Μετά από μία σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη με τα «χρώματα» της Λιόν (2001-2009) και δύο "συντάξιμα" χρόνια στο Κατάρ με την Αλ Γκαράφα, ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα και να αγωνισθεί με την αγαπημένη του ομάδα, χωρίς να σκεφθεί καθόλου το οικονομικό μέρος της σχετικής συμφωνίας. Ο 36χρονος Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, που έγινε -κυρίως- γνωστός για τις αριστοτεχνικές εκτελέσεις φάουλ, συμφώνησε με τους διοικούντες την Βάσκο Ντα Γκάμα, έναντι μηνιαίων αποδοχών, μόλις 260 (!) ευρώ. Βέβαια, στην σχετική συμφωνία με τους χορηγούς του συλλόγου, υπάρχουν ειδικά πριμ, σε περίπτωση κατάκτηση τίτλου ή εξασφάλιση συμμετοχής στο Κόπα Λιμπερταδόρες.

«Δεν ήρθα για να κάνω μία επιχειρηματική κίνηση. Σε αυτόν τον σύλλογο είμαι για το καλύτερο και το χειρότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζουνίνιο και πρόσθεσε: «Επέστρεψα με τον ελάχιστο μισθό, όμως θα κερδίσω πολλά περισσότερα, εάν πετύχουμε τους στόχους μας. Θα προετοιμασθώ καλά τους μήνες που έρχονται. Είχα πει ότι κάποια μέρα θα ήθελα να γυρίσω και να που το έκανα. Δεν είμαι αυτός που ήμουν πριν από δέκα χρόνια, όμως μπορώ να βοηθήσω την ομάδα, που αγαπώ τόσο πολύ»!

Ο Ζουνίνιο θα φορά την φανέλα με το Νο 8, όπως και τότε που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, αγωνιζόμενος σε 295 αναμετρήσεις (1995-2000) με την Βάσκο και σημειώνοντας 55 γκολ.