Ο Ολυμπιακός ανανέωσε το συμβόλαιο του Κώστα Μήτρογλου έως το καλοκαίρι του 2017. Το πιο σημαντικό, όμως, δεν είναι αυτό.

Το βασικότερο σημείο στη νέα συμφωνία είναι ότι εξαφανίστηκε η ρήτρα των 7-8 εκατ. ευρώ που υπήρχε έως τώρα, με παράλληλη αύξηση των ετήσιων αποδοχών (κοντά στο 1 εκατ. ευρώ) του ποδοσφαιριστή.

Τι σημαίνει αυτό; Σίγουρα η ανάγνωση είναι διπλή και το νόμισμα έχει δύο όψεις. Ας τα δούμε συνοπτικά και... πρακτικά:

- Με την απουσία της ρήτρας, αυξάνονται αυτόματα οι μνηστήρες για έναν από τους πιο παραγωγικούς ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

- Είναι σαν να βγαίνει ο παίκτης στο σφυρί, αλλά με την καλή έννοια. Με απλά λόγια, όποιος δώσει τα περισσότερα θα τον αποκτήσει.

- Αυτομάτως, ο Ολυμπιακός παίρνει τον παίκτη με το "μέρος" του, διότι έτσι ο (οποιοσδήποτε) ποδοσφαιριστής βγάζει από το "λαιμό" του το βραχνά της αναγκαστικής ρήτρας.

- Οι μνηστήρες θα προσέλθουν πιο εύκολα, με δεδομένο ότι δεν "υποχρεούνται" σε τιμή εκκίνησης.

- Το αμέσως προηγούμενο, έχει ως συνέπεια να ανέβει γρήγορα η τιμή του Μήτρογλου.

Ας γυρίσουμε τώρα το νόμισμα:

- Αναπτύσσεται το άγχος της συνεχούς βελτίωσης του παίκτη. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα πιάσει ο Ολυμπιακός διψήφια τιμή. Διότι αυτός είναι ο στόχος των "ερυθρολεύκων".

- Όταν μιλάμε για συνεχή βελτίωση του παίκτη, εννοούμε να συνεχίσει τουλάχιστον το σκοράρισμα στον ίδιο ρυθμό, ώστε να έχει τη δυνατότητα να "πουλήσει" τις επιδόσεις του.

- Ρόλο θα παίξει το Μουντιάλ και το χρονικό σημείο που θα παραχωρηθεί (αν γίνει αυτό) ο Μήτρογλου. Εδώ γίνεται αντιληπτό ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

- Αν ο "πιστολέρο" πουληθεί έπειτα από ένα καλό Μουντιάλ, η τιμή του μπορεί να φτάσει ψηλά. Αν κάτι δεν πάει καλά, είτε πριν είτε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα 8 εκατ. της ρήτρας θα φαίνονται ως η μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

Συμπέρασμα: Η κίνηση του Ολυμπιακού αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν καλύτερη εμπορική εκμετάλλευση του καλύτερου ποδοσφαιριστή του, με τα όποια ρίσκα, που κι αυτά λιγοστεύουν αν σκεφτεί κανείς ότι στη χειρότερη περίπτωση ο Μητρο-γκόλ θα μείνει στο λιμάνι.

Η λογική, όμως, λέει ότι για να χαράξουν αυτή τη ρότα στο λιμάνι, για να... απελευθερώσουν την αγορά του παίκτη, κάτι θα έχουν στα χέρια τους. Όχι απαραίτητα πρόταση, αλλά ρεπορτάζ... μνηστήρων από την Ευρώπη, με τα ανάλογα οικονομικά στοιχεία.

Christiano