιμό του, πολλοί από αυτούς θα βρουν μεροκάματο και αρκετοί μια μόνιμη θέση εργασίας. Συν, ότι θα ξαναπάρουν «οικονομική» ζωή οι γειτονιές που Κυριακή παρά Κυριακή έστηναν γιορτή για την ομάδα τους.

Eκτός από αυτή την πραγματικότητα, ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη. Αυτή που θέλει τους Ελληνες να ματώνουν, να χάνουν τις δουλειές τους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους, να μη μπορούν να πληρώσουν το δάνειο για τη στέγη του παιδιού τους, να στήνονται ώρες ολόκληρες στην ουρά των συσσιτίων για ένα πιάτο φαγητό!

Υπάρχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες που δεν μπορούν να ζήσουν. Σήμερα τα Νέα έγραφαν ότι οι οικογένειες κόβουν το χαπάκι στη μέση για λόγους οικονομίας.

Όταν, λοιπόν, έχεις δημιουργήσει με την πολιτική σου 27% ανεργία, όταν έχεις γονατίσει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και όταν ο ΟΑΕΔ φοβάται ότι θα χάσει τη δυνατότητα καταβολής των επιδομάτων, θεωρώ πιο συνετό να διαθέσεις αυτό το ποσό σε άλλους, πιο αναπτυξιακούς άξονες. Ειδικά αν πρόκειται να κρατήσεις έστω από λεπτή κλωστή τον πιο κρίσιμο ιστό μιας κοινωνίας. Τη μεσαία τάξη που έχεις γκρεμίσει όπως ο Γρανίτσας το ιστορικό Νίκος Γκούμας. Και εν τέλει, ναι, ο αθλητισμός περιέχει πολιτισμό, οι πολιτικοί;

ΥΓ. Γιατί δεν έγινε κάτι ανάλογο με τον Παναθηναϊκό ή με οποιοδήποτε άλλο σωματείο;

Christiano