current views are: 3

30 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση12:42

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στα σαλόνια της Ευρώπης και του Τσάμπιονς Λιγκ

Μια χρονιά εκτός Ευρώπης για τον Παναθηναϊκό είναι σαν ένα καλοκαίρι γεμάτο βροχές για την Ελλάδα.

Δημοσίευση 12:42’
αρθρο-newpost

Μια χρονιά εκτός Ευρώπης για τον Παναθηναϊκό είναι σαν ένα καλοκαίρι γεμάτο βροχές για την Ελλάδα.

Γράφει ο Christiano 

Μια χρονιά εκτός Ευρώπης για τον Παναθηναϊκό είναι σαν ένα καλοκαίρι γεμάτο βροχές για την Ελλάδα. Οι «πράσινοι» επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια μετά την «περσινή» πρωτιά στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας και απόψε στις 9 (OTE TV) καλούνται να βάλουν τα θεμέλια για το μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από τους «χρυσούς» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου βρίσκεται στη Λιέγη, όπου αντιμετωπίζει τη Σταντάρ, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου της κορυφαίας διοργάνωσης, μια ομάδα γνώριμη τόσο στο «τριφύλλι», όσο και στο ελληνικό κοινό από τις αναμετρήσεις της κόντρα στον Ολυμπιακό, την Ξάνθη, την ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός έχει ταξιδέψει χωρίς προβλήματα στο Βέλγιο, με εξαίρεση κάποιες μικροενοχλήσεις που νιώθει ο Μλάντεν Πέτριτς, οι οποίες δεν φαίνεται να του στερούν τη συμμετοχή από την αρχική ενδεκάδα στο 4-4-2 με ρόμβο που έχει κατά νου ο Αναστασίου, ενώ δεν υπολογίζονταν εξαρχής ο Μπαϊράμι και το νέο απόκτημα που ανακοινώθηκε μόλις χθες, ο Ουασίμ Μπούι. 

Το ιδανικό για την ελληνική ομάδα -που θα την υποστηρίξουν από κοντά 700 οπαδοί- είναι να μην χάσει σε αυτή την πρώτη αναμέτρηση, όπως είπε πριν από την αναχώρηση και ο Κάρλος Ζέκα. Σε αυτή την περίπτωση, οι δευτεραθλητές του ελληνικού πρωταθλήματος θα έχουν πιο εύκολο έργο στη ρεβάνς που θα διεξαχθεί στη Λεωφόρο σε μία εβδομάδα από σήμερα και βεβαίως θα κρατούν το εισιτήριο για τα πλέι οφ του «Τσου-Λου» στα χέρια τους. 

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να παραγνωρίζουμε ότι η Σταντάρ δεν είναι σύνολο που το παίρνει κανείς αψήφιστα. Όπως «μετέδωσε» στον Γιάννη Αναστασίου ο βοηθός του Στιν Ρούτερ, οι Βέλγοι πιέζουν ασφυκτικά ειδικά στα πρώτα λεπτά του αγώνα, με στόχο το λάθος του αντιπάλου, ενώ μόλις… χαλαρώσουν παίζουν αρκετά με αντεπιθέσεις στηριζόμενοι στα καλά άκρα τους με τους Καρσελά και Μπιά. 

Η προϊστορία 

Η προϊστορία δεν είναι ιδιαίτερα καλή για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» αποκλείστηκαν την τελευταία φορά που συνάντησαν τη Σταντάρ στην Ευρώπη, το 2010, στο πλαίσιο του Γιουρόπα Λιγκ και μάλιστα με δύο ήττες (1-3 στο ΟΑΚΑ, 1-0 στη Λιέγη). Γενικά οι «κόκκινοι» έχουν θετικό… ισοζύγιο απέναντι σε ελληνικές ομάδες, αφού μετρούν (εκτός από τις δύο προαναφερόμενες νίκες) τέσσερις νίκες, μία ήττα και μία ισοπαλία, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει να επιδείξει μόλις δύο νίκες στις τέσσερις ήττες και τέσσερις ισοπαλίες που έχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα με αντιπάλους ομάδες από τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. 

Τα σχέδια του Γιάννη Αναστασίου για τον αποψινό αγώνα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Κοτσόλης κάτω από το τέρμα και στην άμυνα οι Τριανταφυλλόπουλος, Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ, Νάνο. Κόφτης ο Μέντες με εσωτερικούς μέσους τους Λαγό, Ζέκα, και πίσω από το επιθετικό δίδυμο Μπεργκ-Πέτριτς ο Ατζαγκούν.  

Από την άλλη ο Γκάι Λουζόν θα παρατάξει και αυτός την ομάδα του με 4-4-2 χρησιμοποιώντας κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό την ενδεκάδα που κέρδισε 3-0 την Σαρλερουά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. 

Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Καβασίμα, με τον Σταμ δεξί μπακ, τους Αρσλαντάγκιτς και Τεσέιρα στο κέντρο της άμυνας και αριστερό μπακ ο Βαντάμ. Δίδυμο στον άξονα, ο Λουμάνζα και ο Μαρκέ. Δεξί χαφ ο Καρσελά, αριστερό ο Μ’ Μπία και στην κορυφή ο Εζεκιέλ και ο Ντε Καμάργκο. 

Τα έσοδα 

Όπως προαναφέρθηκε, μεγάλος στόχος είναι οι όμιλοι με το «σεντόνι», για λόγους πρεστίζ, αλλά κυρίως οικονομικούς. Μιας και μιλάμε, λοιπόν, για οικονομικά, ας δούμε τους στόχους των «πρασίνων» και για ποιους λόγους ψάχνουν την ολική επαναφορά. 

Στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός περάσει τους Βέλγους θα έχει βάλει στο ταμείο του τα 2,1 εκατ. ευρώ της συμμετοχής στα πλέι οφ του Tσάμπιονς Λιγκ και στη χειρότερη περίπτωση θα έχει εξασφαλίσει τα εγγυημένα 1,3 εκατ. ευρώ της συμμετοχής στους ομίλους του Γιουρόπα (αν αποκλειστεί) χωρίς να υπολογίζεται το μάρκετ πουλ (θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσες ελληνικές ομάδες θα είναι στους ομίλους) αλλά και οι βαθμοί από τις νίκες ή τις ισοπαλίες. Έτσι, τα έσοδα -με πρόχειρους υπολογισμούς- ανεβαίνουν στα 5 εκατ. ευρώ! 

Τι περιμένει τον ΠΑΟ στα πλέι οφ 

Αν ο Παναθηναϊκός προκριθεί, θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Tσάμπιονς Λιγκ. Οι υποψήφιοι αντίπαλοι είναι μεγαθήρια: Άρσεναλ, Πόρτο, Λεβερκούζεν, Nάπολι και Zενίτ (αν προκριθεί και εκείνη) ή Mπιλμπάο του Eρνέστο Bαλβέρδε. 

Aν αποκλειστεί, η Eυρώπη δεν τελειώνει, αφού θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ όπου θα είναι στους ισχυρούς. Aν προκριθεί στα πλέι οφ του Tσάμπιονς Λιγκ και αποκλειστεί εκεί, συνεχίζει αυτόματα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. 

Για να μείνει εκτός ομίλων στη νέα ευρωπαϊκή σεζόν θα πρέπει να αποκλειστεί στον πρώτο προκριματικό του στο Tσάμπιονς Λιγκ και στη συνέχεια να αποκλειστεί και στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ όπως είχε συμβεί την περίοδο 2011-12, όταν είχε αποκλειστεί πρώτα από την Oντένσε και στη συνέχεια από τη Mακάμπι Tελ Aβίβ.


σχετικα αρθρα