Ο Σπύρος Γιαννιώτης έδωσε άλλη μια μάχη για να βρεθεί στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης, αλλά αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε. Τερμάτισε στην 8η θέση στην κούρσα των 10χλμ κολύμβησης στην ανοιχτή θάλασσα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου.

Ο πρωταθλητής κόσμου στην απόσταση, τερμάτισε σε χρόνο 1:50.05.1, σε μια κούρσα με εναλλαγές.  

«Ήμουν καλός, όχι εξαιρετικός»  

Ο 34χρονος κολυμβητής μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε: «Σήμερα ήταν δύσκολα, είχε πολύ ξύλο, ο πιο δυνατός. Σήμερα είχε πολύ σωματική επαφή, καλός είμαι, αλλά όχι τόσο καλός σε αυτό το κομμάτι, εμένα μου αρέσει στο τέλος να μπαίνω μπροστά και να κάνω την κούρσα μου. Λόγω και του προβλήματος στον ώμο το φοβήθηκα και πήγα πιο συντηρητικά και στο τέλος σήμερα απλά δεν είχα το κάτι παραπάνω για να δώσω πιο γρήγορο ρυθμό και να ελέγχω την κούρσα. Δεν το είχα αυτό σήμερα, ειδικά τη στιγμή που πέρασα μπροστά. Ετσι είναι οι αγώνες. Επειδή έχεις πάρει κάποια μετάλλια, δεν σημαίνει ότι θα το πετυχαίνεις συνέχεια. Το μετάλλιο είναι πάντα ο στόχος, αλλά κανείς δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία. Ήμουν καλός, αλλά όχι εξαιρετικός. Το θέμα είναι ότι γίνεται σε μια κατάλληλη στιγμή, με βάζει σε σκέψεις. Τις τελευταίες ημέρες ένιωθα κάπως περίεργα στην προπόνηση, δεν ένιωθα τη σιγουριά που θα έπρεπε, αλλά μπήκα στον αγώνα με στόχο να κατακτήσω μια καλή θέση. Στο τέλος έπαθα και μια κράμπα και δεν μπορούσα να βάλω πόδια. Υπάρχει μια γλυκόπικρη γεύση, αλλά κοιτάμε μπροστά, υπάρχει το ομαδικό, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα 10χλμ.».

Στη 12η θέση ο Φωκαϊδης 

Πολύ καλή ήταν η παρουσία του Αντώνη Φωκαϊδη, που πήρε τη 12η θέση στα 10χλμ, με χρόνο 1:50.10.1. Ακολουθώντας παρόμοια τακτική με τον Γιαννιώτη, ο Φωκαϊδης πέρασε πιο αργά τα πρώτα 5χλμ από την 34η θέση, αλλά στα 7.5χλμ είχε βρεθεί στην 22η θέση και τελικά κατετάγη στην 12η.

Με τη σειρά του ο 25χρονος κολυμβητής είπε: «Ευχαριστήθηκα την κούρσα, έκανα πολύ καλή τακτική, απέφυγα το πολύ ξύλο, που δεν το αντέχω, βρέθηκα στη 12η θέση. Στο θέμα της τακτικής αυτό είχα στο μυαλό μου, να ανεβαίνω από γύρο σε γύρο και αυτό έγινε. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος». 

Δεν τα κατάφερε ο Αρνιακός 

Αντίθετα με τους Γιαννιώτη και Φωκαϊδη, ο Γιώργος Αρνιακός πέρασε γρήγορα τα πρώτα 2.5χλμ., 15ος, αλλά στη συνέχεια δεν είχε τις ανάλογες δυνάμεις και εν τέλει τερμάτισε στην 36η θέση με 1:58.59.1

«Αρχισα πολύ δυνατά την κούρσα, αλλά μετά τον πρώτο γύρο και στην επιστροφή για τα πέντε χιλιόμετρα έχασα το ρυθμό μου κι όταν συμβαίνει αυτό, τότε χάνεις όλη την κούρσα. Είμαι απογοητευμένος από την εμφάνισή μου σήμερα, αλλά δεν θα πρέπει να απογοητευτώ, μπροστά μου υπάρχει και ο αγώνας στα 25χλμ» τόνισε ο 22χρονος αθλητής.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ολλανδός Φέρι Βέρτμαν με 1:49.56.2, το ασημένιο ο Γερμανός Τόμας Λουρτς (1:49.59.0), το χάλκινο ο Ρώσος Εβγκένι Ντράτσεφ (1:50.00.6) και ακολούθησαν οι: Φεντερίκο Βανέλι (Ιταλία) 1:50.02.3, Ματέο Φουρλάν (Ιταλία) 1:50.03.8, Τζακ Μπάρνελ (Μ. Βρετανία) 1:50.04.1 και Κιρίλ Αμπροσίμοφ (Ρωσία) 1:50.05.1.