Τα μάτια και οι ψυχές των μικρών παιδιών βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα, που έχουν να κάνουν με τη φύση, το περιβάλλον και την υβριδική τεχνολογία.

Αυτό αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, στον πρόσφατο διαγωνισμό, με θέμα, "Ζωγραφίστε το αυτοκίνητο του μέλλοντος", στον οποίο μικρά παιδιά κι έφηβοι, με "εργαλεία" τη φαντασία τους και πολλά χρώματα αποτύπωσαν πάνω σ' ένα ολόλευκο αυτοκίνητο, όχι μόνο τη δημιουργικότητά τους, αλλά την ίδια τους την ψυχή. Παράλληλα, έδωσαν τη δική τους "απάντηση"στους μεγαλύτερους για το πώς βλέπουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής και πώς θέλουν να είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Στα μάτια τους, το αυτοκίνητο του μέλλοντος έχει έντονα χρώματα και πανέμορφες ζωγραφιές!

Μαθητές από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό έως το λύκειο, πήραν τις κηρομπογιές τους, αγόρασαν χαρτόνια, άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους, βρήκαν δύο λευκά καινούρια αυτοκίνητα με «πράσινη» τεχνολογία και τα ζωγράφισαν, με πολλές θεματικές περιβαλλοντολογικές ενότητες, χωρίς να αφήσουν ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό ανεκμετάλλευτο. Αφιέρωσαν πολλές ώρες στη ζωγραφική πάνω στο αυτοκίνητο κι έδωσαν μια άλλη διάσταση στην καθημερινότητά μας, στέλοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Τα αυτοκίνητα, που παραχωρήθηκαν για το συγκεκριμένο εγχείρημα από δύο αντιπροσωπείες της Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσαν τα βλέμματα όλων όσοι βρέθηκαν στο μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός.

Η εκδήλωση, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, διήρκησε τρεις εβδομάδες και στο διάστημα αυτό δεκάδες παιδιά πέρασαν για ν' αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στα αυτοκίνητα, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο, όμορφο αποτέλεσμα.

Τα μικρά παιδιά ονειρεύτηκαν και ζωγράφισαν δέντρα, λουλούδια, μονοκατοικίες που παρέχουν ποιότητα ζωής, δάση κι έναν λαμπερό, ζωηρό ήλιο.

«Μ' αυτό τον τρόπο θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να στραφεί στα 'πράσινα' αυτοκίνητα. Πέρασαν οι εποχές που όλοι επιλέγαμε μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Αλλωστε, έχουν αλλάξει και οι εποχές, οι οποίες έγιναν πιο συντηρητικές και δύσκολες», ανέφερε ο επικεφαλής του πρωτότυπου διαγωνισμού, Σάββας Κάλφας.

Και πρόσθεσε: «'Ηταν για εμάς πολύ σημαντικό που ανταποκρίθηκαν σχολεία της πόλης σ' αυτόν τον πρωτότυπο διαγωνισμό. Αξίζουν αυτά τα παιδιά τα εύσημα που αφιέρωσαν πολλές ώρες, πήραν τις κηρομπογές τους, άφησαν την φαντασία τους να τρέξει και ζωγράφισαν αυτό που ήθελαν στα λευκά αυτοκίνητα. Βλέποντας τις ζωγραφιές τους διαπιστώσαμε πως οι μικρές ηλικίες έκαναν μόνο κάποια μεμονωμένα θέματα, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά που ανέλυσαν ένα ολόκληρο θέμα κι έδωσαν τις προεκτάσεις του. Το αποτέλεσμα δεν άρεσε μόνο σε εμάς, αλλά και στον απλό κόσμο που βλέπει τα ζωγραφισμένα αυτοκίνητα, τα θαυμάζει και φωτογραφίζεται μ' αυτά. Αισιοδοξούμε ότι αυτός ο πρωτότυπος διαγωνισμός να επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια".

Σημειώνεται ότι, η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου «πράσινου» και οικολογικού αυτοκινήτου- όχι κατ' ανάγκη μόνο ηλεκτρικό- έχει ήδη ξεκινήσει και μέσα στα επόμενα χρόνια- ίσως και στους επόμενους μήνες ακόμη- αναμένονται σημαντικές προτάσεις από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, που θα προτάσσουν πάνω απ' όλα την ευαισθησία τους προς το περιβάλλον. Άλλωστε, αυτό έγινε απόλυτα κατανοητό στην πρόσφατη έκθεση του Παρισιού, όπου παρουσιάστηκαν απ' όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες «πράσινα» αυτοκίνητα.

Τα υβριδικά έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και τα πρώτα αυτοκίνητα σειράς βγήκαν ήδη στην αγορά, με μηδενικούς ρύπους μέχρι τα πρώτα 50 χιλιόμετρα/ώρα, ενώ -πλέον- απομένουν μόνο μικρές λεπτομέρειες για τη μακρυζωία, επαναφόρτιση και διάρκεια των μπαταριών λιθίου ώστε να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα τα δούμε στους ευρωπαϊκούς δρόμους, έχοντας μεγάλη αυτονομία και πολύ καλές επιδόσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μέχρι το 2020 το 10% του παγκόσμιου στόλου αυτοκινήτων θα κινείται με ηλεκτρισμό. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη στροφή των Ελλήνων προς την υγραεριοκίνηση, αφού έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αυτοκίνητων, που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν μετατρέψει σε υγραεριοκίνητα, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμής στη βενζίνη.

Ειδικά μετά την απελευθέρωση από την 1η Οκτωβρίου της άδειας για τοποθέτηση και επισκευή αυτοκινήτων με υγραεριοκίνηση από διπλωματούχους μηχανικούς, τα δεδομένα αναμένεται να αλλάξουν δραματικά. Εξάλλου, εκτός από την οικονομία στα καύσιμα, η υγραεριοκίνηση προσφέρει μηδενική εκπομπή ρύπων, άρα είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον. Κι αυτό είναι το επόμενο "στοίχημα" στο χώρο του αυτοκινήτου, που πρέπει να κερδηθεί.