Γράφει ο Cristiano

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Σεπτεμβρίου του 2012. Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, Γιάννης Αλαφούζος, αναλαμβάνει και επίσημα πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μετά τη γενική συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου. 

Η μέρα εκείνη ήταν ουσιαστικά η πιο κρίσιμη από την ώρα που ο Γιάννης Βαρδινογιάννης άνοιξε την πόρτα στην πολυμετοχικότητα, μετά την απαίτηση των Βγενόπουλου, Πατέρα, Γιαννακόπουλου, αλλά και του οπαδικού κινήματος που είχε έρθει σε ευθεία κόντρα με την «οικογένεια», κυρίως λόγω της κυριαρχίας του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα. 

Από τότε έχει κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι και 1,5 χρόνο μετά ο Παναθηναϊκός ατενίζει το μέλλον με πολλή περισσότερη αισιοδοξία. Τα οικονομικά του συλλόγου έχουν μπει σε τάξη, η διοικητική λειτουργία της ΠΑΕ και οι υποχρεώσεις της εταιρείας έχουν νοικοκυρευτεί και το βασικότερο, η ομάδα σήκωσε «κούπα». 

Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για πρώτη φορά μετά το νταμπλ της σεζόν 2009-2010, ενώ στα πόδια των ποδοσφαιριστών είναι η επιστροφή της ομάδας στα ευρωπαϊκά γήπεδα και μάλιστα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της ηπείρου που με λίγη τύχη και στοχευμένο προγραμματισμό σε αγωνιστικό-μεταγραφικό επίπεδο, μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους στα οικονομικά ανοιχτά ζητήματα. 

Ο δρόμος, βέβαια, είναι δύσκολος και μακρύς, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι «πράσινοι» κατάφεραν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες που ξεκινούσαν από την «αιμορραγία» απλήρωτων ποδοσφαιριστών την περσινή περίοδο και φτάνουν στους διακανονισμούς που πέτυχε η διοίκηση με τους περισσότερους από αυτούς και στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος που θεωρείται εξασφαλισμένη, τότε η επιτυχία ανάβει… πράσινο στην ομάδα. Και κάτι άλλο το ίδιο σημαντικό, όσον αφορά τα αγωνιστικά: από το Απήλιον, πλέον, βγαίνουν ταλέντα. Η ομάδα που έχτισε ο Αναστασίου με τον Νταμπίζα έχει αναδείξει ταλέντα που με την υπεραξία τους θα δώσουν ανάσες. Οικονομικές και ποδοσφαιρικές. 

Το προπονητικό κέντρο 

Το θέμα του προπονητικού κέντρου φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Γιάννη Αλαφούζου. Ο πρόεδρος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας δεν δίστασε να συγκρουστεί με την ίδια την ιστορία της ομάδας, να αποχωρήσει από την ιστορική Παιανία, αφού δεν επετεύχθη συμφωνία με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, και να αγοράσει νέο «σπίτι» στην ομάδα. Η ευκαιρία ήταν μπροστά του και ως πετυχημένος τόσα χρόνια businessman στην αγορά, άρπαξε την ευκαιρία με την αγορά του υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου Απήλιον, που είχε φτιάξει για λογαριασμό του Πανιωνίου ο Κωνσταντίνος Τσακίρης. 

Από τον Βοτανικό στη Λεωφόρο 

Το παλάτι στον Βοτανικό έμεινε όνειρο απατηλό. Ετσι, η διοίκηση Αλαφούζου επέλεξε να απλώσει το χέρι της μέχρι εκεί που φτάνει και από τη στιγμή που το αφεντικό του Παναθηναϊκού έχει ρίξει τουλάχιστον 7-8 εκατομμύρια ευρώ για κάλυψη των υποχρεώσεων της ομάδας, αποφάσισε να αφήσει τα μεγάλα λόγια των προκατόχων της και να προχωρήσει με πράξεις. Ήτοι, ένα νέο, ανακατασκευασμένο ποδοσφαιρικό γήπεδο, στην καρδιά της Αθήνας, που θα πληροί τα σύγχρονα ευρωπαϊκά στάνταρντ, θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κόσμου από πλευράς ανέσεων και δεν θα επιβαρύνει με τα έξοδα συντήρησής του, αλλά αντίθετα θα είναι κερδοφόρο. 

Ο λόγος γίνεται για την ανακαινισμένη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η οποία θα γίνει ένα σύγχρονο έργο τέχνης και από το Μάρτη του 2015 θα υποδέχεται την ομάδα και τον κόσμο της. Και εδώ ο Αλαφούζος έκανε το «θαύμα» του. Εξασφάλισε 20 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικούς πόρους και χωρίς να «βάλει» χέρι στο ταμείο της ΠΑΕ, θα δώσε στο σύλλογο το σπίτι που του αξίζει και του χρωστάει η ιστορία. 

Ο οικονομικός Γολγοθάς 

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται θεωρίες, ρίξτε μια ματιά στα οικονομικά που κληρονόμησε η νυν «πράσινη» διοίκηση και θα καταλάβετε. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία: 

Ο Παναθηναϊκός έχει βραχυπρόθεσμα χρέη ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ΠΑΕ έχει ίδια κεφάλαια μόλις 3,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι 70 στην αρχή της πολυμετοχικότητας.  

Eπί του πρακτέου: το συνολικό ποσό που θα χρειαζόταν ένας επενδυτής για να μηδενίσει ολόκληρο το «άνοιγμα» του Παναθηναϊκού θα ήταν τα 45 εκατ. ευρώ. Tα 25 εκατ. ευρώ αφορούν τα χρέη που έχει αυτή τη στιγμή ο σύλλογος, όπως ειπώθηκε παραπάνω, και τα υπόλοιπα 20 σχετίζονται με τις υποχρεώσεις σε βάθος χρόνου όπως για παράδειγμα το συνολικό ποσό των διακανονισμών που έχουν όμως διάρκεια ακόμα και τετραετίας. 

Aυτά τα ποσά, μάλιστα, αναμένεται να μειωθούν καθώς δεν περιλαμβάνονται τα «κουρέματα» στα οφειλόμενα ποσά με παίκτες που έγιναν μετά τις 30 Iουνίου, όπως ο Κουίνσι.  

Eπίσης, το ομολογιακό δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί στην ΠAE είναι επί της ουσίας «προσωπική διευκόλυνση» και δεν την επιβαρύνει στο παραμικρό, καθώς ως αντάλλαγμα έχει την απόκτηση μετοχών εάν το επιθυμεί το πρόσωπο που δίνει τα χρήματα στην ομάδα, δηλαδή ο ίδιος ο Aλαφούζος. 

Aπό τα 28 εκατ. ευρώ στα 4,2 

Tο μπάτζετ του ποδοσφαρικού τμήματος του Παναθηναϊκού πριν από δύο αγωνιστικές περιόδους ήταν 28 εκατ. ευρώ και φέτος έχει πέσει στα 4,2 εκατ. ευρώ! Yπέστη δηλαδή απίστευτη όσο και αναγκαία για τη βιωσιμότητα του συλλόγου μείωση. Πλην όμως, για να πέσει σε αυτό το επίπεδο, κάποιοι παίκτες έφυγαν δίχως να εισπράξουν τα χρήματά τους «μετρητά». 

Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για την αποπληρωμή χρέους από τη χρήση του, που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές θα καλυφθούν σε 80 δόσεις και η εξόφληση θα ολοκληρωθεί μετά το 2020. 

Αμφιβάλει κανείς ότι το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί;