current views are: 1

27 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:59

Από τον Πύργο στην κορυφή της Ευρώπης, ή αλλιώς… Γιώργος Καραγκούνης (Βίντεο)

Ένα πρωτάθλημα Ευρώπης με την Εθνική ομάδα, δύο πρωταθλήματα Ελλάδας και ένα κύπελλο, ένα Coppa Italia και στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Δημοσίευση 08:59’
αρθρο-newpost

Ένα πρωτάθλημα Ευρώπης με την Εθνική ομάδα, δύο πρωταθλήματα Ελλάδας και ένα κύπελλο, ένα Coppa Italia και στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Γράφει ο Christiano 

Ένα πρωτάθλημα Ευρώπης με την Εθνική ομάδα, δύο πρωταθλήματα Ελλάδας και ένα κύπελλο, ένα Coppa Italia και στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Και κάτι άλλο, εξίσου… θετικό: ρέκορντμαν συμμετοχών στην γαλανόλευκη και φυσικός αρχηγός της. Με λίγα λόγια, Γιώργος Καραγκούνης. 

O πατέρας μιας κόρης και ενός γιου, της Ξένιας και του Χριστόφορου που βάφτισε μαζί τη δεύτερη μέρα του 2010 στο Πανόραμα Βούλας με κουμπάρους τους Τάκη Φύσσα και Νίκο Νταμπίζα, είναι «παιδί» του Παναθηναϊκού. Εξ ου και η ξεχωριστή αγάπη, η αδυναμία, που του έχουν οι οπαδοί του συλλόγου. Ο γεννημένος το 1977 (6 Μαρτίου) «Κάρα» ξεκίνησε από την Παιανία το μεγάλο του ταξίδι, το μακρινό 1999. Έκτοτε, μεσολάβησαν οι παραπάνω τίτλοι, η ανάδειξή του ως ηγετική φυσιογνωμία του «τριφυλλιού» και φυσικού αρχηγού της Εθνικής μας, κάτι που αποδεικνύεται και από το ρεκόρ που κατέχει σε συμμετοχές, 139 τον αριθμό.  

Όπως είπαμε, ξεκίνησε το 1993 στις «πράσινες» ακαδημίες στην ηλικία των 16 ετών και παρέμεινε περισσότερο από μία τριετία. Στη συνέχεια αγωνίστηκε δανεικός στον Απόλλωνα Σμύρνης, όπου στις 8 Σεπτεμβρίου 1996 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του. Το καλοκαίρι του 1998 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και στις 8 Νοεμβρίου πρωτοφόρεσε τη φανέλα της ανδρικής ομάδας. Ο Βασίλης Δανιήλ τον χρησιμοποίησε κυρίως ως αλλαγή, ο νεοπροσληφθείς όμως στις αρχές Μαρτίου, Χουάν Ραμόν Ρότσα, τον καθιέρωσε αμέσως στη θέση του αριστερού μεσοεπιθετικού αντί του Πολωνού, Ιγκόρ Σιπνιέφσκι. Πολύ σύντομα (6 Απριλίου 1999) σημείωσε το πρώτο του τέρμα για λογαριασμό του «τριφυλλιού» στο 6-1 εις βάρος του Αθηναϊκού για το κύπελλο Ελλάδας στο ΟΑΚΑ.  

Υπήρξε βασικότατο στέλεχος της ομάδας τα επόμενα 4 χρόνια, αγωνιζόμενος αρχικά δεξιός και ακολούθως επιτελικός μέσος σε σύστημα 4-4-2 (ενίοτε 5-3-2). Παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε κερδίσει κανένα ελληνικό πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ήταν πάντα στους διεκδικητές και είχε καλές πορείες στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με τον “Κάρα” να βρίσκει δίχτυα σε πολύ κρίσιμες στιγμές.  

Την περίοδο 2001-2002, ο Παναθηναϊκός έφτασε στους “8” του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Καραγκούνη να συμμετέχε σε 15 (βασικός σε 14) από τους 16 αγώνες  και να πετυχαίνει 3 τέρματα: στο 1-0 εις βάρος της Άρσεναλ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με κεφαλιά ψαράκι και στις δύο εκτός έδρας νίκες επί των Σλάβια και Σπάρτα στην Πράγα, αμφότερα με σουτ (και από πάσες του Λυμπερόπουλου).  

Ανοίγει τα «φτερά» του 

Το 2003 ο «τυπάρας» μένει ελεύθερος και φεύγει για την Ιταλία και τη μεγάλη Ίντερ, αφού ο Κούπερ τον θέλει. Εκεί, όμως, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη και οι απανωτές αλλαγές προπονητή δεν βοηθούν τον Πυργιώτη μέσο να δείξει τις ικανότητες και τον αγωνιστικό χαρακτήρα του. Σε δύο περιόδους συμμετείχε μόνο σε 36 αγώνες (21 πρωταθλήματος, 8 κυπέλλου, 7 ευρωπαϊκά) από τους συνολικά 110 των «νερατζούρι». 

Εκεί θα κατακτήσει, όμως, έναν τίτλο, τον πρώτο της Ίντερ έπειτα από επτά χρόνια. Ενα κύπελλο Ιταλίας κόντρα στη Ρόμα. 

Από Ιταλία, Πορτογαλία 

Το καλοκαίρι του 2005 φεύγει για τη Λισαβόνα και την Πορτογαλία. Η ομάδα του Εουσέμπιο του προσφέρει τριετές συμβόλαιο και αρχικά ο Ρόναλντ Κούμαν τον εμπιστεύεται. Η συνέχεια δεν είναι ανάλογη και ο Γιώργος ξαναβρίσκει την «υγειά» του με την άφιξη του Φερνάντο Σάντος, ο οποίος φέρνει ουσιαστικά μαζί του τον Κώστα Κατσουράνη. Η επόμενη περίοδος (2006-2007) ήταν η τέταρτη και τελευταία της πρώτης εξόδου του από την Ελλάδα και η πλέον επιτυχημένη, καθώς συμμετείχε στους 37 (βασικός σε 29) από τους 47 αγώνες της Μπενφίκα, σημείωσε 2 τέρματα (με τα γνωστά του φάουλ) και μοίρασε 2 ασίστ. 

Στο δρόμο της επιστροφής 

Ο Γιώργος Καραγκούνης γίνεται πατέρας δύο παιδιών και η τετραμελής, πλέον, οικογένεια Καραγκούνη, τον φέρνει πίσω, στην αγκαλιά της ποδοσφαιρικής του αγάπης, του Παναθηναϊκού. Αν και 30 ετών, σπάει όλα τα κοντέρ σε απόδοση και βάζει τα γυαλιά σε μεταγραφές και νεότερους. Είναι ο «Κάρα» που όλοι αγάπησαν. 

Την περίοδο 2007-2008 αγωνίστηκε περισσότερες φορές από όλους τους συμπαίκτες του (μαζί με τον Αλέξανδρο Τζιόλη), καθώς έχασε μόνο 6 από τα 46 αγώνες λόγω ελαφρών τραυματισμών ή μίας τιμωρίας για τέσσερις κίτρινες κάρτες. Στο δε πρωτάθλημα έκανε προσωπικό ρεκόρ αγώνων, συμμετέχοντας στους 32 (βασικός σε 29) από τους 36 (συμπεριλαμβανομένων των play off) και αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της ομάδας (πίσω από τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη). 

Οι καλές του εμφανίσεις, του εξασφαλίζουν ανανέωση συμβολαίου και ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να κρεμάσει τα παπούτσια του στην «Πανάθα». Το 2010 θα χαρεί το νταμπλ κόντρα στον Αρη του Κούπερ, τον άνθρωπο που τον εμπιστεύτηκε λίγα χρόνια πριν στην Ίντερ. 

Η συνέχεια περιλαμβάνει λίγες συμμετοχές από Νιόπλια και Φερέιρα και το 2012 που ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του, πέφτει ουσιαστικά η αυλαία με τις «πράσινες» παραστάσεις του, αφού ποτέ δεν θα επανέλθει, παρά την προσπάθεια που έγινε το περασμένο καλοκαίρι. 

 

Το τελευταίο του τέρμα με το «τριφύλλι» ήρθε στις 12 Φεβρουαρίου 2012, εις βάρος της Ξάνθης στο Ο.Α.Κ.Α. για το πρωτάθλημα, με φάουλ στο 89′. Ήταν το 54ο στις 364 που φόρεσε τα πράσινα. 

Φουλ-αμ για Αγγλία 

Τον ήθελε ο ΟΦΗ, αλλά ένας αγωνιστής και διψασμένος ποδοσφαιριστής σαν τον Καραγκούνη ακόμα και στα 35, θα προτιμήσει την κορυφαία Πρέμιερ Λιγκ (ναι, έζησε κι αυτή την εμπειρία). Εκεί θα «κερδίσει» τη θέση του και θα κάτσει για δύο χρόνια, έως εφέτος το καλοκαίρι. 

Η κορυφή της Ευρώπης

Το απώγειο της καριέρας του. Το επιστέγασμα. Η Εθνική Ελλάδας στην κορυφή της Ευρώπης, με τον Γιώργο να βάζει τα θεμέλια. Ηταν αυτός που άνοιξε το δρόμο με εκείνο το σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, γράφοντας το 1-0 στην πρεμιέρα κόντρα στην οικοδέσποινα Πορτογαλία. 

 

Τα υπόλοιπα για τη συμβολή του και τις εμφανίσεις του, τα ξέρετε. Όπως και το 2012, τότε που η γαλανόλευκη χρειαζόταν τη νίκη με τους Ρώσους. Ποιος καθάρισε; Ο Καραγκούνης, φυσικά, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του Σάντος στη 16άδα του κόσμου στο Μουντιάλ του καλοκαιριού. 

 

Το 1997 κατέκτησε με την Εθνική Ενόπλων το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1997, ενώ το καλοκαίρι του 1998 ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων που κατέκτησε τη 2η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (0-1 στον τελικό με την Ισπανία). 

 


σχετικα αρθρα