Ένα «κλικ» μακριά από τον «ουρανό» της FIFA βρίσκεται η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου των Αστέγων και σ' αυτή την προσπάθεια χρειάζεται τη στήριξη όλων. Άνθρωποι που έμειναν χωρίς σπίτι και άλλοι που έζησαν στο βαθύ «σκοτάδι» των εξαρτήσεων απαρτίζουν σήμερα την ελληνική ομάδα. Κατάφεραν όμως να επιβιώσουν, να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία και να "χωθούν" στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες του πλανήτη.

Η FIFA τους τελευταίους μήνες «έτρεξε» έναν διαγωνισμό, με τίτλο «Η Δύναμη του Ποδοσφαίρου» και φίλοι της Ομοσπονδίας από όλο τον κόσμο έστειλαν τις ιστορίες τους, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονταν ο «βασιλιάς των σπορ» και ο καταλυτικός του κοινωνικός ρόλος στις τοπικές κοινωνίες.

Μια συμμετοχή, με την υπογραφή του δημοσιογράφου Θανάση Σαρρή, έβαλε την Εθνική μας Ομάδα Ποδοσφαίρου των Αστέγων, που συστάθηκε το 2007, στις τρεις κορυφαίες του πλανήτη στον διαγωνισμό αυτό της FIFA.

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή, τα άλλα δύο πρότζεκτ που συμπληρώνουν την τριάδα, είναι από το Οχάιο των ΗΠΑ και αφορά μια ποδοσφαιρική Λίγκα που έχει συσταθεί για παιδιά με ειδικές ανάγκες και από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο σχετικά με μια ποδοσφαιρική ομάδα που θέλει να βοηθήσει τα παιδιά να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο των συμμοριών της βίας.

Η ψηφοφορία διεξάγεται στην ιστοσελίδα της FIFA (www. fifa.com/theclub/games/kia-the-power-of-football/newsid=2304925/index.html) και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 7 Απριλίου. Ο νικητής του διαγωνισμού θα παραλάβει και ένα αυτοκίνητο, που το έχει μεγάλη ανάγκη η Εθνική Αστέγων, αφού οι μετακινήσεις από και προς τα γήπεδα, με όλο το αθλητικό υλικό στην πλάτη, πραγματοποιούνται με τις αστικές συγκοινωνίες.

Παράλληλα, όμως, με τη ψηφοφορία, η Εθνική Ομάδα συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις προπονήσεις στο γήπεδο του Ρουφ στην Αθήνα, καθώς θέλει να είναι πανέτοιμη για το 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα φιλοξενηθεί στα τέλη Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο.

Η ελληνική ομάδα αστέγων έχει ήδη απλώσει "πλοκάμια" και στη Θεσσαλονίκη και οι αρμόδιοι βρίσκονται σε αναζήτηση γηπέδου που θα μπορεί να υποδέχεται μέσα στο επόμενο διάστημα σε εβδομαδιαία βάση πολίτες που αυτή τη στιγμή βιώνουν τον αποκλεισμό.