current views are: 2

16 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση09:13

Το «μαύρο κουτί» της ήττας και οι διορθώσεις του Σάντος

Τους λόγους της βαριάς ήττας με 3-0 από την Κολομβία αναζητεί ο προπονητής της Εθνικής ποδοσφαίρου, Φερνάντο Σάντος.

Δημοσίευση 09:13’
αρθρο-newpost

Τους λόγους της βαριάς ήττας με 3-0 από την Κολομβία αναζητεί ο προπονητής της Εθνικής ποδοσφαίρου, Φερνάντο Σάντος.

Γράφει ο Christiano 

Τους λόγους της βαριάς ήττας με 3-0 από την Κολομβία αναζητεί ο προπονητής της Εθνικής ποδοσφαίρου, Φερνάντο Σάντος. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός –και όχι μόνο εκείνος- περίμενε περισσότερα από τους παίκτες του, βλέποντάς τους να αφήνουν καλά αποτυπώματα στα φιλικά προετοιμασίας λίγες μέρες πριν από το ταξίδι στη Βραζιλία, αλλά και λόγω της απουσίας του πρώτου βιολιού των «καφετέρος», Ραδαμέλ Φαλκάο

Ο Πορτογάλος δεν κρύφτηκε στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα του Σαββάτου. «Κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι παίζουν στο Μουντιάλ» είπε, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την απόδοση μερικών διεθνών. Αιχμές, βεβαίως, που δεν παίρνουν τη μορφή «εμφυλίου» στα αποδυτήρια της «γαλανόλευκης», μιας και ο Σάντος δεν είναι από τους προπονητές που εξωτερικεύουν σε τέτοιο βαθμό συναισθήματα και πολύ περισσότερο καταστάσεις, αλλά αιχμές που εστιάζουν στην ατομική απόδοση ευθυνών και μόνο, προς όφελος του συνόλου. 

Ο 59χρονος εκλέκτορας δεν έμεινε ευχαριστημένος από τα τρεξίματα της ομάδας. Η στατιστική του αγώνα τον δικαιώνει. Τη στιγμή που οι διεθνείς μας διατηρούσαν την κατοχή της μπάλας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα σε ποσοστό 54% και δεν υστερούσαν σε τελικές προσπάθειες από τους αντιπάλους τους (12-12), έγραψαν λιγότερα χιλιόμετρα στο κοντέρ: 107,6 χλμ. οι Κολομβιανοί, 104,8 οι Έλληνες. 

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι υπήρχε περιθώριο στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι διεθνείς μας και υπογράφουν την εικόνα που αντικρίσαμε όσοι παρακολουθήσαμε τον αγώνα, με τους Λατίνους να παραχωρούν χώρους εντός του γηπέδου. 

Εύρεση ηγέτη 

Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει τον Φερνάντο Σάντος είναι ότι κανείς δεν πήρε την ευθύνη να βγάλει μπροστά την ομάδα με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Από την «απάθεια» των μέσων με δημιουργικές ικανότητες, μόνο ο Παναγιώτης Κονέ προσπάθησε να προβληματίσει τους Κολομβιανούς, χωρίς όμως συμπαράσταση. Ο Κατσουράνης έμεινε πίσω και δεν πήρε πρωτοβουλίες, ενώ ο Σαμαράς δεν συνδύασε τη δεδομένη τεχνική του με τον ανάλογο δυναμισμό και το απαραίτητο πείσμα. Αρκέστηκε περισσότερο σε ατομικές προσπάθειες, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τον επιδέξιο χειρισμό της μπάλας που τον χαρακτηρίζει. 

Στα ρηχά έμειναν και οι Γκέκας, Σαλπιγγίδης, με το δοκάρι σε κενή εστία του Λαρισαίου επιθετικού να επισφραγίζει το κακό του παιχνίδι. 

Ο μεγάλος πονοκέφαλος, ωστόσο, του Πορτογάλου προπονητή, είναι η αμυντική γραμμή. Αν παρατηρήσει κανείς και τα τρία γκολ που δέχτηκε η Εθνική, φαίνεται η στατικότητα ολόκληρης της άμυνας, με κυριότερο πρόβλημα την αριστερή πτέρυγα του Χοσέ Χολέβα. Ο ελληνοποιημένος μπακ-χαφ δεν βρέθηκε σε καλή μέρα ούτε επιθετικά, ούτε αμυντικά, αφού ο Χουάν Κουαδράδο έκανε κυριολεκτικά πάρτι. 

Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός όφειλε να προχωρήσει πιο γρήγορα σε διορθωτικές κινήσεις είτε με την αλλαγή του Χολέβα, είτε με την παροχή πρόσθετης βοήθειας, αφού ο Σαμαράς δεν φημίζεται για τις αμυντικές του αρετές. 

Ακόμη είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε για την ελληνική ενδεκάδα που θα παραταχθεί στον αγώνα με την Ιαπωνία. Αν μπορεί να προβλεφθεί κάτι με… ρίσκο, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στην επίθεση κυρίως με τον Κώστα Μήτρογλου από την αρχή του αγώνα και τον Γιάννη Φετφατζίδη να θέτει υποψηφιότητα, στη μέση του γηπέδου και πιθανόν στο αριστερό άκρο. 

Άγρυπνοι την Παρασκευή 

Σάββατο παίξαμε το πρώτο ματς, Παρασκευή θα παίξουμε το δεύτερο με αντίπαλο τους γρήγορους Ιάπωνες, οι οποίοι δυστυχώς έχασαν από την Ακτή Ελεφαντοστού. Η διαφορά με την πρεμιέρα, είναι ότι αυτή τη φορά το παιχνίδι διεξάγεται στη 1 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, αλλά και ότι τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει. Στο τερέν θα κατέβουν οι δύο χαμένοι του 3ου ομίλου και ήδη οι Ασιάτες κάνουν λόγο –σωστά- για τον υπέρ πάντων αγώνα. 

Η ισοπαλία θα διατηρήσει αμυδρές τις ελπίδες και στις δύο ομάδες. Ο χαμένος, χάνεται…


σχετικα αρθρα