Η πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση θα διεξαχθεί στη Γαλλία το 2016. Τα έξοδα του EURO εκείνης της χρονιάς θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από την UEFA, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FFF), για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σήμερα ο Μισέλ Πλατινί παρουσίασε την Εκτελεστική Επιτροπή της διοργάνωσης, η οποία θα αποτελείται από την υπουργό αθλητισμού της Γαλλίας, Σαντάλ Ζουανό, τον πρόεδρο της FFF, Φερνάν Ντισουασό, τον επικεφαλής της Ο.Ε. του Μουντιάλ 1998, Ζακ Λαμπέρ, τέσσερα μέλη της UEFA και έναν εκπρόσωπο των εννεά πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.

Είναι, επίσης, και η πρώτη διοργάνωση με συμμετοχή 24 ομάδων, κάτι που σημαίνει ότι ονομάζεται "τελική φάση" μόνο... κατ΄ ευφημισμόν, αφού από τις 53 χώρες-μέλη της UEFA (μεταξύ των οποίων το Σαν Μαρίνο, το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα και το Λιχτενστάιν) στη Γαλλία θα βρίσκονται σχεδόν οι μισές!

Τον επόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να εγκριθούν και να ανακοινωθούν οι εννέα πόλεις, στις οποίες θα διεξαχθούν οι αγώνες, από τις 11 υποψήφιες. Το μόνο ερωτηματικό είναι το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο της Λιόν, το "OL Land" η κατασκευή του οποίου έχει μπλοκάρει λόγω προσφυγών.

«Δύσκολο να φανταστείς το EURO χωρίς τη Λιόν» ομολόγησε η κα Ζουανό, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει αισιόδοξη για την αίσια έκβαση της υπόθεσης. Οι άλλες δέκα πόλεις είναι το Μπορντό, η Λανς, η Λιλ, η Μασσαλία, η Νανσί, η Σεντ Ετιέν, η Νίκαια, η Τουλούζ και το Παρίσι με δύο στάδια, το "Παρκ ντε Πρενς" και το "Σταντ ντε Φρανς".

TAGS