current views are: 2

9 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση11:46

Μουντιάλ: Ολλανδία – Αργεντινή στη «σκιά» του βραζιλιάνικου διασυρμού

Ημιτελικά Μουντιάλ, μέρος δεύτερο. Ολλανδία εναντίον Αργεντινής για μία θέση στον μεγάλο τελικό του Μαρακανά που θα δούμε την Κυριακή το βράδυ, εκεί που ήδη έχει φτάσει η Γερμανία μετά το ιστορικό 7-1 επί της αξιοθρήνητης Βραζιλίας.

Δημοσίευση 11:46’
αρθρο-newpost

Ημιτελικά Μουντιάλ, μέρος δεύτερο. Ολλανδία εναντίον Αργεντινής για μία θέση στον μεγάλο τελικό του Μαρακανά που θα δούμε την Κυριακή το βράδυ, εκεί που ήδη έχει φτάσει η Γερμανία μετά το ιστορικό 7-1 επί της αξιοθρήνητης Βραζιλίας.

Γράφει ο Christiano
 
Ημιτελικά Μουντιάλ, μέρος δεύτερο. Ολλανδία εναντίον Αργεντινής για μία θέση στον μεγάλο τελικό του Μαρακανά που θα δούμε την Κυριακή το βράδυ, εκεί που ήδη έχει φτάσει η Γερμανία μετά το ιστορικό 7-1 επί της αξιοθρήνητης Βραζιλίας.
 
Από τη μία πλευρά η πιο θεαματική ομάδα του Μουντιάλ, με την καλύτερη επίθεση κι από την άλλη η ομάδα του Μέσι. Ο μεσοεπιθετικός και ηγέτης της αλμπισελέστε πρέπει να βάλει τα δυνατά του απόψε, διότι δεν θα έχει στο πλευρό του τον δεύτερο καλύτερο παίκτη της δις παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Άνχελ Ντι Μαρία, που τραυματίστηκε στον προημιτελικό με το Βέλγιο και τρέχει να προλάβει τον τελικό σε περίπτωση πρόκρισης επί των οράνιε.
Οι δύο σημερινοί μεγάλοι αντίπαλοι δεν βρίσκονται για πρώτη φορά. Αποκορύφωμα των αγώνων τους, βέβαια, αποτελεί ο τελικός του 1978 στην Αργεντινή, όπου οι διοργανωτές είχαν επικρατήσει των ιπτάμενων Ολλανδών με 3-1. Των Ολλανδών που είχαν στερηθεί τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ, σε μια πράξη διαμαρτυρίας του τελευταίου για τη δικτατορία Βιντέλα στη χώρα του τάνγκο.
 
 
Στη συνολική προϊστορία τους, πάντως, οι Ευρωπαίοι έχουν το πάνω χέρι με τέσσερις νίκες έναντι μίας των Λατίνων και τρία ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Τα γκολ είναι 13-6 υπέρ της ομάδας του Φαν Γκάαλ.
 
 

«Ιπτάμενοι» όνομα και πράγμα

 
Η Ολλανδία συγκαταλέγεται ανέκαθεν στις πρωταγωνίστριες ομάδες των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αν και έχει φτάσει τρεις φορές έως τώρα στη βρύση, χωρίς να πιει… χρυσό. Η πρώτη φορά ήταν το 1974, η δεύτερη το 1978 και η τρίτη το 2010. Θύτες η Γερμανία, η Αργεντινή όπως είδατε στο βίντεο παραπάνω και η Ισπανία, την οποία εκδικήθηκαν με πέντε γκολ στην πρώτη αγωνιστική του ομίλου.
Ο Φαν Γκάαλ παίζει με 5-3-2, την ίδια ώρα που η ομάδα του πετάει φωτιές. Είναι πρώτη στην επίθεση με 12 γκολ και με τέσσερα παθητικό, ενώ ο ρυθμός της στο γήπεδο είναι πραγματικά εξουθενωτικός. «Ιπτάμενοι» όνομα και πράγμα οι Ολλανδοί, τρέχουν 115 χιλιόμετρα περίπου σε κάθε ματς, σκοράρουν κάθε 40 λεπτά και ανά 6,3 τελικές προσπάθειες. Επιδόσεις κορυφαίες στο τουρνουά, για όποιον παρατηρήσει τα στατιστικά των ομάδων και ειδικά του final four. Το πεδίο δράσης τους είναι από τον άξονα και αριστερά, όπως βλέπετε στο γράφημα παρακάτω, ενώ τα περισσότερα τέρματα επιτυγχάνονται εντός της μεγάλης περιοχής, στα όρια με τη μικρή. Δείγμα της αφόρητης πίεσης και πού μπορούν να φτάσουν τα ασταμάτητα «μηχανάκια» του 63χρονου Φαν Γκάαλ, όπως επίσης και το γεγονός ότι σκοράρουν συνήθως στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, από το 75′ έως το 90′.
 
 

Το πιο κρίσιμο τανγκό

 
Ο αποψινός ημιτελικός έχει -ειδικά για τον Μέσι- το χαρακτήρα «ή τώρα ή ποτέ». Αν και η ηλικία του Λίο αφήνει περιθώρια για το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, η Αργεντινή έχει μείνει χωρίς τίτλο από το 1986, από το… χέρι του Θεού Ντιέγκο. Ο Μέσι, λοιπόν, θέλει να επαναλάβει το θρίαμβο διότι τα 30 σχεδόν χρόνια είναι πολλά από τη στιγμή που η αλμπισελέστε πανηγύρισε για τελευταία φορά, συν ότι κατέκτησε τα δύο Παγκόσμια Κύπελλά της μέσα σε μια οκταετία (1978, 1986).
Το πρόβλημα είναι ότι η ομάδα του Σαμπέγια δεν πείθει. Και το ακόμα μεγαλύτερο, όπως διαβάσατε στην αρχή του κειμένου, είναι ότι δεν θα αγωνιστεί ο Ντι Μαρία λόγω τραυματισμού. Παρά τη μετριότατη εικόνα τους μέχρι τώρα, οι Αργεντίνοι έχουν πετύχει οκτώ γκολ και έχουν δεχθεί τρία, ένα λιγότερο από τους αποψινούς αντιπάλους τους, ενώ τρέχουν σε κάθε ματς 110 χιλιόμετρα, δηλαδή λιγότερο από τους οράνιε, τη στιγμή που ρίχνουν το βάρος του παιχνιδιού τους περισσότερο στο «πάσινγκ γκέιμ» από τους οράνιε (2.438 πάσες έναντι 2031).
Οι Λατινοαμερικάνοι υστερούν και σε έναν άλλο τομέα, στη συχνότητα που σκοράρουν, αφού το επιτυγχάνουν κάθε 60 λεπτά αγώνα και στέλνουν τη μπάλα στα δίχτυα μία φορά ανά 10,9 τελικές προσπάθειες. Ή περιοχή που «πυροβολούν» την αντίπαλη εστία είναι από τον άξονα και από τη δεξιά πλευρά όπως «κατεβαίνουν» και το… φόρτε τους για να στείλουν τον αντίπαλο στα δίχτυα είναι το πρώτο δεκαπεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας του αγώνα.
 
 
Διαιτητής του αγώνα που θα γίνει στο ολοκαίνουριο γήπεδο του Σάο Πάουλο των 62.601 θεατών, είναι ο Κιουνέτ Σακίρ από την Τουρκία.

σχετικα αρθρα