Η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών αποφάσισε τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας (task force) για την ανατολική και τη νότια Ευρώπη.

Σε αυτή την λίστα η χώρα μας τοποθετείται στους πρώτους σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάτι που μόνο κολακευτικό δεν είναι για το λαοφιλέστερο άθλημα στη χώρα μας.

«Τα πρόσφατα γεγονότα περιλαμβάνουν, επιθέσεις οπαδών σε ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα και πολλαπλά προβλήματα πληρωμών στην Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ελλάδα και τη Ρωσία. Ο Ευρωπαϊκός κλάδος της FIFPro αποφάσισε να αντιδράσει με τη δημιουργία ομάδας εργασίας. Τα γραφεία της FIFPro δέχθηκαν καταιγισμό παραπόνων. Εκτός από τη βία και τη μη καταβολή πληρωμών, υπάρχουν επίσης και θέματα ρατσισμού και διαφθοράς (στημένοι αγώνες)».

Στόχοι της ομάδας εργασίας είναι: η δημιουργία ισχυρής ένωσης ποδοσφαιριστών στις συγκεκριμένες χώρες, η δημοσιοποίηση των συλλόγων που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους, η μάχη ενάντια στη διαφθορά, ο πόλεμος κατά του ρατσισμού και η εξάλειψη της βίας εναντίον ποδοσφαιριστών.

«Είναι απαράδεκτο ένα μεγάλο μέρος του ποδοσφαιρικού κόσμου να αποστρέφει το βλέμα του απ΄όσα συμβαίνουν σ΄αυτήν την περιοχή της Ευρώπης» είπε ο Φίλιπ Πιά, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κλάδου της FIFPro και πρόσθεσε: «Εμείς αρνούμαστε να το αγνοήσουμε. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους ποδοσφαιριστές και να σταματήσει η κακομεταχείριση. Η ευθύνη της FIFA και της UEFA είναι μεγάλη, ειδικά από τη στιγμή που άτομα από τη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται σε καίριες θέσεις των επιτροπών τους».