Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί τις τελευταίες ώρες για τα δύο κρούσματα ντόπινγκ στη Σούπερ Λίγκα, του Γιώργου Μανούσου (Καλλονή) και του Χρήστου Λισγάρα (Αστέρας Τρίπολης), το sportdog παραθέτει το χρονικό των γεγονότων.

Καταρχήν, υπάρχει μία σημαντική διαφορά στις περιπτώσεις των δύο ποδοσφαιριστών που βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ που έγινε στο ίδιο παιχνίδι, Αστέρας – Καλλονή, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίουστην Τρίπολη, για την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

Στο δείγμα του Γιώργου Μανούσου εντοπίστηκε κορτιζονούχος ουσία, ενώ στο δείγμα του Χρήστου Λισγάρα διεγερτική. Έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με δύο διαφορετικές υποθέσεις ντόπινγκ. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο.

Η ουσία που ανιχνεύτηκε στο δείγμα του αρχηγού της Καλλονής είναι η μπεταμεθαζόνη. Πρόκειται για μία ουσία, που πριν από οκτώ χρόνια χαρακτηριζόταν αθώα και δεν ήταν καν στις απαγορευμένες.

Η ενέσιμη μπεταμεθαζόνη, λοιπόν, που χρησιμοποιήθηκε στον Μανούσο, από τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας, όπως αποκάλυψε σε χθεσινό ρεπορτάζ το sportdog, βοηθάει έναν αθλητή να αποθεραπευτεί πιο γρήγορα και μειώνει δραστικά τον πόνο.

Ο άσος της ομάδας Μυτιλήνης αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα στον αστράγαλο κι αν δήλωνε -ακόμα και πριν τον έλεγχο ντόπινγκ!- ότι παίρνει τη συγκεκριμένη ουσία, δεν θα είχε απολύτως κανένα πρόβλημα!

Η WADA συμπεριέλαβε τη μπεταμεθαζόνη στις απαγορευμένες ουσίες, μετά από χρόνια, προκειμένου να αποφύγει τη συστηματική χρήση της από τους αθλητές, καθώς δημιουργείανάπλαση των κυττάρων. Και σε καμία περίπτωση δεν ντοπάρει έναν αθλητή για να του αυξήσει την αντοχή ή τη δύναμη.

Σε αυτό το σημείο, πάντως, εγείρεται το εξής ερώτημα: Αν ο Μανούσος δεν ήξερε τίποτα για τη συγκεκριμένη ουσία, ο άνθρωπος που του έκανε την ένεση της μπεταμεθαζόνης γιατί δεν γνώριζε; Κι αν γνώριζε ότι είναι πλέον απαγορευμένη, γιατί το απέκρυψε;

Όπως και να έχει, πάντως, η WADA σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αναγνωρίζει σε καμία περίπτωση ευθύνη άλλων. Η ευθύνη βαραίνει μόνο τον αθλητή, ο οποίος πήρε την ουσία, ακόμα κι αν δεν το ήξερε, όπως ισχυρίζεται ο Μανούσος, ο οποίος «τα ρίχνει» στον φυσικοθεραπευτή.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Λισγάρα, έχει ανιχνευτεί στο δείγμα του διεγερτική-αυξητική ουσία και όχι θεραπευτική-καταπραϋντική. Αν, μάλιστα, αυτή προέρχεται από ναρκωτική ουσία, τότε ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός κινδυνεύει με αποκλεισμό από 6 μήνες έως 2 χρόνια!

Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε και την εξέταση του δεύτερου δείγματος, που έχουν ζητήσει -βάσει κανονισμών- οι δύο αθλητές. Πάντως, εδώ, να αναφερθεί κι ένα ιστορικό-στατιστικό στοιχείο, που ανακάλυψε ο σκύλος και έχει τη σημασία του.

Από το 1986 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το ντόπινγκ κοντρόλ στο ελληνικό πρωτάθλημα, μόνο μια φορά υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ του α΄ και του β΄ δείγματος, κάτι που συνεπάγεται ότι οι δύο αθλητές πολύ δύσκολα θα αποφύγουν τις περιπέτειες.