Η νικοτίνη βρίσκεται στο στόχαστρο του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) και η σκέψη που γεννάται έχει να κάνει με την προσθήκη της στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών για τους αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων, όπως αποκάλυψε ο επιστημονικός διευθυντής του WADA, Ολιβιέ Ραμπίν.

«Eχουμε πολλά ερωτήματα. Σε ορισμένα αθλήματα, γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη χρησιμοποιείται ευρέως» δήλωσε ο επιστήμονας στο συμπόσιο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, στο Παρίσι, επικαλούμενος στην αναφορά του το αλπικό σκι και το χόκεϊ σε πάγο.

Ο ίδιος φρόντισε να διευκρινίσει ότι στόχος δεν είναι «να πιαστούν οι καπνιστές, αλλά και αυτοί που χρησιμοποιούν τη νικοτίνη για βελτίωση των επιδόσεων στον αθλητισμό. «Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι είναι δυνατή η διαφοροποίηση μεταξύ του καπνίσματος και της χρήσης νικοτίνης ως διεγερτικού για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στους αγώνες» είπε.

«Αυτή η σκέψη υπάρχει και ίσως - μπορεί κανείς να είναι βέβαιος - θα οδηγήσει σε μια πρόταση να συμπεριληφθεί η νικοτίνη στις απαγορευμένες ουσίες» συνέχισε ο Ραμπίν, για να καταλήξει: «Αλλά προσέξτε, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε έναν αθλητή από το κάπνισμα, όμως είναι στο χέρι μας να βρούμε τα αναλυτικά εκείνα στοιχεία, ώστε να γίνεται η διάκριση».

Ο κατάλογος των απαγορευμένων προϊόντων και των μεθόδων ντόπινγκ ανανεώνεται κάθε χρόνο και ανακοινώνεται την 1η Οκτωβρίου, μετά από μακρά διαδικασία διαβούλευσης.