current views are: 5

12 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση07:26

Η Ελλάδα στο Μουντιάλ για τρίτη φορά – Πρεμιέρα με Κολομβία

Τρίτη και φαρμακερή ή τρίτη και καλή; Θα δείξει σύντομα. Ό,τι και να γίνει, πάντως, η Εθνική Ελλάδας ταξίδεψε στη μακρινή Βραζιλία για να παραστεί στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού και στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο, για τρίτη φορά στην ιστορία της. 

Δημοσίευση 07:26’
αρθρο-newpost

Τρίτη και φαρμακερή ή τρίτη και καλή; Θα δείξει σύντομα. Ό,τι και να γίνει, πάντως, η Εθνική Ελλάδας ταξίδεψε στη μακρινή Βραζιλία για να παραστεί στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού και στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο, για τρίτη φορά στην ιστορία της. 

Γράφει ο Christiano 

Τρίτη και φαρμακερή ή τρίτη και καλή; Θα δείξει σύντομα. Ό,τι και να γίνει, πάντως, η Εθνική Ελλάδας ταξίδεψε στη μακρινή Βραζιλία για να παραστεί στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού και στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο, για τρίτη φορά στην ιστορία της. 

Αν μη τι άλλο, ο Φερνάντο Σάντος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο πρωταθλητής Ευρώπης, Ότο Ρεχάγκελ. Ο Πορτογάλος έχει κρατήσει τη σοβαρότητα και τον αγωνιστικό χαρακτήρα στην ομάδα, έβγαλε με σχετική ευκολία τα προκριματικά για το Μουντιάλ και τώρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι εκεί. Ανάμεσα στα κορυφαία του ποδοσφαιρικού πλανήτη. 

Η Εθνική μας κληρώθηκε στον τρίτο όμιλο και θα δώσει τρεις αγώνες: με Κολομβία το Σάββατο 14 του μήνα, με Ιαπωνία την Παρασκευή 20 του μήνα και με Ακτή Ελεφαντοστού την Τρίτη 24 Ιουνίου. Στόχος των διεθνών μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Πριν βιαστείτε, πάντως, να… ζητήσετε την πρωτιά, λάβετε υπόψιν ότι στην περίπτωση που περάσουμε στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, αντίπαλός μας θα είναι -κατά πάσα πιθανότητα- μία εκ των Ιταλίας ή Αγγλίας, με δεδομένο ότι αυτές οι ομάδες θα κυριαρχήσουν στον τέταρτο όμιλο (Κόστα Ρίκα, Ουρουγουάη οι άλλες δύο). 

Σε… καλό δρόμο 

Στα φιλικά που έπαιξαν οι παίκτες του Σάντος ικανοποίησαν. Ακόμα και όταν δεν σκόραραν. Αυτό, διότι έδειξαν ένα συμπαγές σύνολο που ξέρει πώς να στέκεται στο γήπεδο, που οφείλει βεβαίως να ανεβάσει ταχύτητα στα τρεξίματα και στο παιχνίδι με τη μπάλα στα πόδια, αλλά και που δύσκολα χάνει τη θέση του μέσα στο γήπεδο. Στα πλεονεκτήματα η απουσία τραυματισμών, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές ο «αράδες» και το πλούσιο ταλέντο στη μεσαία γραμμή. Στα μειονεκτήματα η επιθετική γραμμή και κυρίως το ντεφορμάρισμα που έχουν δείξει μέχρι τώρα οι Μήτρογλου-Γκέκας, δύο φορ περιοχής από τους οποίους ο Σάντος περιμένει να εκμεταλλευτούν τις καλές στιγμές. 

Αναδρομή στο παρελθόν 

Αυτή είναι η τρίτη συμμετοχή της Εθνικής μας σε Μουντιάλ. Ωστόσο, οι Έλληνες έχουν να επιδείξουν κι άλλες συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις και ποιος μπορεί να ξεχάσει την τρελή πορεία στην Πορτογαλία; Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1980
Το 1980 η Ελλάδα είχε την πρώτη σημαντική επιτυχία της, η οποία ήταν η πρόκριση στην τελική φάση του Euro 1980 (τότε Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης) στην Ιταλία. Στη φάση των προκριματικών τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας εκτός τελικής διοργάνωσης την Ε.Σ.Σ.Δ. και την Ουγγαρία (στον όμιλο συμμετείχε και η Φινλανδία).

Η ομάδα του 1980 ήταν ίσως μια από τις πιο ταλαντούχες και χαρισματικές που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, με ποδοσφαιριστές ηγέτες στις ομάδες τους που άφησαν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Κούδας, Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος, Μάικ Γαλάκος, Ντίνος Κούης, Γιάννης Κυράστας, Άνθιμος Καψής και Βασίλης Κωνσταντίνου, όμως η απειρία και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων την εποχή εκείνη, εμπόδισαν την ομάδα αυτή να κάνει την υπέρβαση, που ωστόσο ήταν μέσα στις δυνατότητές της.

Η Ελλάδα παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις δεν κατάφερε να διακριθεί, καθώς στους δύο πρώτους αγώνες της ηττήθηκε από την Ολλανδία (φιναλίστ δύο χρόνια νωρίτερα στο Μουντιάλ 1978) και την Τσεχοσλοβακία. Θετικό μπορεί να θεωρηθεί το ισόπαλο αποτέλεσμα στον τελευταίο αγώνα της με τη μετέπειτα τροπαιούχο Δυτική Γερμανία. 

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα – Ολλανδία 0-1 (Κιστ 65′ πέναλτι), Νάπολι, 11/06/1980, θεατές 14.990
Ελλάδα – Τσεχοσλοβακία 1-3 (Αναστόπουλος 14′ – Πανένκα 6′, Βίτσεκ 26′, Νέχοντα 63′), Ρώμη, 14/06/1980, θεατές 7.600
Ελλάδα – Δυτική Γερμανία 0-0, Τορίνο, 17/06/1980, θεατές 13.901

Παγκόσμιο Κύπελλο 1994
Το 1994 η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετείχε σε τελική φάση Μουντιάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στους προκριματικούς αγώνες τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, πάνω από τη Ρωσία (προκρίθηκε ως δεύτερη) και την Ουγγαρία, δύο ομάδες που είχε αντιμετωπίσει και στην προηγούμενη πρόκρισή της, 14 χρόνια νωρίτερα (στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο).
Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και προκάλεσαν άσχημα σχόλια για την τότε ομάδα. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψει κανείς ότι οι αντίπαλοι ήταν ορισμένες από τις πιο ισχυρές και φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης. Η Αργεντινή είχε στη σύνθεσή της τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα πριν τιμωρηθεί και ήταν ασταμάτητη έως τότε, η Βουλγαρία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας την κάτοχο του τροπαίου Γερμανία, ενώ και η Νιγηρία ήταν η νέα μεγάλη δύναμη της Αφρικής.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα – Αργεντινή 0-4 (Μπατιστούτα 2′, 45′, 90′, Μαραντόνα 60′), Βοστώνη, 21/06/1994, θεατές 54.456
Ελλάδα – Βουλγαρία 0-4 (Στόιτσκοφ 5′ πέναλτι, 55′ πέναλτι, Λέτσκοφ 66′, Μποριμίροφ 90′), Σικάγο, 26/06/1994, θεατές 63.160
Ελλάδα – Νιγηρία 0-2 (Φίνιντι 45′, Αμοκάτσι 90′), Βοστώνη, 29/06/1994, θεατές 53.001

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004 

Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας ήρθε το 2004 όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με την κατάκτηση του Euro στην Πορτογαλία.

Η ελληνική ομάδα κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις και παίζοντας εξαιρετικά στην άμυνα, αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσο τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης και πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κατέκτησε το τρόπαιο αφήνοντας έκπληκτους όλους τους ποδοσφαιρόφιλους παγκοσμίως.
Στην προκριματική φάση τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας πίσω της την Ισπανία (προκρίθηκε μέσω αγώνων μπαράζ) και την Ουκρανία (στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Αρμενία και η Βόρεια Ιρλανδία).

Στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης απέναντι στην “οικοδέσποινα” Πορτογαλία, η Ελλάδα αιφνιδίασε τους πάντες σκοράροντας με τον Γιώργο Καραγκούνη στα πρώτα λεπτά. Ο Άγγελος Μπασινάς με πέναλτι που κέρδισε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης διπλασίασε τα τέρματα της Ελλάδας, με την Πορτογαλία απλώς να μειώνει σε 2-1 λίγο πριν τη λήξη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στον δεύτερο αγώνα οι Ισπανοί προηγήθηκαν με τον Φερνάντο Μοριέντες και προς στιγμήν πίστεψαν ότι ήταν αρκετό για να τους δώσει τη νίκη, η σέντρα ακριβείας όμως του Βασίλη Τσιάρτα στον Άγγελο Χαριστέα και το άψογο τελείωμα του τελευταίου, έφεραν τον αγώνα στα ίσα δίνοντας έτσι το βαθμό της ισοπαλίας στην Ελλάδα.

Η μοναδική ήττα στη διοργάνωση για την Ελλάδα ήρθε στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων από τη Ρωσία, όταν από πολύ νωρίς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0. Το εκπληκτικό όμως σε εκτέλεση τέρμα του Ζήση Βρύζα μείωσε το σκορ σε 2-1 και παράλληλα έδωσε στην Ελλάδα την πρόκριση για τα προημιτελικά, καθώς στην ισοβαθμία με την Ισπανία στη δεύτερη θέση του ομίλου, υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων.

Επόμενη αντίπαλος ήταν η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία και ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης όμως με μια εντυπωσιακή ενέργεια τροφοδότησε τον Άγγελο Χαριστέα και αυτός με μια άπιαστη κεφαλιά έστειλε την Ελλάδα στους “4” και τους Έλληνες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ανεπανάληπτη αυτή επιτυχία.
Ούτε η ισχυρή ομάδα της Τσεχίας μπόρεσε να σταματήσει την Ελλάδα. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα, οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό με το ασημένιο γκολ (silver goal), προκαλώντας ενθουσιασμό σε όλους τους Έλληνες που βγήκαν ξανά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Στον τελικό, όπως και στον εναρκτήριο αγώνα, η διοργανώτρια Πορτογαλία βρέθηκε και πάλι στον δρόμο της Ελλάδας. Όλοι οι Έλληνες πλέον τραγουδούσαν ζητώντας από τους διεθνείς να σηκώσουν το τρόπαιο, όπως και τελικά έγινε όταν έπειτα από κόρνερ που εκτέλεσε ο Άγγελος Μπασινάς, ο Άγγελος Χαριστέας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατακτήσει τη σπουδαία νίκη και ο αρχηγός της Θοδωρής Ζαγοράκης να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβόνας. Οι σκηνές των πανηγυρισμών που ακολούθησαν από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο δεν είχαν προηγούμενο, καθώς η Ελλάδα είχε καταφέρει αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο, ήταν στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ αποθεωτική ήταν και η υποδοχή της ελληνικής αποστολής κατά την επιστροφή της από την Πορτογαλία.

Η κατάκτηση του τροπαίου από την Ελλάδα θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στον ομαδικό αθλητισμό.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα – Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης 6′, Μπασινάς 51′ πέναλτι – Ρονάλντο 90′), Πόρτο, 12/06/2004
Ελλάδα – Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 67′ – Μοριέντες 28′), Πόρτο, 16/06/2004
Ελλάδα – Ρωσία 1-2 (Βρύζας 44′ – Κιριτσένκο 2′, Μπουλίκιν 17′), Φάρο Λουλέ, 20/06/2004
Ελλάδα – Γαλλία 1-0 (Χαριστέας 65′), Λισαβόνα, 25/06/2004.
Ελλάδα – Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105′), Πόρτο, 01/07/2004
Ελλάδα – Πορτογαλία 1-0 (Χαριστέας 57′), Λισαβόνα, 04/07/2004

Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2005 

Το 2005 η Ελλάδα συμμετείχε ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Γερμανίας, στην πρόβα ουσιαστικά του Μουντιάλ 2006. Με εξαίρεση τον αγώνα με την πιο φορμαρισμένη ομάδα του κόσμου εκείνη την εποχή Βραζιλία, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να σημειώσει κάποιο τέρμα, είχε μια αξιοπρεπή παρουσία στη διοργάνωση.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα – Βραζιλία 0-3 (Αντριάνο 41′, Ρομπίνιο 47′, Ζουνίνιο 81′), Λειψία, 16/06/2005
Ελλάδα – Ιαπωνία 0-1 (Ογκούρο 76′), Φρανκφούρτη, 19/06/2005
Ελλάδα – Μεξικό 0-0, Φρανκφούρτη, 22/06/2005

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2008 

Στις 17 Οκτωβρίου του 2007 η Ελλάδα με την εκτός έδρας νίκη της απέναντι στην Τουρκία κατέλαβε την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο των προκριματικών (συμμετείχαν επίσης η Νορβηγία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Ουγγαρία και η Μάλτα), εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στο Euro 2008 που διεξήχθη στην Αυστρία και την Ελβετία για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αποδεικνύοντας ότι ανήκει πλέον στις υπολογίσιμες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές δυνάμεις.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως δεν τα πήγε εξίσου καλά και αποκλείστηκε με τρεις ήττες. Στον πρώτο της αγώνα, για τον τρίτο όμιλο, ηττήθηκε από τη Σουηδία. Δεν τα κατάφερε ούτε στον δεύτερο της αγώνα απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η ήττα αυτή να σημάνει τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον τελευταίο διαδικαστικού χαρακτήρα αγώνα της, η Ελλάδα έχασε και από την Ισπανία, μετέπειτα νικήτρια (και αήττητη) ομάδα της διοργάνωσης.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα – Σουηδία 0-2 (Ιμπραΐμοβιτς 67′, Χάνσον 72′), Σάλτσμπουργκ, 10/06/2008
Ελλάδα – Ρωσία 0-1 (Ζιριάνοφ 33′), Σάλτσμπουργκ, 14/06/2008
Ελλάδα – Ισπανία 1-2 (Χαριστέας 42′ – Ντε Λα Ρεντ 61′, Γκουΐθα 88′), Σάλτσμπουργκ, 18/06/2008

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 

Η Ελλάδα αγωνίστηκε στον δεύτερο όμιλο των προκριματικών για το Μουντιάλ 2010, με αντιπάλους τις ομάδες του Ισραήλ, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας και της Μολδαβίας. Η ελληνική ομάδα τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της με 20 βαθμούς, πίσω από την Ελβετία που συγκέντρωσε 21 βαθμούς και πήρε, ως πρώτη του ομίλου, την απευθείας πρόκριση. Η Ελλάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, μετά τους αγώνες μπαράζ που έδωσε εναντίον της Ουκρανίας (0-0 στην Αθήνα και εκτός έδρας νίκη με 0-1 στο Ντόνετσκ).

Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, έφερε στον δρόμο της Ελλάδας δύο από τις αντιπάλους που είχε και στο Μουντιάλ 1994, την Αργεντινή και τη Νιγηρία, οι οποίες μαζί με τη Νότια Κορέα, συμμετείχαν στον δεύτερο όμιλο. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά για την Ελλάδα καθώς στον πρώτο αγώνα με τους Νοτιοκορεάτες, ηττήθηκε με 2-0. Η πρώτη νίκη και τα πρώτα τέρματα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήρθαν τελικά στον δεύτερο αγώνα επί της Νιγηρίας με 2-1. Στην τελευταία αναμέτρηση απέναντι στην Αργεντινή, η Ελλάδα δεν τα κατάφερε και με ήττα 2-0 αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Ελλάδα – Νότια Κορέα 0-2 (Λι Γιούνγκ Σο 7′, Παρκ Γι Σουνγκ 52′), Πορτ Ελίζαμπεθ, 12/06/2010
Ελλάδα – Νιγηρία 2-1 (Σαλπιγγίδης 44′, Τοροσίδης 71′ – Ούτσε 16′), Μπλουμφοντέιν, 17/06/2010
Ελλάδα – Αργεντινή 0-2 (Ντεμικέλις 77′, Παλέρμο 89′), Πολοκουάνε, 22/06/2010

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012 

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η Ελλάδα στον πρώτο της αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2012 ενάντια στη Γεωργία, στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, δεν τα κατάφερε παραχωρώντας ισοπαλία 1-1. Στον επόμενο αγώνα στο Ζάγκρεμπ, απέναντι στην Κροατία έμεινε στη “λευκή” ισοπαλία, όμως στην επιστροφή της στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο σερί νίκες με Λετονία και Ισραήλ. Τον Μάρτιο του 2011 η Ελλάδα επικράτησε στη Βαλέτα της Μάλτας και πέρασε πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου χάρη στη νίκη της Γεωργίας επί της Κροατίας. 

Στη συνέχεια νίκησε και πάλι τη Μάλτα, αυτή τη φορά εντός έδρας με σκορ 3-1, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 σε δύο συνεχόμενους εκτός έδρας αγώνες νίκησε στο Ισραήλ και ήρθε ισόπαλη στη Λετονία. Τον Οκτώβριο του 2011, στον κρισιμότερο αγώνα του ομίλου, επικράτησε με 2-0 της Κροατίας και σε συνδυασμό με τη νίκη 2-1 στον τελευταίο αγώνα στην Τιφλίδα εναντίον της Γεωργίας, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, πήρε την απευθείας πρόκριση για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, έφερε στον δρόμο της Ελλάδας τη διοργανώτρια Πολωνία, τη Ρωσία και την Τσεχία, στον πρώτο όμιλο. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη γηπεδούχο Πολωνία, όμως η ήττα που ακολούθησε από την Τσεχία, έκανε τον τελευταίο αγώνα του ομίλου απέναντι στη Ρωσία τον πλέον καθοριστικό. Η Ελλάδα με σκόρερ τον Γιώργο Καραγκούνη νίκησε 1-0, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, ως δεύτερη του ομίλου της, συνάντησε την πρώτη του δευτέρου ομίλου, την πανίσχυρη Γερμανία.

Στον προημιτελικό αγώνα με τα “πάντσερ” η Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις στα πρώτα 60 λεπτά καθώς είχε καταφέρει να περιορίσει την αντίπαλό της και να ισοφαρίσει με τον Γιώργο Σαμαρά το τέρμα του Φίλιπ Λαμ από το πρώτο ημίχρονο, όμως ένα δεκαπεντάλεπτο αδράνειας και ασφυκτικής πίεσης από την πλευρά των Γερμανών (60′-75′) στοίχισε στην ελληνική ομάδα, η οποία ηττήθηκε τελικά με σκορ 4-2.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Πολωνία – Ελλάδα 1-1 (Λεβαντόφσκι 17′ – Σαλπιγγίδης 51′), Βαρσοβία, 08/06/2012
Ελλάδα – Τσεχία 1-2 (Γκέκας 53′ – Γίρατσεκ 3′, Πίλαρ 6′), Βρότσλαβ, 12/06/2012
Ελλάδα – Ρωσία 1-0 (Καραγκούνης 45’+), Βαρσοβία, 16/06/2012
Γερμανία – Ελλάδα 4-2 (Λαμ 39′, Κεντίρα 61′, Κλόζε 68′, Ρόις 74′ – Σαμαράς 55′, Σαλπιγγίδης 89′ πέναλτι), Γκντανσκ, 22/06/2012

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 

Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2014 η Ελλάδα συμμετείχε στον έβδομο όμιλο και αντιμετώπισε, κατά σειρά, τις ομάδες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Σλοβακίας και του Λιχτενστάιν. Η ελληνική ομάδα ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του ομίλου με τους Βόσνιους, κατέλαβε όμως τη δεύτερη καθώς υστέρησε στην ισοβαθμία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αγώνες μπαράζ, όπου τέθηκε αντιμέτωπη της Ρουμανίας. 

Στον πρώτο αγώνα στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης επικράτησε 3-1, ενώ στον επαναληπτικό στο Βουκουρέστι αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1, αποτέλεσμα που της έδωσε την πρόκριση για την τελική φάση της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία.

Στην κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, η Ελλάδα τοποθετήθηκε στον τρίτο όμιλο και καλείται να αντιμετωπίσει, κατά σειρά, τις Κολομβία, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού.

Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:
Ελλάδα – Κολομβία, Μπέλο Οριζόντε, 14/06/2014
Ελλάδα – Ιαπωνία, Νατάλ, 20/06/2014
Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού, Φορταλέζα, 24/06/2014

Καλή επιτυχία…


σχετικα αρθρα