Την ανάδυση όλων των στοιχείων στην επιφάνεια και την τιμωρία παντός υπεύθυνου απαίτησε η ΕΠΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για ύποπτους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στον Εισαγγελέα τα έγγραφα από τον Μπιτσαξή.

"Όποιος ευθύνεται να πληρώσει", επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΠΟ που υπεραμύνεται της πρωτοβουλίας της να στείλει τις καταγγελίες στην Τακτική δικαιοσύνη κι όχι στην Αθλητική. Επίσης αναφέρεται στις προτάσεις της προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ ξεκαθαρίζει ότι όποιος επιχειρεί παιχνίδια στην πλάτη του ποδοσφαίρου θα βρει την ΕΠΟ απέναντι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η θέση της ΕΠΟ για τα ύποπτα παιχνίδια είναι σαφής και καθαρή: όλα στο φως και όποιος ευθύνεται να πληρώσει. Από κει και πέρα, κάθε στοιχείο που έχει ληφθεί από την UEFA για ύποπτους στοιχηματικά αγώνες, πήρε χωρίς δεύτερη σκέψη το δρόμο προς την τακτική δικαιοσύνη.

Όσοι διατυπώνουν διάφορες αιτιάσεις για την ανάγκη προώθησης των στοιχείων στην αθλητική δικαιοσύνη, δεν ξέρουν ή κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η αθλητική δικαιοσύνη σήμερα δεν έχει τους μηχανισμούς για να διερευνήσει τέτοιες υποθέσεις σε βάθος, με αποτέλεσμα είτε την ατιμωρησία είτε καταδικαστικές αποφάσεις στηριγμένες σε ενδείξεις.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο μόνος δρόμος προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες για τους ύποπτους αγώνες ήταν αυτό της τακτικής δικαιοσύνης όπως και έγινε, καθώς όλα τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ άνοιξε πρώτος τον κύκλο των καταθέσεων στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας τη βούληση της Ομοσπονδίας να διευκολύνει τη διαδικασία. Και πράγματι βασική μέριμνα της ΕΠΟ είναι η έρευνα να διευκολυνθεί σε όλα τα στάδιά της, έτσι ώστε να υπάρξει σαφής και ακλόνητη τεκμηρίωση των υπό διερεύνηση υποθέσεων.

Παράλληλα η ΕΠΟ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής/Επιτροπής με την συμμετοχή της πολιτείας, η οποία θα εποπτεύει τους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΠΟ.

Για το λόγο αυτό όλες οι αποφάσεις της επί του συγκεκριμένου ζητήματος είναι αποφάσεις ουσίας και όχι εντυπώσεων, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι όποιος επιχειρεί παιχνίδια στην πλάτη του ποδοσφαίρου θα βρίσκει την ΕΠΟ απέναντι".

Ο Μπιτσαξής παρέδωσε τα έγγραφα

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής διαβίβασε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, τη Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, έγγραφα της UEFA, που αφορούν 15 ποδοσφαιρικούς αγώνες των Ελληνικών Ποδοσφαιρικών Πρωταθλημάτων, οι οποίοι διεξήχθησαν το 2010 και που φέρονται με διάφορους βαθμούς υπόνοιας, ως προσυνεννοημένοι. Πρόκειται για τα έγγραφα που παρέδωσε στον γγΑ ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος.

Με την παραπάνω αναφορά, ζητήθηκε η ποινική διερεύνηση των εγκληματικών πράξεων που ενδεχομένως έχουν τελεστεί.

Τα έγγραφα της UEFA αφορούν τέσσερις ομάδες, οι οποίες κατά την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 αγωνίζονταν στη Super League, οκτώ ομάδες που ανήκαν στην Β’ Εθνική και μία ομάδα που αγωνιζόταν στην Γ' Εθνική.

Παράλληλα ο Παναγιώτης Μπιτσαξής συναντήθηκε την Πέμπτη με τον ειδικό γραμματέα της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Γιάννη Καπελέρη, για τα συγκεκριμένα θέματα.