current views are: 1

15 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση18:28

Φύγαμε για Βραζιλία με… μία στάση στη Ρουμανία!

Βραζιλία ερχόμαστε! 

Δημοσίευση 18:28’
αρθρο-newpost

Βραζιλία ερχόμαστε! 

Βραζιλία ερχόμαστε! Η εθνική Ελλάδος πέτυχε μία πολύ σημαντική νίκη έναντι της Ρουμανίας, με 3-1 και πλέον η ρεβάνς γίνεται τυπική υπόθεση!

Οι κινήσεις στη σκακιέρα

Το… κλασσικό 4-3-3 επέλεξε ο Φερνάντο Σάντος για την πιο κρίσιμη αναμέτρηση της «γαλανόλευκης» πορείας προς το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο Πορτογάλος εκλέκτορας επέλεξε τον Καρνέζη κάτω από τα δοκάρια, αριστερό μπακ τον Χολέμπας, δεξί τον Τοροσίδη και τους Σιόβα-Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας. Μανιάτης, Τζιόλης και Κατσουράνης στον άξονα της μεσαίας γραμμής, αριστερό «φτερό», δεξί ο Σαλπιγγίδης και στην κορυφή της επίθεσης ο Μήτρογλου.

Στην αντίπερα όχθη, ο Βίκτορ Πιτσούρκα που έχασε τελευταία στιγμή τον Ταταρουσάνου, κατέβασε τον «παλιό» Λόμποντ στην εστία της Ρουμανίας, αριστερό μπακ τον Ρατ, δεξί τον Ματέλ και κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Γκόιαν και Γκάρντος. Μπουρτσεάνου και Κοτσίς οι «κόφτες», σε ρόλο επιτελικού ο Στάνκου, δεξί εξτρέμ ο Τόρζε, αριστερό ο Τανάσε και στη κορυφή του 4-2-3-1 ο Μαρικά.

Ένα υπερβατικό ημίχρονο!

Λογικά, δεν υπήρχε ποδοσφαιρόφιλος ανά τον πλανήτη που να πίστευε ότι το Ελλάδα-Ρουμανία θα ξέφευγε από τα «κλειστά», μονότονα και με ελάχιστες φάσεις παιχνίδια που μας έχει συνηθίσει η Εθνική σε αυτή την προκριματική φάση. Είτε έχοντας αντίπαλο την ισχυρή Βοσνία είτε την Λετονία και τους ερασιτέχνες του Λιχτενστάιν. Και, όμως. Ο φωτεινός πίνακας του «Καραϊσκάκη» έδειχνε 2-1 στο 20′! Σκορ κόντρα στην ροή της αναμέτρησης, καθώς αμφότερες οι δύο ομάδες μπήκαν με πρωταρχικό στόχο να προσέξουν την άμυνα τους και να ψάξουν συντηρητικά το γκολ.

Η αρχή του ματς ήταν ιδανική για τους παίκτες του Σάντος! Ένα σχεδόν… τυφλό γέμισμα του Σαλπιγγίδη, όπως έπρεπε με την μπάλα να παίρνει τροχιά προς την πλάτη της ρουμανικής άμυνας, ένα ξεμαρκάρισμα και άψογο τελείωμα του… serial killer Μήτρογλου έβαλαν σε ρόλο οδηγού την πρωταθλήτρια του 2004!

Οι φιλοξενούμενοι πέντα λεπτά αργότερα… πάγωσαν το Φάληρο, καθώς είπαν και «ευχαριστώ» σε μία σειρά ελληνικών λαθών. Λάθος φάουλ του Τοροσίδη, λάθος αντίδραση του Καρνέζη και ο Στάνκου με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έφεραν το ματς στα ίσια.

Όχι για πολύ. Η Ελλάδα στα… καπάκια έβαλε την μπάλα κάτω, Σαμαράς και Τοροσίδης την έκρυψαν και ο Σαλπιγγίδης με κοντινή προβολή την… εμφάνισε στο βάθος της εστίας των Ρουμάνων. Γκολ-αντίδραση μεγάλης ομάδας, γκολ που έδιωξε το άγχος που γέμισε ομάδα και κερκίδα το τέρμα των Ρουμάνων.

Μετά από αυτό το εξωφρενικό για παιχνίδι της Εθνικής ξεκίνημα, ο ρυθμός έπεσε και το παιχνίδι κύλησε όπως ακριβώς θα ήταν εάν δεν είχαν προηγηθεί οι τρεις φάσεις που έκαναν την διαφορά. Πολλά λάθη, σφιχτές άμυνες και παιχνίδι κέντρου…

Την ισοπέδωσε!

Αν το πρώτο μέρος ήταν μια υπέρβαση, το δεύτερο ήταν… όνειρο! Μια Ελλάδα που καμία σχέση δεν είχε με την ομάδα που μας είχε συνηθίσει. Παρά το «μαξιλαράκι» του 2-1, η ομάδα του Σάντος μόνο πίσω δεν έκατσε. Έψαξε και βρήκε και τρίτο τέρμα! Ο Μήτρογλου στο 67′ έστειλε την μπάλα στο πλεκτό, σήκωσε στο πόδι το Καραϊσκάκη που σαν να είχε… μυριστεί το γκολ και είχε κάνει… προθέρμανση με «κύμα» λίγα λεπτά πιο πριν και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για το Μουντιάλ με αυτό το 3-1.

Στην συνέχεια, οι Ρουμάνοι υποτίθεται πως έψαχναν το γκολ αλλά η «γαλανόλευκη» ήταν εκείνη που έκανε ότι μπορούσε για το 4-1 που θα έβαζε τέλος στη σεμνή τελετή. Είχε φάσεις, είχε την μεγάλη ευκαιρία στο φινάλε με τον Σαμαρά αλλά η τεσσάρα δεν ήρθε. Παρόλα αυτά το τελικό 3-1 είναι σκορ πρόκρισης και τα υπόλοιπα θα τα δούμε την Τρίτη στο Βουκουρέστι. Η Ελλάδα είναι, πλέον, με το… ενάμιση πόδι στο δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ της ιστορίας της…


σχετικα αρθρα